Νέα

Η 18η Γιορτή Λεμονιού Άνδρου την Κυριακή 27 Μαΐου 2018, στο Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης.


Η Γιορτή Λεμονιού, που γίνεται φέτος 18 χρονών, ξεκίνησε το 2000, όταν με πρωτοβουλία του Μουσείου Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης για πρώτη φορά η Άνδρος τίμησε τον πολύτιμο λεμονοκαρπό της. Φέτος, γιορτάζουμε το όμορφο και ευωδιαστό προϊόν του νησιού μας, το λεμόνι, το οποίο σαν σύμβολο, περιλαμβάνει χρώμα, συναίσθημα, άρωμα και οικολογική συνείδηση. Για τους διοργανωτές της Γιορτής Λεμονιού, το μεγάλο στοίχημα είναι φέτος τόσο οι κάτοικοι, όσο και οι επισκέπτες του νησιού να αγκαλιάσουν την εκδήλωση και ταυτόχρονα οι παραγωγοί και οι επαγγελματίες της Άνδρου να συμμετέχουν ενεργά σε αυτήν.

Τα προηγούμενα χρόνια, είχε επιλεγεί το Μεγάλο Σάββατο για τον εορτασμό του Λεμονιού, ωστόσο λόγω της ιδιαιτερότητας της συγκεκριμένης ημέρας και προκειμένου να διευκολυνθεί η προσέλευση του κόσμου, φέτος ορίστηκε ως ημερομηνία

η 27η Μαΐου 2018 –παραμονή του Αγίου Πνεύματος- ημέρα Κυριακή, και ώρα 11:00 π.μ.

Η γιορτή τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Άνδρου και θα γίνει στο Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης, στη Χώρα (στο Παλαιό Παγοποιείο Μαντζαβελάκη, δίπλα στο ξενοδοχείο «Παράδεισος»).
Την ίδια ώρα, προγραμματίζονται παράλληλες εκδηλώσεις (σκέψεις για συναυλία, ομιλίες ειδικών για το λεμόνι, την ιστορία, την παραγωγή και την πώλησή του), με στόχο την προσέλκυση περισσότερου κόσμου, την τόνωση της αγοράς και της τουριστικής κίνησης και μελλοντικά την αύξηση της παραγωγής και την καλύτερη εκμετάλλευση του προϊόντος του λεμονιού.

Η ιστορία του λεμονιού στο νησί μας μετράει αιώνες ζωής. Όπως αναφέρεται στο επικοινωνιακό υλικό που θα μοιραστεί στο κοινό, «η λεμονοπαραγωγή απασχόλησε την Ανδριακή κοινωνία από την εποχή που η τιμή του καρπού στο λιανεμπόριο διαμορφώνεται με το κομμάτι και στο χονδρεμπόριο με τη χιλιάδα.

Το προϊόν είχε ιδιαίτερη αξία και ήταν εξαγώγιμο (….) Η ανάπτυξη της Ναυτιλίας μπορεί να απομάκρυνε τους Ανδριώτες από τους φορτωμένους λεμονανθούς και λεμονοκαρπούς, οι λεμονεώνες, όμως, παραμένουν ζωντανοί».
Η Άνδρος τιμά τον λεμονοκαρπό της και σας προσκαλεί όλους στη μεγάλη αυτή γιορτή, για να απολαύσετε τα εκθέματα και τις ξεχωριστές δημιουργίες των γυναικών της Άνδρου, όπως σαπούνια λεμονιού, λικέρ, χειροτεχνήματα και κοσμήματα.

«Με πίστη στο μέλλον και με τη βούληση για την αναβίωση της λεμονοπαραγωγής με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το νησί μας. Παραγωγικότητα, δημιουργία, ανάπτυξη και… χαρά»!

Η φετινή αφίσα 

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio