Νέα

Επιμορφωτικό σεμινάριο: «Η ψηφιακή εποχή και η ιστορία της Άνδρου»

Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

σε συνεργασία με το Κληροδότημα Δημητρίου και Λιλίκας Μωραΐτη διοργανώνουν επιμορφωτικό σεμινάριο ιστορίας με τίτλο:

«Η ψηφιακή εποχή και η ιστορία της Άνδρου».

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου 2017, στις 18.00 το απόγευμα,

στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Άνδρου.


Στόχος του σεμιναρίου είναι να αναδείξει τρόπους σύνδεσης της σύγχρονης ιστοριογραφικής προσέγγισης με τις διαδρομές της τοπικής ιστορίας και παράλληλα να προσφέρει τεκμηριωτικό υλικό, χρήσιμο στους συμμετέχοντες. Ενδεικτικά, αρχειακά τεκμήρια από το δημοτικό αρχείο Άνδρου και σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, όπως θεματικά και ιδρυματικά αποθετήρια, βιβλιογραφικοί κατάλογοι και ποικίλες ψηφιακές ιστοριογραφικές εφαρμογές μπορούν να αποτελέσουν πηγές της τοπικής ιστορίας.

Στο σεμινάριο θα συζητηθούν ο τρόπος και η μέθοδος που τα παραπάνω, «παλιά» και «νέα» ιστοριογραφικά εργαλεία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μελέτη της τοπικής ιστορίας και της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Επίσης, θα παρουσιαστεί αναλυτικά η «Αρχειοθήκη Κυκλάδων» http://cyclades.eie.gr/, μία ψηφιακή εφαρμογή, στην οποία αναρτάται πληροφοριακό και τεκμηριωτικό υλικό για την ιστορία των νησιών των Κυκλάδων.


Στο σεμινάριο θα μετάσχουν οι: Δημήτρης Δημητρόπουλος, Ελένη Κυραμαργιού, Βαγγέλης Σαράφης και Χρήστος Χρυσανθόπουλος, ερευνητές και συνεργάτες του Τομέα Νεοελληνικών Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών / Ε.Ι.Ε., με ερευνητική εμπειρία στο πεδίο της μελέτης της τοπικής ιστορίας και διάσωσης πολιτιστικών αγαθών.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio