Νέα

Το πρόγραμμα του 5ου Φεστιβάλ Άνδρου

Το πρόγραμμα του 5ου Φεστιβάλ Άνδρου παρουσίασε ο διευθυντής του, Παντελής Βούλγαρης, την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019, στην ταράτσα του Μπενάκειου Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης στο Κεραμεικό.

 

Στα τέσσερα χρόνια της λειτουργίας του, από τον Ιούλιο του 2015 έως σήμερα, το Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου έχει παρουσιάσει σπουδαίες θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες Ελληνικής και κλασικής μουσικής αλλά και τοπικά σχήματα όπως η Φιλαρμονική, θεατρικές σκηνές, και χορευτικά συγκροτήματα. Στόχος τόσο της ΑΜΚΕ «Φίλοι Φεστιβάλ Άνδρου», η οποίαέχει αναλάβει την διοργάνωσή του, όσο και του καλλιτεχνικού διευθυντήκ. Παντελή Βούλγαρη, είναι να παρουσιάζονται ποιοτικές θεατρικές και
χορευτικές παραστάσεις, αξιόλογες συναυλίες κλασικής μουσικής και τζαζ.

Υποστηρικτής και αρωγός του Φεστιβάλ είναι ο Δήμος Άνδρου.

Το Ανοικτό Θέατρο Άνδρου όπου και διεξάγεται το Φεστιβάλ, βρίσκεται στη Χώρα Άνδρου ανάμεσα στο νεοκλασικό Δημαρχιακό Μέγαρο (κτίριο Βούλγαρη) και το Λύκειο. Το θέατρο έχει κτιστεί σε ειδυλλιακή πλαγιά με φυσική κλίση προστατευμένη από τον άνεμο και έχει πανοραμική θέα προς το νότο. Δημιούργημα των αρχιτεκτόνων Κυριακής Κονδυλάτου και Κωνσταντίνου Λούκου, παραπέμπει στον κανόνα των κλασικών σκηνών και συνιστά μία από τις πιο τολμηρές παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο της
Άνδρου.

«Στην Άνδρο 31 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου 2019

Αργά το απόγευμα, για άλλη μία φορά, να συναντηθούμε στο Ανοιχτό Θέατρο της Χώρας περιμένοντας να αρχίζουν να σβήνουν τα φώτα, να αφήσουμε στη μέση μία φιλική κουβέντα για να ακούσουμε το ρυθμό της  καρδιάς μας να συναντάει τις πρώτες στιγμές της νυχτερινής εμπειρίας.

Αφορμή το θέατρο, η μουσική, ο χορός και το δικαίωμα στο χειροκρότημα που το αξίζουν οι καλλιτέχνες που μας επισκέπτονται.

Ας νιώσουμε περήφανοι γι’ αυτά που έχουμε καταφέρει στα χρόνια της έντασης και της αμφισβήτησης.».

-Παντελής Βούλγαρης

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

1) Τετάρτη 31 Ιουλίου, θέατρο

Λαϊκή Σκηνή Άνδρου: Πλούτος του Αριστοφάνη

 

 

2) Παρασκευή 2 Αυγούστου, συναυλία

Ο Νίκος Κυπουργός διευθύνει την Ορχήστρα των Κυκλάδων σε τραγούδια από τον κινηματογράφο, συμμετέχει ο Μουσικός Σύλλογος Άνδρου με την φιλαρμονική και τις χορωδίες του

3) Σάββατο 3 Αυγούστου, θέατρο

Θέατρο Πορεία με το έργο “Ύψωμα 731” σε σκηνοθεσία Άκη Μπινιάρη

4) Δευτέρα 5 Αυγούστου, συναυλία

“Το ταξίδι του έρωτα” Γιάννης Πάριος”

 

5) Παρασκευή 9 Αυγούστου, χορός

Ομάδα Cie. Toula Limnaos, Tempus Fugit

6) Σάββατο 10 Αυγούστου, θέατρο

“Οιδίπους τύραννος” του Σοφοκλή,σκηνοθεσία  Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

 

7) Δευτέρα 12 Αυγούστου, θέατρο

Patari project

Θεογονία, ένα μεγάλο γλέντι του Ησίοδου

 

