Νέα

Τρίτη 4/6, στη κιν. λέσχη:”Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων – Αφηγήσεις” του Νίκου Παπακώστα

 

“Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων – Αφηγήσεις” του Νίκου Παπακώστα 78′
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, ένα αρχαίο κομπιούτερ
του 2ου π.Χ αιώνα, που είναι το σπουδαιότερο αρχαιολογικό εύρημα. όλων των εποχών
και αποδεικνύει ότι οι αρχαίοι Έλληνας είχαν αναπτύξει προηγμένη τεχνολογία.

«Τον Απρίλιο του 1900, σφουγγαράδες από τη Σύμη με δυο πλοιάρια, την ‘Καλλιόπη’ και την ‘Ευτέρπη’, που είχαν εξοπλίσει οι Φώτης, Νικόλας και Ηλίας Λενδιακοί, ξεκίνησαν το ετήσιο ταξίδι τους για τη Βόρειο Αφρική. Καπετάνιος ήταν ο Δημήτρης Κοντός. Μεσοπέλαγα πέφτουν σε καταιγίδα και για να προφυλαχθούν καταφεύγουν στον απάνεμο όρμο ‘Ποταμός’ των Αντικυθήρων. Εκεί στα παράλια του νησιού και μέχρι να συνεχίσουν την πορεία τους άρχισαν να κάνουν κάποιες καταδύσεις.

Σε μια από αυτές, ο δύτης Ηλίας Λυκοπάντης ή Σταδιάτης, σε βάθος πενήντα και πλέον μέτρων, βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο ναυάγιο γεμάτο με αρχαιολογικούς θησαυρούς. Από τα αρχαιολογικά αυτά ευρήματα ένας μεγάλος αριθμός δεν έχει ανελκυστεί μέχρι σήμερα. Ένα από τα ευρήματα ήταν κι ένα από τα σπουδαιότερα όλων των εποχών, που δεν ήταν άλλο από τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Πέρασαν 118 χρόνια και η μελέτη του συνεχίζεται ακόμα…»

Με αυτά τα λόγια εισάγει τον θεατή στο σημαντικότερο ίσως αντικείμενο που έχει ανελκυστεί από το περίφημο ναυάγιο του 1ου αι. π. Χ., αλλά κι ένα από τα σπουδαιότερα του κόσμου, το ντοκιμαντέρ «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων-Αφηγήσεις»
Κορυφαίοι καθηγητές της αστροφυσικής, της αστρονομίας, των μαθηματικών, της παλαιογραφίας και άλλων συναφών επιστημόνων ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συμμετέχουν στην έρευνα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, σημειώνουν στον φακό του Νίκου Παπακώστα, δημιουργού του ντοκιμαντέρ, τα κυριότερα και νεότερα στοιχεία γύρω από τον αρχαιότερο υπολογιστή και το πρώτο μηχανικό σύμπαν στον κόσμο. Με αυτό τον τρόπο, τα αποτελέσματα των ερευνών αλλά και τα ερωτηματικά που ακόμα γεννάει ο Μηχανισμός συμπυκνώνονται σε ένα φιλμ διάρκειας μιάμισης ώρας, κάνοντας πιο κατανοητή την αξία του μοναδικού αυτού αντικειμένου.

Το ντοκιμαντέρ είναι μια παραγωγή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας CANTO ΜΕDITERRANEO, μιας εταιρίας πολιτισμού, αναγνωρισμένης στην Πύλη Πολιτιστικών φορέων του υπουργείου Πολιτισμού. Στόχος είναι να συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο και να προσφέρει σημαντικά οφέλη στον πολιτισμό και στην οικονομία της χώρας. Επίσης, να προκαλέσει την οργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, συναντήσεων, καθώς και πολιτιστικών και αναπτυξιακών δράσεων, όπως εκθέσεις, εκδόσεις, προβολές, ημερίδες σε συνεργασία με Μουσεία, Ιδρύματα, Πανεπιστήμια κλπ..

 

Αφήστε ένα σχόλιο