Νέα

Το νερό νεράκι φέτος και ο Δήμος Άνδρου προειδοποιεί…Όλοι γνωρίζουμε ότι τον περασμένο χειμώνα οι βροχοπτώσεις ήταν ελάχιστες στο νησί μας, με αποτέλεσμα η απόδοση των πηγών και των γεωτρήσεων από τις οποίες υδροδοτούνται πόλεις και χωριά της Άνδρου να είναι αισθητά μειωμένη.
Η λειψυδρία σε συνδυασμό με τις υψηλές, για την εποχή, θερμοκρασίες μπορεί να δημιουργήσει μικρά έως μεγάλα προβλήματα υδροδότησης σε περιοχές του νησιού μας, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.
Ο Δήμος Άνδρου, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του, φροντίζει για τη σωστή συντήρηση του δικτύου, ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι απώλειες.
Εντούτοις, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, οφείλουμε όλοι μας να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κατανάλωση του νερού και να αποφεύγουμε την αλόγιστη και άσκοπη χρήση του.
Ειδικότερα, προκειμένου να υπάρχει επάρκεια νερού, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τα εξής:
– Απαγορεύεται το πότισμα κήπων και καλλιεργήσιμων εκτάσεων από το νερό του δικτύου, όπως επίσης, απαγορεύεται και το γέμισμα δεξαμενών κολύμβησης (πισίνες) με νερό από το δίκτυο.
– Δε χρησιμοποιούμε λάστιχο από το δίκτυο ύδρευσης για να πλύνουμε τα αυτοκίνητα.
– Περιορίζουμε στο ελάχιστο δυνατό το πλύσιμο πεζοδρομίων αλλά και αυλών ή μπαλκονιών.
– Δεν αφήνουμε τη βρύση να τρέχει κατά τη διάρκεια του ξυρίσματος ή της στοματικής υγιεινής.
– Επισκευάζουμε άμεσα τις βρύσες που στάζουν, περιορίζοντας έτσι σημαντικά την απώλεια νερού.
– Χρησιμοποιούμε νερό από πηγές και όχι από το δίκτυο για το πότισμα των φυτών, όπου και όποτε αυτό είναι εφικτό.
– Ειδοποιούμε αμέσως τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για οποιαδήποτε διαρροή πέσει στην αντίληψή μας.
Όσο πιο γρήγορα επισκευαστεί η διαρροή, τόσο μικρότερες θα είναι οι απώλειες.

12 Σχόλια

 • Για να σας δω το καλοκαίρι που θα έρθουν οι “φραγκάδες” και θα γεμίσουν τις πισινάρες με καθαρό νεράκι, θα “ρίξετε” κανένα πρόστιμο; Σε κάτι χωριά όπως οι Στενιές, είναι πολλά τα γαλάζια παραλληλόγραμμα που βλέπεις από απέναντι όταν στέκεσαι, μιλάμε για πολλά κυβικά νερό. Θα τολμήσει να πλησιάσει κανείς σας όμως όταν ανάψουν τα μύρια φωτάκια (δείγμα ότι ο ιδιοκτήτης τους ήρθε), προκειμένου να ενημερώσει για την λειψυδρία και να νουθετήσει; Με τις πισίνες στα ξενοδοχεία τι θα γίνει; Τα ύπουλα νυχτερινά ποτίσματα κηπευτικών και κήπων; Ξυπνάς μιαν ωραίαν πρωίαν, πας να πιείς νερό, κομμένο το νερό! Άδειασε η δεξαμενή, σού λέει. Γεμάτη η πισίνα του απέναντι, φρεσκοποτισμένο το χώμα τού δίπλα…

 • Στο Μπατσί τί θα γίνει με τους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων που το λάστιχο είναι ο μόνος τρόπος καθαρίσματος και τα νερά τρέχουν ποτάμι?Θα μεριμνήσουν οι τοπικές αρχές?

 • Οι πισίνες μπορούν να γεμίζουν και με θαλασσινό νερό ΑΛΛΑ τα μηχανολογικά τους είναι ακριβότερα κι έτσι προτιμούν οι -κατά τα άλλα- ανοιχτοχέρηδες να σπαταλούν το πόσιμο νερό! Την προηγούμενη εβδομάδα γνωστό και μη εξαιρετέο ξενοδοχείο φρεσκαρισε την πισίνα του, αδειάζοντας τα νερά στον δρόμο, αδειαφορώντας αν προκαλούσε πρόβλημα ολισθηρότητας στην στροφή, με την σύμφωνη σιωπή-ανοχή Αστυνομίας-Δήμου. Αυλές και αυτοκίνητα -όπως κάθε καλοκαίρι- θα πλενονται με άφθονο νεράκι που θα κατηφορίζει αναιδώς τους κεντρικούς δρόμους των χωριών……………………..