8) Τετάρτη 14 Αυγούστου, θέατρο

Μικροσκοπικό θέατρο

Adiós Nina- Αντίο κορίτσι

 

9) Σάββατο 17 Αυγούστου, θέατρο

Θέατρο Πορεία, “Το ευχαριστημένο” της Μαρίνας Καραγάτση σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου

10) Κυριακή 18 Αυγούστου , συναυλία

” Η βεγγέρα της Ελένης” Ελένη Βιτάλη, Βιολέτα Ίκαρη, Τζουμ

 

11) Τρίτη 20 Αυγούστου, θέατρο

Θεατρικός Όμιλος Σύρου, Απόλλων

Ηλέκτρα του Σοφοκλή

 

 

 

 

 

ΘΕΑΤΡΟ:

Πλούτος του Αριστοφάνη

Η Λαϊκή Σκηνή Άνδρου, στα πλαίσια του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, παρουσιάζει το καλοκαίρι του 2019 τον “Πλούτο” του Αριστοφάνη.

Ο Πλούτος είναι η τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη. Γράφτηκε το 388 π.Χ., σηματοδοτώντας το πέρασμα από την Αρχαία στη Νεότερη Αττική Κωμωδία.

Στην κωμωδία αυτή ο Αριστοφάνης διακωμωδεί την κακή διανομή του Πλούτου, που, επειδή είναι τυφλός, πηγαίνει στους κακούς. Ο Δίας τιμώρησε το θεό Πλούτο, τυφλώνοντάς τον για να αποφεύγει τους δίκαιους, τους σοφούς και τους έντιμους. Ξαναβρίσκει το φως του, μετά τη γιατρειά που του προσφέρουν ο Χρεμύλος με τον δούλο του και δίνει πλέον τα πλούτη του στους αγαθούς και κάνει φτωχούς τους κακούς.

Έτσι, με την ανατροπή της καθεστηκυίας τάξης πραγμάτων, στήνεται ένα γαϊτανάκι, το οποίο αποτυπώνει στη σκηνή ένα μωσαϊκό της κοινωνίας της εποχής του Αριστοφάνη, που στη δίψα της για πλούτο μοιάζει τόσο με τη δική μας.

Μετά από πολύμηνη διαδικασία προβών και με την καθοδήγηση του νέου σκηνοθέτη της ομάδας μας Νίκου Ψαριανού, η παράσταση “Πλούτος” θα σημάνει την έναρξη του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου.

Στην παράσταση συμμετέχουν κατά σειρά εμφάνισης:

Καρίωνας – Χρήστος Κωτσαρίνης,
Χρεμύλος – Βασίλης Πομόνης,
Πλούτος – Γιώργος Μαλταμπές,
Βλεψίδημος – Γιώργος Ελευθερίου,
Πενία – Αγγελική Στρατή,
Χορός – Κορυφαίοι: Θανάσης Καρπούζης, Βαρβάρα Πατέστα και οι: Έλλη Περτέση, Γκέλυ Χαλά, Νίκη-Φαίδρα Πομόνη, Λεονάρδος Δήμας,
Γυναίκα Χρεμύλου – Δέσποινα Μάνεση,
Δίκαιος – Γιώργος Καΐρης,
Συκοφάντης – Ταξιάρχης Στρατομήτρος,
Γριά – Βιβή Δανιόλου,
Νεανίας – Μάριος Αντώνιος Κωνσταντόπουλος,
Ερμής – Ευθυμία Κουλούρη,
Ιερέας – Γιάννης Δουλγερίδης.
Συμμετέχουν οι μικροί ηθοποιοί : Γιάννης Στρατομήτρος, Νίκος Μαργέτης.
Υποβολείο: Αλίκη Περτέση.

Μουσικοί επί σκηνής : Βαγγέλης Χαλάς – βιολί, Θανάσης Καρπούζης – τσαμπούνα, λαούτο.

Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019, στις 9 το βράδυ στο Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου.

