Νέα

Η Λέσχη Ανδρίων παρουσιάζει το έργο της Ακαδημίας Αξιών

  Μεγάλη απήχηση είχε η εκδήλωση της «Λέσχη Ανδρίων – Andrion Club» με θέμα: «Ανθρώπινες αξίες στην σημερινή Κοινωνία – Παρουσίαση του έργου της Ακαδημίας Αξιών» που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Θέατρο την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018.

Οι πάνω από 50 συμμετέχοντες πήραν πολλά μηνύματα γύρω από τις προκλήσεις της Κοινωνίας του υπερκαταναλωτισμού και των γρήγορων ρυθμών. Η σημασία των αξιών στις διανθρώπινες σχέσεις καθώς και οι βασικές ικανότητες που πρέπει να προωθήσουμε στους νέους και νέες, για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις επίκαιρες απαιτήσεις της Κοινωνίας έγιναν κατανοητές, αφού στην ατομιστική Κοινωνία που ζούμε, το Εγώ και η προσωπική επιτυχία βρίσκεται στο επίκεντρο. Οι τρόποι ζωής και οι οικογενειακές δομές είναι πολύμορφες, οι στενές σχέσεις στον κοινωνικό χώρο αλλειώνονται, καθώς παρατηρείται επίσης και μεγάλη μείωση της προθυμίας για την συμβολή στα κοινά και τα ποσοστά των διαζυγίων αυξάνονται.

Πολλά τα ερωτήματα που τέθηκαν για τον ποιό ρόλο παίζει ο άνθρωπος σε αυτούς τους γρήγορους ρυθμούς της Κοινωνίας;

Λαμβάνονται υπόψιν οι ανθρώπινες ανάγκες καθώς και οι δυνατότητες της δράσης του ανθρώπου;

Πως προετοιμάζει η παιδεία ή η Κοινωνία το άτομο ή τις δομές της για τις απαιτήσεις και προκλήσεις αυτού του καιρού;

Η ομιλήτρια Ιωάννα Ζαχαράκη, Φιλόλογος, Κοινωνιολόγος που ζει και εργάζετε στην Γερμανία δέχτηκε την πρόσκληση της Λέσχης Ανδρίων, για να παρουσιαστεί και να διαδωθεί το έργο της Ακαδημίας Αξιών και στην Ελλάδα.

Σκοπός της Ακαδημίας, που η ίδια έχει ιδρύσει στην Γερμανία είναι να δράσει, να συμβάλλει και να επηρεάσει με τα προγράμματά της, όπου μπορεί, ώστε να αποκτήσει η Κοινωνία, μία πιο ανθρώπινη όψη.

Αυτόν τον σκοπό τον πετυχαίνει με το να στηρίξει το άτομο, ώστε να έχει τις απαραίτητες ικανότητες, να αξιολογεί, να αντιμετωπίζει ρεαλιστικά και με θάρρος τις επίκαιρες δυσκέρειες και προκλήσεις στην περίοδο της παγκοσμιοποίησης και των γρήγορων ρυθμών διαβίωσης.

Προσανατολισμένη στις ανθρώπινες αξίες, έχει ως στόχο την διάδoση των Αξιών μέσα από συγκεκριμένη μέθοδο, βασισμένη στη διδασκαλία του Σωκράτη, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη καθώς και στις αξίες της Φιλοκαλίας.

Η Ακαδημία έχει εκπονήσει σε συνεργασία με πανεπιστήμια, εκπαιδευτικά ιδρύματα, σχολεία και φορείς πρόγραμμα διαπαιδαγώγησης σε αξίες και αλληλοσεβασμού, το οποίο έχει λειτουργήσει πειραματικά σε σχολείο της πόλης Solingen. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να ευαισθητοποιήσει παιδαγωγούς, γονείς και παιδιά και να τους εκπαιδεύσει για να χρησιμοποιούν μεθοδικά τις αξίες στην καθημερινότητα και να είναι παράδειγμα προς μίμηση. Το πρόγραμμα αξιολογήθηκε από επιστημονικό ίδρυμα, το οποίο πιστοποίησε την αποτελεσματικότητα στις τάξεις που συμμετείχαν στο πειραματικό πρόγραμμα.

 

Η Ακαδημία Αξιών εκπαιδεύει φοιτητές της παιδαγωγικής, φιλοσοφικής, θεολογικής για να είναι σε θέσει να διδάξουν το πρόγραμμα στα σχολεία. Επίσης εκπαιδεύονται δάσκαλοι που πρόκειται να πρωτοδιοριστούν, ώστε να εφαρμόζουν την μέθοδο διδασκαλίας στα σχολεία. Εκτός από τα σχολεία μπορεί να διεξαχτεί το πρόγραμμα, σε κέντρα νέων, Εκκλησίες και συλλόγους ανάλογα με τις δυνατότητες της Ακαδημίας.

Το πρόγραμμα διδάσκεται και σε τάξεις του ελληνικού γυμνασίου του Düsseldorf, μετά από έγκριση του Γραφείου Συντονιστή Εκπαίδευσης της Ελληνικής Πρεσβείας του Βερολίνου.

Για το μέχρι τώρα έργο της βραβεύτηκε η Ακαδημία Αξιών πριν ένα χρόνο με το βραβείο KURT-KREUSER 2017 στο Solingen.

Η «Λέσχη Ανδρίων» ανέπτυξε συνεργασία με την Ακαδημία Αξιών και μετά την πρώτη παρουσίαση του έργου της Ακαδημίας προσπαθεί να βρει την δυνατότητα για να διεξαχθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Ακαδημίας και στην Χώρα της Άνδρου.

Το Δ.Σ. της «Λέσχης Ανδρίων» ευχαριστεί:
1. Την « AXION – Akademie der Werte – Ακαδημία Αξιών» και την κυρία Ioanna Zacharaki που μας τίμησε με την παρουσία της
2. Την ναυτιλιακή εταιρία «Fast Ferries» για την προσφορά των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων
3. Το δίκτυο «Andros’ Cycladic Tourism Network» και το
«Anemomiloi Andros apartments» για την φιλοξενία της κυρίας Ζαχαράκη
4. Τους Επαμεινώνδας Μαρμαράς και Chrisovalandis Dimitrios Achladis για την βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης
5. Τον Antonis Doudousakis για την επιμέλεια του ήχου

Το Δ.Σ. της «Λέσχης Ανδρίων»

Αφήστε ένα σχόλιο