 • Ευχολόγια μόνο που δεν έχουν αποτελεσματικότητα. Χρειάζεται αλλαγή του κανονισμού ύδρευσης επί το αυστηρότεχρο για υπέρβαση κατανάλωσης για τους καλοκαιρινούς μήνες, μετρήσεις υδρομετρητών αρχές Ιουνίου και αρχές Σεπτεμβρίου και επιβολή υψηλών προστίμων για τους παραβαίνοντες

 • Σωστές όλες αυτές οι νουθεσιες. Ερωτω τους συμβουλατουρες του δημου. Οπωσδηποτε φέτος θα γίνονται διακοπές της υδροδότησης. Γνωρίζουν ότι όταν το δίκτυο είναι της εικοσαετίας και πλέον ότι το νερό όταν ανοίγεται έρχεται κόκκινο από τις σκούρες των σωληνώσεων ? Εκεί γίνεται η σπατάλη περιμένοντας να έλθει το καθαρο. Αυτό θα γίνεται στο Ζαγανιαρι που μένω και δεν ξαιρω σε πόσα άλλα χωριά. φρόντισαν τα δίκτυα ? Α ς μου απαντήσει κάποιος. Στο Ζαγανιαρι έφεραν τις σωληνες από τεΛος του καλοκαιριού πέρυσι και ακόμη είναι πεταμενες στην αίμασία του Γιώργη του Γληνου.

 • Εκτος απο την σωστη συντηρηση του δυκτιου για να μη γινονται διαρροες θα επρεπε να γινει και μια αλλαγη στις μετρησεις και χρεωσεις. Αν χρεωνεται κανεις με τα κυβικα που πραγματι καταναλωνει και δεν υπαρχει το ελαχιστο καταναλωσης εχει καποιο κινητρο να κανει οικονομια. Αν ξερει πως θα πληρωσει ουτως η αλλως ορισμενα κυβικα θα ποτισει η θα πλυνει αυλες χωρις να νοιαζεται.

 • ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΡΓΑ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ ΟΠΩΣ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ.ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ -ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΚΡΙΝΟΥΝ ΑΥΤΟ

 • Pen, είναι σωστό το σχόλιό σου. Ο ι πισίνες ” είναι ύβρεις στο Ανδριακό περιβάλλον, που έχερι γύρω-γύρω θάλασσα. Τί χρει’αζονται οι ποισίνες? Χρειάζονται για την επιβεβεβαίωση του νεοπλουτισμού και της επίδειξης του πλούτου. Διότι ο πλούτος που δεν επιδεικνύεται είναι άχρηστος και σαν να μην υπάρχει. Η επίδειξη δίνει αξία στο πλούτο.

  • Και σαφώς με την συμπεριφορά μας απέναντι στον πλούτο, διαιωνίζεται η κατάσταση. Αν η Πολιτεία, ο Δήμος, το Κράτος ήταν κατ’ ουσίαν αντικειμενικοί απέναντι στους πολίτες (“δυνατούς” και “πένητες”), δεν θα κάναμε αυτήν την συζήτηση τώρα. Δεν θα ανησυχούσαμε ότι προκειμένου να γεμίζουν οι πισίνες, θα μέναμε εμείς χωρίς νερό να πιούμε. Απορία το ‘χω (αν φυσικά κάποιος από τους υπεύθυνους διαβάζει αυτά τα σχόλια) τι θα γίνει φέτος το καλοκαίρι…

 • Τι έργα υποδομής έχει κάνει ο Δήμος για την διαχείριση των νερών;;; Είναι γνωστό τουλάχιστον από το 2000 ότι το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό που σιγά σιγά λόγω της αλόγιστης διαχείρισης τείνει να εκλείψει. Τι πρόγραμμα έχει κάνει λοιπόν ο Δήμος τα τελευταία 20 χρόνια;; Η απάντηση απο τα φαινόμενα είναι ότι δεν υπάρχει σχετικό πρόγραμμα.Παρεπιπτοντως, τι έκανε ο Δήμος με τις γεωτρήσεις του Μπατσίου;;; Εκείνες οι επισκευές που θα ολοκληρώνονταν μέχρι το Πάσχα;;; Τελικά τα δελτία τύπου είναι για να μας κοροϊδεύουν;;; Ειδομεν……

Αφήστε ένα σχόλιο