Νέα

Η νέα καμπάνια για το περιβάλλον αρχίζει από το Γαύριο!


Από τον δήμο Άνδρου κάποτε λάβαμε και δημοσιεύουμε το ακόλουθο δελτίο τύπου.


Ο Δήμος Άνδρου μετά από τις 2 πολύ επιτυχημένες καμπάνιες για την ανακύκλωση και εν γένει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση καινοτομεί με μια νέα δράση.
– Τι είναι η περιβαλλοντική καταστροφή?
– Τι είναι η ρύπανση του περιβάλλοντος που συχνά ακούμε?
– Πως επιδρά ο ανθρώπινος παράγοντας στο φυσικό πλούτο που αποτελεί την κληρονομιά που παραλάβαμε και πρέπει να παραδώσουμε?
– Χρειάζεται να δούμε σκληρές εικόνες του τρίτου κόσμου? Κάποιος δύτης να βουτήξει στη θάλασσα και να φωτογραφίσει? Να δούμε εικόνες εργοστασίων βαριάς βιομηχανίας από κάπου αλλού? Να γίνει κάποιο σοβαρό ατύχημα για να αντιληφθούμε το πόσο εύθραυστη είναι η γη που μας φιλοξενεί?
Δεν χρειάζεται να πάει κανείς μακριά. Ο Δήμος Άνδρου μέσω μιας καινοτόμας δράσης για το περιβάλλον επιχειρεί να δώσει τον ορισμό των παραπάνω και μάλιστα «in situ», στο ίδιο το νησί της Άνδρου.
Σε έναν ανερχόμενο προορισμό διεθνώς, μόλις 2 ώρες από το λιμάνι της Ραφήνας και πλησίον 2 διεθνών αερολιμένων θα έχει κανείς τη δυνατότητα να δει ότι καταναλώνει κι έπειτα απορρίπτει να βρίσκεται παντού γύρω του. Στα πλαίσια της νέας καμπάνιας οι πολίτες του τόπου αλλά και οι επισκέπτες του νησιού σκορπούν πλαστικά, χαρτιά και κάθε λογής απορρίμματα σε κεντρικά σημεία συλλογής ή και χύμα από όπου διασκορπίζονται στο περιβάλλον.
Κατά το δόγμα λοιπόν «αν δε δω, δε μπορώ να έχω άποψη» απώτερο στόχο αποτελεί η συμβίωση των πολιτών σε ένα μολυσμένο περιβάλλον ώστε να ξέρουν πως είναι. Οι επισκέπτες θα παραδειγματιστούν ώστε επιστρέφοντας στις μόνιμες κατοικίες τους να διαφυλάξουν το περιβάλλον τους. Από την άλλη μεριά οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού καλούνται να κάνουν ότι μπορούν ώστε να συντηρηθεί αυτή η κατάσταση.
 
Για την υλοποίηση του εν λόγο έργου δρομολογούνται οι ακόλουθες δράσεις ξεκινώντας από το Γαύριο το λιμάνι του νησιού, στο καλωσόρισμα και το αντίο των επισκεπτών μας:

Α – ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς


Τα παιδιά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις σχολικές εγκαταστάσεις του Γαυρίου έχουν τη δυνατότητα να είναι καθημερινοί μάρτυρες …(χωρίς σχόλια)… σε όλη τη διαδρομή από και προς τα σχολεία τους και στους περιβάλλοντες χώρους αυτών.
 

Β – αθλητισμός και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση

Κατά τα νέα παιχνίδια «πέναλτι με τενεκεδάκια» και «κάρφωσε τη σκουπιδοσακούλα» τα νέα παιδιά συνεχίζουν το πρόγραμμα της δράσης με δημιουργικό αυτοσχεδιασμό.

Γ – υπαίθριες εκθέσεις – installations

Ελεύθερη σύνθεση, πίσω από το κτίριο του ΟΤΕ και πέριξ

Άτιτλο Ι


Άτιτλο ΙΙ

 
 

Δ – εορταστικοί στολισμοί


Προτάσεις για:
1. Χριστουγεννιάτικο δέντρο
2. Φάτνη δέντρου
3. Στολισμοί εθνικών επετείων

Ε – πολιτική διαχείρισης εγγειοβελτιωτικών-αναπτυξιακών έργων

Mε πρώτο έργο την ανάπλαση στο λεγόμενο «μπαλκόνι του Γαυρίου» δίπλα στην παραλία λιόπεσι τα παγκάκια ντύθηκαν γαλανόλευκη ενώ οι προγενέστερες εγκαταστάσεις απορρίφθηκαν διάσπαρτες ακριβώς μπροστά στο πρανές, πάνω από τα βράχια και δίπλα στην θάλασσα. Κάτι που αποτελεί το επόμενο επίπεδο των installations προϊόν έμπνευσης του προέδρου της τοπικής κοινότητας Γαυρίου.
 

