Νέα

Εκδήλωση παρουσίασης της προσωπογραφίας του Ανδριώτη δημοσιογράφου Βασίλη Κοραχάη.

Η Ένωσις Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και το Μορφωτικό Ίδρυμα διοργάνωσαν, την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019 και ώρα 19.00, στη Βιβλιοθήκη ΕΣΗΕΑ «Δημήτρη Ι. Πουρνάρα», αφιερωματική εκδήλωση παρουσίασης της προσωπογραφίας του Βασίλη Κοραχάη, δημοσιογράφου, πρώην Προέδρου της ΕΣΗΕΑ και βουλευτή.

Στην εκδήλωση μίλησε ο  Νίκος Κιάος, μέλος ΕΣΡ και πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, ο  Γιώργος Ρωμαίος, δημοσιογράφος, συγγραφέας, πρώην υπουργός και ο Γιάννης Πανούσης, καθηγητής πανεπιστημίου, πρώην υπουργός

Ο Βασίλης Κοραχάης γεννήθηκε το 1929 στην Άνδρο. Με τη δημοσιογραφία ασχολήθηκε ήδη από μαθητής του Γυμνασίου. Σε ηλικία 16 ετών ήταν κιόλας μαθητευόμενος δημοσιογράφος.

Στις αρχές του 1950 πρωτοεργάστηκε στο «Βήμα», όταν διευθυντές της εφημερίδας ήσαν οι κορυφαίοι δημοσιογράφοι Δημήτριος Λαμπράκης και Γεώργιος Συριώτης και στελέχη οι Λευτέρης Κοτσαρίδας, Σπύρος Μελάς, Γεώργιος Φτέρης, Γεώργιος Εξηντάρης, Γεράσιμος Λύχνος, Ανδρέας Δημάκος, Παύλος Παλαιολόγος κ.α.

Αρχικά ασχολήθηκε ως εσωτερικός συντάκτης και από το 1953 δραστηριοποιήθηκε κατά σειρά με επιτυχία στην κάλυψη του ρεπορτάζ των υπουργείων Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης, Εθνικής Άμυνας και Δικαιοσύνης.

Από το 1957 ανέλαβε το ρεπορτάζ της Βουλής όπου επίσης διέπρεψε. Διαμόρφωσε ένα εντελώς ξεχωριστό ύφος στην καταγραφή των συζητήσεων της Βουλής ενώ καθιέρωσε και μια καθημερινή στήλη τόσο στο «Βήμα» όσο και στα «Νέα».
Ήταν τέτοια η επιτυχία της στήλης των κοινοβουλευτικών συζητήσεων, ώστε αναγκάστηκαν να τη μιμηθούν και οι υπόλοιπες εφημερίδες.
Με τον τρόπο αυτό έγινε γνωστός στο Πανελλήνιο και για την επίδοσή του αυτή στο ρεπορτάζ της εφημερίδας το 1964 του απενεμήθη το πρώτο βραβείο Δημοσιογραφίας. Την ίδια χρονιά αναλαμβάνει το πολιτικό ρεπορτάζ στο «Βήμα» και στη συνέχεια αποκλειστικά το ίδιο ρεπορτάζ στα «Νέα».

Το 1974 καθιέρωσε στην εφημερίδα «Τα Νέα» τη στήλη «Μικροπολιτικός». Μια στήλη, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα και αποτέλεσε τομή στο πολιτικό ρεπορτάζ για την καταγραφή του «πολιτικού παρασκηνίου», σημειώνοντας κι αυτή μεγάλη επιτυχία.
Υπήρξε μοναδική για την ακρίβεια των πληροφοριών και των σχολιασμών των γεγονότων και το ύφος της και ως πρότυπο υιοθετήθηκε απ’ όλο τον Τύπο.

Από το 1981 έως το 1989 παράλληλα με την εργασία του στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη συνεργάζεται με την εφημερίδα «Μακεδονία». Αργότερα, εργάστηκε ως πολιτικός σχολιαστής στον «Αντέννα» αλλά και ως αρθρογράφος στην «Εστία».

Στη μακρά δημοσιογραφική του σταδιοδρομία έλαβε πλήθος τιμητικών διακρίσεων, ενώ συμμετείχε σε πάμπολλες δημοσιογραφικές αποστολές στις οποίες κάλυψε κορυφαία γεγονότα του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα.

Το 1974 εκλέγεται μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και στη συνέχεια τα επόμενα χρόνια Β’ και Α’ Αντιπρόεδρος. Το 1976 αναλαμβάνει την Προεδρία του ΤΣΠΕΑΘ και ταυτόχρονα μετέχει στο Δ.Σ. της ΕΡΤ, θέση που διατήρησε έως το 1981. Το 1984 εκλέγεται Πρόεδρος της Ενώσεως και στη συνέχεια επανεκλέγεται συνεχώς έως το 1989 που παραιτείται καθώς στις εκλογές του Ιουνίου εκλέγεται βουλευτής με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Το 1993 εκλέγεται βουλευτής Α’ Αθηνών.

Ο Βασίλης Κοραχάης θήτευσε δίπλα στα μεγάλα μεγέθη της ελληνικής δημοσιογραφίας και υπήρξε άξιος συνεχιστής τους.
Το 1987 εξέδωσε το βιβλίο Το Αιγαίο μέσα στους αιώνες. Απεβίωσε στις 28 Ιανουαρίου 2017 στην Αθήνα και κηδεύτηκε στις 31 Ιανουαρίου στην Κηφισιά.

από το www.catisart.gr

Αφήστε ένα σχόλιο