 

Ύψωμα 731
Το 1941 ο ολιγάριθμος ελληνικός στρατός κατόρθωσε μια συντριπτική νίκη επί του πολυάριθμου ιταλικού στρατού του Μουσολίνι. Στη μάχη που δόθηκε στο Ύψωμα 731 τα γεγονότα άγγιξαν τη σφαίρα του παράδοξου. Ιστορικά δεδομένα, δημοσιεύματα της εποχής, μαρτυρίες και απομνημονεύματα ανθρώπων που συμμετείχαν στη μάχη, γίνονται μέσω της μουσικής, της κίνησης και του λόγου μια μουσικοθεατρική παράσταση προσδίδοντας στην άνιση σύγκρουση υπαρξιακές και ψυχικές διαστάσεις. Γιατί όταν ο παράδοξος τρόπος σκέψης περιέχει ως κεντρική έννοια την αξία της ελευθερίας, νικάει.

 

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης
Ερμηνεύουν: Άρης Μπινιάρης, Κωνσταντίνος Σεβδαλής

 

Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή
Η πόλη της Θήβας πλήττεται από λοιμό και ο βασιλιάς Οιδίποδας ζητά να εξακριβώσει τον λόγο. Ο χρησμός του Απόλλωνα παραγγέλνει ότι για να καθαρίσει η πόλη πρέπει πρώτα να τιμωρηθεί ο φόνος του Λάιου. Ο βασιλιάς αποφασίζει να εξιχνιάσει το αίνιγμα και ξετυλίγει ένα κουβάρι φρικτών αποκαλύψεων. Καθώς φτάνει στο κέντρο του λαβυρίνθου, ανακαλύπτει ότι διώκτης και διωκόμενος είναι ο ίδιος.

 

Μετάφραση: Γιάννης Λιγνάδης
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Ερμηνεύουν: Δημήτρης Λιγνάδης (Οιδίποδας), Αμαλία Μουτούση (Ιοκάστη), Νίκος Χατζόπουλος (Κρέων), Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης (Τειρεσίας), Γιώργος Ζιόβας (Άγγελος), Γιώργος Ψυχογιός (Θεράπων), Νικόλας
Χανακούλας (Εξάγγελος)

Χορός: Μιχάλης Αφολαγιάν, Δημήτρης Γεωργαλάς, Δημήτρης Καραβιώτης , Κώστας Κοράκης, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Δημήτρης Μαύρος, Βασίλης Παπαδημητρίου, Γιάννης Πολιτάκης, Γιωργής Τσουρής, Βαγγέλης Ψωμάς

 

Θεογονία, ένα μεγάλο γλέντι του Ησίοδου
Ένα φαντασμαγορικό παραμύθι εμπνευσμένο από το επικό ποίημα του Ησίοδου όπου περιγράφεται η γέννηση του κόσμου και η γενεαλογία των θεών της ελληνικής μυθολογίας, από το Χάος έως τον θρίαμβο του Δία επί του Κρόνου. Μια παράσταση που χρησιμοποιεί σαν πρώτο υλικό και μέσο αφήγησης το ίδιο το σώμα του ηθοποιού, τις ιδιότητες και τις ικανότητές του. Ένα θέατρο που δεν στηρίζεται στα σκηνικά, στα κοστούμια και στους φωτισμούς αλλά στην ανθρώπινη φαντασία και εφευρετικότητα.

 

Σύλληψη – ιδέα: Patari Project
Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου
Ερμηνεύουν: Χαρά Κότσαλη, Θεοδόσης Κώνστας, Θάνος Λέκκας, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Κίττυ Παϊταζόγλου, Εριφύλη Στεφανίδου, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Αποστόλης Ψυχράμης
Μουσικοί επί σκηνής: Σταμάτης Πασόπουλος , Νίκος Γαλενιανός

 

Το ευχαριστημένο της Μαρίνας Καραγάτση 
Μέσα από το ομώνυμο βραβευμένο μυθιστόρημα της Μαρίνας Καραγάτση αποκαλύπτει όλα όσα στοίχειωσαν και πλήγωσαν μία από τις πιο γνωστές οικογένειες της Ελλάδας, εκείνης του λογοτέχνη πατέρα της Μ. Καραγάτση. Γεγονότα ωστόσο που μπορούν να στοιχειώνουν οποιαδήποτε οικογένεια. Και αν οι σκοτεινές στιγμές υπερέχουν των φωτεινών, η συμφιλίωση με το παρελθόν αποδεικνύεται ο μόνος δρόμος…