ΣΤ – το κυνήγι του κάδου ανακύκλωσης και της άδειας ¨χωματερής¨

Κάτι ανάμεσα σε «ψάξε, ψάξε δε θα το βρεις», «Νίκη Go», σε σκηνικό άγριας δύσης όπου αντί για αχυρόμπαλες ο αέρας παρασέρνει σκουπιδοσακούλες. Μέσω αυτού ο επισκέπτης του οικισμού έχει την ευκαιρία να τον ανακαλύψει και να φτάσει σε όλες τις γωνιές του.
Σύντομα και σε εφαρμογή (app) για κινητό και tablet.
 

Ζ – εξωστρέφεια

Μετά την κατολίσθηση της χωματερής μέσω της οποίας στείλαμε τα νέα παντού καθώς τα σκουπίδια της Άνδρου αλιεύονταν από Κρήτη μέχρι Χαλκιδική, σήμερα κάδοι τοποθετούνται δίπλα στην θάλασσα πάντα ασκεπείς και υπερχειλισμένοι ώστε να σκορπίσουν το περιεχόμενο τους παντού. Επιπλέον οι ταξιδιώτες έχουν τη δυνατότητα την τελευταία στιγμή που παρκάρουν το αμάξι τους να έρθουν σε επαφή με το περιεχόμενο της δράσης. Τέλος το ίδιο ισχύει για τους περαστικούς που αγναντεύουν από το κατάστρωμα των πλοίων το λιμάνι του νησιού μας.

Για το θέμα της νέας δράσης ως προς την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, ο Δήμαρχος Άνδρου προβάροντας την στολή του για το ερχόμενο καρναβάλι έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Δήμος Άνδρου πάντοτε πρωτοπόρος σε ζητήματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος για μία ακόμη φορά καινοτομεί. Από την μέρα που αναλάβαμε …μπλα μπλα μπλα… Πρώτα θέλω να ευχαριστήσω τον στρατηγό άνεμο κι έπειτα όλους εσάς που στολίζεται το νησί μου »

 

Την πρωτοβουλία έχουν αγκαλιάσει τόσο κάποιοι απλοί πολίτες όσο και επαγγελματίες του τουρισμού στην περιοχή

Στις 2 παραπάνω εικόνες βλέπετε ενδεικτικά τη συμμετοχή συμπολιτών μας
Και του επιχειρηματία αναψυχής-εστίασης

Τα αποτελέσματα της καμπάνιας έχουν γίνει ήδη γνωστά μέσω των τουριστών του νησιού που ταξιδεύουν τα νέα. Φήμες θέλουν τον κινέζο καλλιτέχνη ΑΪ ΓΟΥΕΪ – ΓΟΥΕΪ (ευρέως γνωστό για τις εγκαταστάσεις με τα σωσίβια από τη Λέσβο στο Βερολίνο και όχι μόνο) να καταφθάνει στο νησί εντός λίγων μηνών ώστε να περιηγηθεί και να εμπνευστεί και τελικά να προχωρήσει στη σκουπιδεπένδυση του δημαρχείου της Άνδρου και άλλων νεοκλασικών της Χώρας με τελικό σκοπό τη χορηγία της συνδρομής του σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.
Παράλληλα τα 2 ιδρύματα που είναι υπεύθυνα για τις περίφημες εκθέσεις τέχνης έχουν ήδη προβεί σε έναν ανήλεο ανταγωνισμό του ποιος θα διαλέξει τα πολυτιμότερα των σκουπιδιών που κείτονται εδώ κι εκεί και τα οποία θα εκτεθούν στις αίθουσες τους το προσεχές καλοκαίρι, όταν και θα γίνει η κορύφωση των εκδηλώσεων της δράσης.

Στο προσεχές διάστημα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα και για το υπόλοιπο νησί.
Μείνετε σε αναμονή.

– – –
«Το παρόν αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας. Τα πρόσωπα, τα ονόματα και οι καταστάσεις είναι φανταστικά και οποιαδήποτε ομοιότητα είναι συμπτωματική και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

 

Υπογραφή:
ένας γλάρος

 

5 Σχόλια

 • Όπως βλέπω ο δήμαρχος κάνει καταπληκτική δουλειά
  Βγαίνει τα βράδια έξω με τους βοηθούς του και Σκορπίζουνε τα σκουπίδια σε όλο το νησί στα βουνά άστα ρε μάγκα στους καρπούς Συγχαρητήρια στο Δήμαρχο Και μπράβο σε αυτόν που έγραψα Σχολείο
  Και οι δημότες Δεν Ρίχνουν Ούτε ένα χαρτάκι πουθενά είναι τόσο προσεκτική θζny

