Νέα

Η αλληλογραφία της Δημοτικής συμβούλου Τασούλας Μαμάη και του Δημάρχου Άνδρου, Δημήτρη Λοτσάρη

 

Η επιστολή της Δημοτικής Συμβούλου Άνδρου, Τασούλας Μαμάη προς τον Δήμαρχο Άνδρου 

 

 

Προς Δήμαρχο Άνδρου

Κύριε Δήμαρχε,

με έκπληξη διάβασα στο facebook (δείγμα πολιτικού πολιτισμού;) επιστολή σας προς τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Γαυρίου κ. Χέλμη, προκειμένου να αιτιολογήσετε την μείωση των κωδικών για την ύδρευση που αφορούν στην ΤΚ Γαυρίου από 14576,41€ σε 0€. Παρόμοιες μειώσεις ψηφίσατε και για άλλες Τοπικές Κοινότητες , όπως Μπατσίου «Προμήθεια σωλήνων» 4000€, Κορθίου «Προμήθεια σωλήνων» 7000€ κλπ. μηδενίζοντας τους κωδικούς.

Σας ενημερώνω λοιπόν ότι ως Δημοτική Σύμβουλος σέβομαι τις προτάσεις των Τοπικών Κοινοτήτων και αφουγκράζομαι τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Η ύδρευση των οικισμών είναι σοβαρή υπόθεση και η αλλαγή των χρηματικών ποσών στους αντίστοιχους κωδικούς, προϋποθέτει την συναίνεση των εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτων.

Ακόμη αναφέρετε, ότι τα χρήματα της ύδρευσης μετακινήθηκαν «εσωτερικά» για να καλύψουν την πληρωμή της μελέτης της ύδρευσης του Κ. Αγίου Πέτρου, οπότε κατά την γνώμη σας «τα χρήματα δεν έφυγαν από το Γαύριο» και συμπληρώνετε, ότι εγώ με τον κ. Αντώνογλου καταψηφίσαμε την σχετική αναμόρφωση, άρα δεν αποτελεί προτεραιότητα για εμάς το εν λόγω έργο!

Κύριε Δήμαρχε,

σας ενημερώνω ότι η Μελέτη Ύδρευσης του Αγίου Πέτρου, έχει ολοκληρωθεί από την προηγούμενη διοίκηση και η αποπληρωμή της μπορεί να γίνει από κωδικούς με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και όχι από κωδικούς της ύδρευσης των Τοπικών Κοινοτήτων. Πως θα μπορούσα να είμαι αντίθετη σε μια μελέτη που έχει ήδη τελειώσει; Και πως θα μπορούσα να είμαι αντίθετη σε ένα έργο που ως Πρόεδρος της Κοινότητας Γαυρίου με το Κοινοτικό Συμβούλιο, βάλαμε τις βάσεις (αποδοχή δωρεάς οικοπέδου του κ. Μπατή, μελέτη για δεξαμενή, χρηματοδότηση) και δημιουργήσαμε όλες τις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωσή του;

Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων σας θα μπορούσατε να είχατε προωθήσει την ένταξη του έργου «Μελέτη ύδρευσης του Αγ. Πέτρου» σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, το οποίο δεν έχετε κάνει μέχρι σήμερα δεδομένου ότι είναι έργο άμεσης προτεραιότητας.

Σας θυμίζω, ότι στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής στις 19/9/19 θέσαμε επίμονα με ερωτήσεις όλους τους προβληματισμούς μας για τους κωδικούς αναμόρφωσης, εφόσον η περιγραφή αυτών ήταν ασαφής τόσο για τους 26 κωδικούς που μειώθηκαν, όσο και για τους 33 κωδικούς που ενισχύθηκαν. Παραδειγματικά αναφέρω την ενίσχυση του κωδικού 64.7412.0001 με περιγραφή «Φιλόδημος ΜΠΕ διάνοιξης οδού σύνδεσης λιμένα Γαυρίου» με 8680€. Ποιο δρόμο εννοείτε; Ρωτήσαμε επίμονα στην οικονομική επιτροπή όπως και στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 26/9/19. Ακόμα περιμένουμε μια απάντηση! Είπατε και το κορυφαίο, ότι «μεταφέρετε σε κωδικούς χρήματα για λόγους συμβολισμού»! Πρωτάκουστο! Δηλαδή ο προϋπολογισμός χρησιμοποιείται σαν εργαλείο πολιτικών συμβολισμών και όχι για να εκτιμήσει σε ένα οργανισμό όπως ο Δήμος το εισόδημα και τις δαπάνες του κατά τη διάρκεια μιας μελλοντικής περιόδου (συνήθως ενός έτους) !