 

Διασκευή: Έρι Κύργια
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου
Ερμηνεύουν: Καίτη Μανωλιδάκη, Θάλεια Σταματέλου, Σμαράγδα Σμυρναίου, Δανάη Σαριδάκη, Χρήστος Μαλάκης

 

Ηλέκτρα του Σοφοκλή
Η Ηλέκτρα ζει στο Άργος και θρηνεί τον πατέρα της Αγαμέμνονα αναμένοντας την επιστροφή του αδελφού της Ορέστη. Ελπίζει ότι μόνο αυτός μπορεί να πάρει εκδίκηση από τη μητέρα τους Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της Αίγισθο για τον φόνο του. Όταν εκείνος επιστρέφει, ο παιδαγωγός του τον συμβουλεύει να διαδώσουν στο παλάτι ότι πέθανε. Στο άκουσμα του θανάτου του η Ηλέκτρα θρηνεί τόσο σπαρακτικά ώστε ο Ορέστης συγκινημένος αναγκάζεται να αποκαλύψει την αλήθεια. Ακολουθεί η ματωμένη εκδίκηση με τον φόνο των δύο σφετεριστών.

 

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία: Γιώργος Πάχος
Ερμηνεύουν: Εύη Αριστείδου (Ηλέκτρα), Ελισάβετ Αποστολίδου (Κλυταιμνήστρα), Ελίνα Παπαδάκη (Χρυσόθεμις),
Θάνος Φώσκολος (Ορέστης), Ιωάννης Τούμπας (παιδαγωγός), Χρήστος Ρούσσος (Πυλάδης), Γιώργος Φρέρης (Αίγισθος)
Χορός: Μαρία Αρακά, Άσπα Αριστείδου, Πηνελόπη Ασλάνογλου, Μελίνα Βεζιργιαννίδου, Ζωή Γεωργίου, Νάντυ Γιαννιά, Μόσχα Γεωργίου, Φένια Γώγου, Αριάδνη Λημναίου, Αργυρώ Πανταζή, Γιοβάννα Ρούσσου, Τζώρτζια Ρούσσου, Ελπίδα Σαργολόγου, Αλκμήνη Ψιλοπούλου, Γεωργία Ψύρη
Με τη συνδρομή του Νίκου Κυπουργού στη μουσική των στάσιμων

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα των Κυκλάδων
Η Ορχήστρα των Κυκλάδων υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού παρουσιάζει μουσική και τραγούδια που έγραψαν σπουδαίοι Έλληνες συνθέτες για τον ελληνικό και το διεθνή κινηματογράφο.

 

Με τη φιλική συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου και της Παιδικής, Νεανικής και Μικτής Χορωδίας του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου θα ακουστούν μεταξύ άλλων συνθέσεις των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Διονύση Σαββόπουλου, Ελένης Καραΐνδρου, Παναγιώτη Καλαντζόπουλου και Νίκου Κυπουργού.

 

Το ταξίδι του έρωτα
Ο Γιάννης Πάριος με τη δεκαμελή ορχήστρα του σε μια μοναδική συναυλία στο νησί της Άνδρου με τίτλο «Το ταξίδι του έρωτα». Ο μοναδικός καλλιτέχνης θα ερμηνεύσει αγαπημένα τραγούδια δικά του και άλλων μεγάλων Ελλήνων συνθετών.

 

Τραγουδούν: Κωνσταντίνος Αναγνώστου, Ροδοκλεία Κουταλέλη, Ελένη-Στυλιανή Αλεξανδρή
Μαέστρος: Ντίνος Γεωργούτσος

 

Η βεγγέρα της Ελένης
Μια παράσταση της Ελένης Βιτάλη και των εξαιρετικών συνεργατών της. Η εκπληκτική ερμηνεύτρια τραγουδάει μερικές από τις μεγαλύτερες προσωπικές της επιτυχίες όπως και άλλα εξαιρετικά τραγούδια αγαπημένων της καλλιτεχνών και δημιουργών όπως Τόκας, Μητροπάνος, Μάλαμας, Περίδης, Παπάζογλου, Ρασούλης, Σούκας, Καζαντζίδης, Παπαιωάνου.