 • Σε όσους δεν το γνωρίζουν, ο γλάρος είναι από τα μοναδικά είδη που μπορεί να φιλοξενεί στο σώμα του βακτήρια και μάλιστα από τα πιο ανθεκτικά ακόμα και στα πιο ισχυρά αντιβιοτικά όπως τη βανκομυκίνη. Το αποτέλεσμα είναι ότι μπορούν να μεταφέρουν και να μολύνουν άλλες περιοχές με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο που ως γνωστό ξέρουν οι γλάροι -περιττώματα εν πτήσει!! Για δε τη λειτουργία της χώνευσης καταλυτικό ρόλο παίζουν στα πτηνά…η άμμος και το νερό. Φανταστείτε, λοιπόν χιλιάδες γλάρους 4 χιλιόμετρα από το πανέμορφο Γαύριο (στο Βοριά-επαναλαμβάνω στο Βοριά), στη μελλοντική χωματερή της Άνδρου (γιατί ΧΥΤΥ, στην κυριολεξία της λέξης, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ) να πραγματοποιούν πτήσεις στην περιοχή. Μαζί με τον στρατηγό Βοριά, αυτός είναι πλέον ιδιανικός τρόπος ώστε να μολυνθούν τα πάντα: Ο αέρας, οι παραλίες και το νερό. Ο γλάρος κερδίζει, ο άνθρωπος χάνει!!!!

 • Πέραν του αδιαμφισβήτητου χιούμορ που αποπνέει ο κειμενογράφος, η κατάσταση είναι τρομακτική! Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: φταίμε κι εμείς που πετάμε όπου βρούμε τα σκουπίδια μας. Αλλά το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Αν φρόντιζε ο υπεύθυνος (είτε λέγεται δήμαρχος, είτε υπεύθυνος σκουπιδιών, είτε δεν ξέρω κι εγώ ποιος) για ένα καθαρό νησί θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Επεσκέφθην πριν λίγα χρόνια την Σίφνο. Μού έκανε εντύπωση ότι δεν είδα σκουπίδια Π Ο Υ Θ Ε Ν Α ! Κι όταν κάποια στιγμή “έπεσε το μάτι μου” σε ένα σπιτάκι (ναι φίλοι μου, σε σπιτάκι τους είχανε), είδα κάδους απαστράπτοντες και ούτε μια σακουλίτσα απ’ έξω ριγμένη. Η πρώτη μου σκέψη ήταν “γιατί όχι κι εμείς ρε γ@μώτο”; Διότι σε ένα φροντισμένο περιβάλλον, ντρέπεσαι να γίνεις εσύ ο κάφρος που θα το βρωμίσεις. Έτσι δεν είναι; Συνεπώς ερωτώ: ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΡΕ Γ@ΜΩΤΟ;;;

 • Η ανακύκλωση ειναι δουλειά όλων των δημοτών . Ας ξεκινήσουμε απο το σπίτι μας αντί να τα βάζουμε με τον Δήμο ως φορέα αποκομιδής .
  Και βέβαια ο Δημος θα πρεπει να μας συντονίσει στο θέμα και να επιμένει για αυτο .
  Δίκη μου διαπίστωση ειναι οτι μας λείπει ενημερωςη και ενεργείες που πρεπει να γίνουν . Το θέμα θελει συνέχεια ενεργειών παρά κριτική . Ας σκύψουμε ολοι μας για να βοηθηθούμε . Η εικόνα μας πρεπει να αλλάξει . Απο εμάς τους ίδιους . Θελει επιμονή και υπομονή για αυτο . Οταν θα αλλάξει η εικόνα τότε θα νιώθουμε ολοι οτι κάναμε κατι για εμάς . Αλλιώς θα κατηγορεί ο ένας τον άλλο ..μπορουμε ;; Ή καλύτερα θελουμε ;;;

 • Όλα τα νησιά έχουν προβλήματα με τα σκουπίδια αλλά συμφωνούν μεταξύ τους να κάνουμε μια προσπάθεια που θα τα πάνε και τι θα τα κανουνΣτην Σίφνο μάλλον θα έχουνε καλύτερο σύστημα
  Μια διόρθωση στην Άνδρο το ψάρι δε βρωμάει απ’ το κεφάλι Βρωμάει απ’ την ουρά
  Και επιπλέον τώρα βλέπω έχουμε άλλο πρόβλημα τους γλάρους κάθε τόσο και κάτι ξετρυπώνει από τους παράγοντες που είναι εναντίον σε αυτό το έργο
  Το πρόβλημα στο νησί μας έχουμε πολλούς άρχοντες οι οποίοι δεν Θέλουν την Άνδρο να πάει μπροστά αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που Οι πιο πολλοί δεν το έχω προσέξει
  αυτή είναι που βάζουν Το δάχτυλο τους και ταράζουν τα νερά
  Αλλά τώρα έχουμε έναν Πεισματάρη δήμαρχο και θα τα καταφέρει μια χαρά θζny

Αφήστε ένα σχόλιο