Το σοβαρότερο από όλα είναι, ότι στο θέμα: «4η Αναμόρφωση του προϋπολογισμού Δήμου Άνδρου οικ. Έτους 2019» στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που αφορούσε σε αναμόρφωση περίπου 255.600 € δεν υπήρχε ΚΑΜΜΙΑ αιτιολογική έκθεση από την αρμόδια υπηρεσία και συνεπώς ανύπαρκτη τεκμηρίωση για όλους τους κωδικούς, όταν σύμφωνα με το άρθρο 23 Ν.3536/07 η ύπαρξη τεκμηριωμένης εισήγησης είναι υποχρεωτική! Πέραν τούτου, παρόλη την απουσία τεκμηριωμένης εισήγησης όπως ο νόμος απαιτεί, σε επανειλημμένες προφορικές μας ερωτήσεις, απαξιώσατε να μας δώσετε έστω μία εξήγηση. Συνεπώς , είναι προκλητικό να μας εγκαλείτε, επειδή δεν ψηφίσαμε στα «τυφλά» κάτι για το οποίο δε μας δόθηκε καμμία πληροφόρηση. Θα πρέπει να καταλάβετε ότι δεν μπορείτε να απαιτείτε από τους Δημοτικούς Συμβούλους να ψηφίζουν υπέρ κάποιων θεμάτων για τα οποία δεν τους δίδονται τα απαιτούμενα στοιχεία για να διαμορφώσουν γνώμη. Δεν έχω συνηθίσει να λειτουργώ εκτός διαδικασίας και νομιμότητας, λογικό λοιπόν ήταν να μην ψηφίσω μία εισήγηση που δεν δίνετε τις απαραίτητες διευκρινίσεις και που θα είχε κάθε λόγο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να ακυρώσει, λόγω μη τήρησης της νόμιμης διαδικασίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Για να μη μακρηγορώ, σας ζητώ κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων να τηρείται η διαδικασία όπως αυτή ορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις.

Ειλικρινά λυπάμαι που υποχρεώθηκα να γράψω τα παραπάνω.

Ελπίζω πάντα σε μία ειλικρινή συνεργασία.

Τασούλα Μαμάη

Δημοτική Σύμβουλος Άνδρου

από το  http://www.androsportal.gr

 

 

 

Και η απάντηση του κ. Δημάρχου, Δημήτρη Λοτσάρη

Άνδρος, 03.10.2019

Προς: Τασούλα Μαμάη,
Μέλος Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου

