Νέα

Στη Σύρο θα διεξαχθεί φέτος το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ».Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (και συγκεκριμένα το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών), σε συνεργασία με το Centre Culturel Hellénique του Παρισιού και το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la Presse Européenne), διοργανώνει το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ». Η δράση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκοπίου Παυλοπούλου.
Ύστερα από τρία χρόνια αναγνωρισμένης επιτυχίας της διοργάνωσης στην Άνδρο, το φετινό πρόγραμμα διεξάγεται στο νησί της Σύρου, με τη συνέργεια του Δήμου, στις 8-15 Ιουλίου 2018.
Η «παράδοση» της καλλιέργειας της εξωστρέφειας και των συνεργασιών με εξέχοντες διεθνείς φορείς της Εκπαίδευσης, του Πολιτισμού και των ΜΜΕ συνεχίζεται.
Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», κατά τα προηγούμενα έτη, υποστηρίχθηκε από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, την ελληνική αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ελληνικό τμήμα), την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης κ.ά.
Σημαντικοί υποστηρικτές του προγράμματος είναι φέτος η Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα και η Ιερά Μητρόπολη Σύρου.
Το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο «Το λάθος στη γλώσσα και την επικοινωνία. Η προσφορά και η δυναμική της παρέκκλισης».
Θεματικές
Γλωσσικά και ορθογραφικά λάθη. Η Επιστήμη της Γλωσσολογίας απέναντι στο λάθος.
Η ορθογραφία ως φορέας γλωσσικής μνήμης.
Τα συνηθέστερα γραμματικά λάθη στον προφορικό και γραπτό λόγο των φυσικών ομιλητών της κοινής Νέας Ελληνικής.
Τα λάθη του σήμερα «κανόνες» του αύριο;
Τα συνήθη λάθη στην πολιτική επικοινωνία και η επίδρασή τους σε πολυσχιδή ακροατήρια.
Δημοσιογραφικός λόγος και γλωσσικά/ορθογραφικά λάθη. Η επίδραση των ΜΜΕ στη γλώσσα των αποδεκτών. Η παιδευτική λειτουργία του δημοσιογραφικού λόγου.
Η έννοια του λάθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η δυναμική και η προσφορά του λάθους στην εξέλιξη της γλώσσας.
Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του Προγράμματος είναι η επίκ. καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Fellow του CHS-GR του Πανεπιστημίου Harvard, Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη.
Τις υπηρεσίες του ως ειδικός σύμβουλος του 4ου Θ.Π. προσφέρει ο εκδότης Γιάννης Μαμάης ο οποίος σχεδιάζει και επιμελείται τη μορφή του έντυπου υλικού.
Υπεύθυνη των πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι η δημοσιογράφος Τέτα Βαρλάμη.
Το πρόγραμμα προσφέρει πιστοποιητικά αναγνώρισης συμμετοχής και εκπαιδευτικό υλικό στους συμμετέχοντες. Επιπλέον, περιλαμβάνει πλούσιες πολιτιστικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές εκδρομές.
*Το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο αναμένεται να ανακοινωθεί στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, στη Γαλλική Πρεσβεία Αθηνών, τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018, στις 13:00, παρουσία του Πρέσβη της Γαλλίας Christophe Chantepy και με τη συμμετοχή του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γ. Καψάλη, του Διευθυντή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Ι. Πετρόπουλου, της δημοσιογράφου Μαρίας Χούκλη, του Αναπλ. Πρύτανη Ανδρέα Φωτόπουλου, του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού, του σκιτσογράφου Στάθη, της προέδρου του Π.Τ.Ν. του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κ. Πλακίτση και των δημάρχων Σύρου και Άνδρου Γ. Μαραγκού και Θ. Σουσούδη.
Την εκδήλωση θα συντονίσουν οι κ.κ. Ν. Τσιτσανούδη και Γ. Μαμάης.
Πληροφορίες και υποβολή βιογραφικών/αιτήσεων εγγραφών
Στο email: [email protected]
και στο site: summerschool.ac.uoi.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio