Νέα

Σπύρος Τσαούσης: Τι δημοτικούς συμβούλους χρειάζεται σήμερα η Άνδρος

 

Να το πούμε ανοιχτά.
Σε κάθε βαθμό πολιτικής οργάνωσης, απλή αναλογική χωρίς κουλτούρα συναίνεσης και σύνθεση απόψεων, σημαίνει ακυβερνησία.

Στο εκλογικό τοπίο της Άνδρου, ειδικότερα, με τους πέντε υπάρχοντες συνδυασμούς, αναδεικνύεται έντονα την επόμενη ημέρα ο ρόλος του Δημοτικού Συμβούλου.
Άρα εκτός την επάρκεια γνώσεων στα διάφορα ζητήματα, θα χρειαστεί να αναλύει, να αξιολογεί και ενδεχομένως να έχει ένα βαθμό αυτονομίας αφού η λήψη των αποφάσεων μπορεί να κρίνεται και οριακά.
Να διεκδικήσουμε λοιπόν από τους υποψήφιους συμβούλους, όχι μόνο να αναπαραγάγουν τις ανακοινώσεις των επικεφαλής των συνδυασμών που ανήκουν αλλά να εκθέσουν το βιογραφικό και τις δράσεις τους, να εκφέρουν δημόσιο λόγο.
Σε κλειστές κοινωνίες όπως η δική μας, προκρίνονται και υποψήφιοι με μεγάλο σόι ή κάποια αναγνωρισιμότητα. Αν θέλουμε όμως να γίνουν τομές για το νησί, αυτές ξεκινάνε από τον ενεργό πολίτη. Με εκλογικά κριτήρια συγγένειας, συναλλαγής, ιδιοτέλειας μην έχουμε αυταπάτες ότι το επόμενο Συμβούλιο που θα διαμορφωθεί, θα πάει την Άνδρο εκεί που επιθυμούμε.
Οι επικεφαλής των συνδυασμών παίζουν σημαντικό ρόλο, κυρίως οι ηγετικές τους ικανότητες. Οι θέσεις και το πρόγραμμά τους, επίσης, όμως μπορεί και να συγκλίνουν σε πολλά θέματα. Η σύνθεση ωστόσο του Συμβουλίου, υπό συνθήκες απλής αναλογικής, θα είναι καθοριστικός παράγοντας.

αναδημοσίευση από ανάρτηση στο facebook

Αφήστε ένα σχόλιο