Αξιότιμη κα Μαμάη,

Με έκπληξη διάβασα στο facebook επιστολή σας προς εμένα.
Εκτιμώ ότι η κοινωνία ψήφισε πολιτικούς εκπροσώπους στο Δημοτικό Συμβούλιο για την τετραετία έως το 2023. Υπάρχουν –δόξα τω Θεώ-ελεγκτικοί μηχανισμοί, ουκ ολίγοι. Από σας τόσο εγώ όσο και η κοινωνία θέλει τις πολιτικές σας απόψεις.
Διαπιστώνω επίσης μια απόλυτη ταύτιση και ενημέρωση με τον κ. Θ. Σουσούδη τον οποίο μέχρι λίγο πριν τις εκλογές ξορκίζατε!! Ας συστηθούμε λοιπόν εκ νέου και ας μάθει και η κοινωνία ποιοί είναι με ποιους μέσα στο Δημοτικό μας Συμβούλιο.
Είναι πολύ σημαντικό!!
Αναφέρετε χρήματα, κωδικούς, ποσά με μοναδικό στόχο τις εντυπώσεις μέσα από την δήθεν προστασία των χρημάτων των τοπικών κοινοτήτων.
Δεν ρωτήσατε εάν υπάρχουν τα χρήματα ή είναι απλές λογιστικές εγγραφές και νούμερα. Κρύβετε ότι βρισκόμαστε στο τελευταίο ουσιαστικά δίμηνο του προϋπολογισμού του 2019, τα όρια των απευθείας αναθέσεων έχουν εξαντληθεί, μελέτες δεν υπάρχουν, χρόνος ούτε καν για την ανάθεση μελέτης δεν υπάρχει. Προς τι λοιπόν όλη αυτή η «λαϊκίστικη προσέγγιση» για τους κωδικούς των κοινοτήτων;
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σας ενημερώνω για τα εξής:
Η μελέτη της Ύδρευσης του Κάτω Αγίου Πέτρου αποτελεί μακρά συνέχεια μιας πορείας που ξεκίνησε την δεκαετία του ’90. Το 2005 κατασκευάστηκε η δεξαμενή στο Γαύριο, από τον τότε Δήμο Υδρούσας. Την διετία 2009-2010 εκπονήθηκε η τοπογραφική αποτύπωση όλου του οικισμού του Κάτω Αγίου Πέτρου, επίσης από τον Δήμο Υδρούσας.
Εν συνεχεία από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή ανατέθηκε η Υδραυλική και η Περιβαλλοντική Μελέτη η οποία θεωρήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία στις 23 Σεπτεμβρίου 2019.
Για όλα αυτά δεν ενημερωθήκατε, δεν σας ενημέρωσε ο κ. Θ Σουσούδης ή απλά σας ενδιαφέρει μόνο η προβολή του «όποιου έργου του κ. Σουσούδη»;
Όσο αφορά για την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα και αφού σας ευχαριστήσω για την παρότρυνση σας, σας γνωρίζω ότι καταβάλουμε ήδη προσπάθειες ένταξης του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα,. Δεν σας κρύβω ότι ανέμενα πως αυτό θα είχε ήδη γίνει.
Όσον αφορά την πληρωμή της μελέτης, είστε ακριβώς στην ίδια γραμμή Σουσούδη: «θα μπορούσε να πληρωθεί από άλλους ….κωδικούς»!!
Γιατί δεν προτείνατε στην οικονομική τους «άλλους» κωδικούς;
Γιατί και σήμερα δεν μας προτείνετε;
Έχετε υποχρέωση πέρα από αντιπολίτευση, εάν διαφωνείτε να παρουσιάζετε στην κοινωνία και τις δικές σας συγκεκριμένες προτάσεις.
Θα περιμένουμε.
Τουλάχιστον επιβεβαιώνεται την δική μου επιστολή, ότι δηλαδή ΔΕΝ ψηφίσατε την πληρωμή της. Απλά με άρθρα, νόμους, παραγράφους και κωδικούς προσπαθείτε να πείσετε-προφανώς την κοινωνία- γιατί δεν ψηφίσατε.
Όσο αφορά τον περιφερειακό δρόμο Γαυρίου, θα περιμέναμε να είχατε ενημερωθεί ότι υπάρχει προμελέτη από το 2010. Δυστυχώς δεν σας ενημέρωσε ο τέως Δήμαρχος διότι και από την δική του –σχεδόν ταυτόχρονη επιστολή!!!! – προκύπτει ότι ούτε αυτός το γνώριζε……..
Πολύ κρίμα!!!

Αξιότιμη κα Μαμάη,
Η διοίκηση μας μόλις έκλεισε έναν μήνα στον Δήμο Άνδρου.
Σε έναν δήμο που κάθε μέρα συνειδητοποιώ ότι πάρα πολλά χρειάζονται να μπουν σε σειρά με αρχή, μέση και τέλος.
Επειδή είμαι βέβαιος ότι αυτό που ενδιαφέρει και εσάς είναι η πρόοδος του Νησιού μας περιμένω για κάθε θέμα που θα προκύπτει τις δικές ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΕΣ προτάσεις.
Να ‘στε βέβαιη ότι θα τις ακούσω και θα τις λάβω υπ όψιν μου
Όπως θα θέλει να τις ακούσει η κοινωνία.
Η στείρα αντιπολίτευση δεν σας αρμόζει.

Με Εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Άνδρου
Δημήτριος Λοτσάρης

Αφήστε ένα σχόλιο