Ένα πρόγραμμα που το διαπερνά μια λεπτή αισιόδοξη, εφηβική και ανοιχτόκαρδη ματιά. Οι πρωτότυπες και υψηλής αισθητικής ενορχηστρώσεις του Νίκου Ξύδη και των ΤZOYM συμπληρώνονται από την εξαιρετική παρουσία της Βιολέτας Ίκαρη και από την απαράμιλλη δεξιοτεχνία του σολίστα στο κλαρίνο Μάνου Αχαλινωτόπουλου.

 

Επιμέλεια προγράμματος: Ελένη Βιτάλη, Νίκος Ξύδης
Οι ΤΖΟΥΜ αποτελούνται από τους : Ρήγα Βοργιά: ηλεκτρικό μπάσο, τρομπέτα / Νίκο Ξύδη: ηλεκτρική/ακουστική κιθάρα, λαούτο / Νατάσα Παυλάτου : κρουστά / Νίκο Σαμαρά: μπουζούκι, σάζι, τζουράς, τρομπέτα / Δημήτρη Σίντο: πιάνο, λαούτο / Θάνο Τσελεμπή: τύμπανα, σαντούρι

 

ΧΟΡΟΣ

Tempus fugit
Η ομάδα ως μικρόκοσμος που μας βγάζει από τη φυλακή της απομόνωσης και απελευθερώνει νέα δύναμη. Επτά χορευτές ως ένα αέρινο σύνολο δημιουργούν μια παλίρροια, ωθούμενοι από μια εσωτερική ομοφωνία. Ένας κυκλικός χορός που μοιάζει με ενιαία κίνηση, ωστόσο κατά διαστήματα φανερώνει την οντότητα του ατόμου. Τίποτα δεν διαρκεί για πάντα, δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε τη ροή του χρόνου.

 

Σύλληψη – Χορογραφία: Toula Limnaios
Μουσική: Ralf R. Ollertz
Χορός – Δημιουργία: Daniel Afonso, Leonardo D’Aquino, Priscilla Fiuza, Alba de Miguel, Alessio Scandale, Hironori Sugata, Karolina Wyrwal

 

Adiós Niña – Αντίο Κορίτσι
Τα τραγούδια του Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα ερμηνευμένα σαν μια επική αναπαράσταση του κόσμου με επίκεντρο την μορφή της γυναίκας. Το δράμα της ζωής και οι σταθμοί του, οι χαρές και οι λύπες, ο έρωτας και η ερωτική απογοήτευση, ο θάνατος, η εργασία και ο αγώνας για την επιβίωση, ο πόλεμος και η ειρήνη.

 

Χορογραφία: Αναστασία Λύρα
Τραγούδι: Ρωξάνη Παπαδημητρίου
Κιθάρα: Δέσπω Βαρουδάκη, Μιχάλης Σιδηρόπουλος
Χορεύουν: Τιτή Αντωνοπούλου, Αναστασία Αργυροπούλου, Αλίκη Κόντζιου Γούσια, Αθηνά Κυρούση, Εύα Παγουλάτου, Ελένη Πανταζάτου, Ελίνα Παπαδοπούλου, Βανέσα Σπινάσα

2 Σχόλια

  • Κάτι λάθος Βλέπω σε αυτές φωτογραφίες και δεν πιστεύω τα μάτια μου
    Κάποιος λείπει από αυτή τη φωτογραφία κάποιος που μεγάλο κόπο και ξαγρύπνια και ζήλο Ευθύνες πέρα να τελειώσει αυτό το μεγάλο έργο το θέατρο
    Και πολλούς καλλιτέχνες Και πολλούς καλλιτέχνες
    Ξέρουμε πόσο βρώμικα είναι τα πολεμικά παιχνίδια αλλά όχι και τέτοιο σημείο
    Εύχομαι καλή επιτυχία Και καλό καλοκαίρι ΘζΝy

  • Δεν ξέρω τι έγινε στο προηγούμενο σχόλιο βλέπω πολλά λαθάκια πως έγινε αυτό και εγώ δεν ξέρω τελοσπάντων Πιστεύω να καταλαβαίνετε τι θέλω να πω θζMny

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio