Νέα

Σάββατο 10/2, η γαλλική κωμωδία ¨Ο Πόλεμος των Κουμπιών"

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018, 8:15μμ

ΑΝΔΡΙΑΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ : Στις πλύστρες των Μαινήτων

Μεγάλες ταινίες  στη Μεγάλη οθόνη

Ο Πόλεμος των Κουμπιών

La Guerre Des Boutons

Γαλλία 1962, κωμωδία, 93′.

Σκηνοθεσία Yves Robert, σενάριο Louis Pergaud (Μυθιστόρημα), François Bor.

Με τους Jacques Dufilho, Yvette Etiévant, Michel Galabru, παιδιά και κάτοικοι των χωριών.


 
Ο σκηνοθέτης έφτιαξε μια ταινία που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο. Μας παρουσιάζει δύο γειτονικά χωριά στην Γαλλική επαρχία του 50, όπου οι πιτσιρικάδες κατεχόμενοι από άκρατο πατριωτικό τοπικισμό σχηματίζουν συμμορίες και μάχονται οι μεν τους δε. Η μάχες όμως δεν περιορίζονται στα ξύλινα σπαθιά και της σφεντόνες.

 
Εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι οι γονείς είναι άκρως αντίθετοι με αυτά που γίνονται, η μία συμμορία συλλαμβάνει μέλη της άλλης, τους αφαιρεί κουμπιά, ζώνες και τιράντες από πάνω τους, έτσι ώστε όταν γυρίσουν σπίτι να ξυλοφορτωθούν από τους γονείς τους.

Θαυμάσια ταινία, μια μικρή αλληγορία για τους ανούσιους πολέμους των μεγάλων. Μια ταινία που δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ακριβώς παιδική· περισσότερο θα λέγαμε νοσταλγική, με τα παιδιά να παίζουν ως επαγγελματίες και η αθωότητά τους να σε κερδίζει από το πρώτο τους βλέμμα. Απίστευτη και η ατάκα που κλείνει το έργο: «Σκέφτομαι πως όταν γεράσουμε, ίσως να γίνουμε και μεις τόσο ανόητοι όσο κι εκείνοι…».
 
 

1 Comment

  • Εξαίρετη επιλογή!
    Κε Λουκίσσα, έχω την αίσθηση ότι πρέπει να στείλετε δωρεάν προσκλήσεις στο Δημοτικό συμβούλιο Άνδρου να παρακολουθήσει σύσσωμο την ταινία. Δεν σας κάνω χιούμορ. Η ταινία μπορεί να ενεργοποιήσει τους κατάλληλους συνειρμούς.
    Μετά τιμής,
    Αλλόφρων

Αφήστε ένα σχόλιο