Νέα

Το πρωτοβρόχι έφερε καταστροφές στην Άνδρο

Έντονο το πρωτοβρόχι  που έπεσε το απόγευμα της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου 2019  στην Άνδρο, όλοι το περίμεναν   για να ποτιστεί η γη, να χοντρύνει η ελιά, ν’αρχίσουν τα οργώματα, να πλυθούν οι δρόμοι,  αλλά αυτό που έγινε κανείς δεν το περίμενε, γρήγορα ανέβηκαν τα ποτάμια, ξεχύθηκαν σκούρα αφρισμένα τα νερά στη θάλασσα, τα χαντάκια δεν χώρεσαν τα πολύ ορμητικά νερά που παρασύρανε μαζί τους  χώματα στην αρχή αλλά και πέτρες πάνω στους δρόμους.

Νιμποριό

Μεγάλη ποσότητα νερού έπεσε στη περιοχή των Στενιών μέχρι τ’ Άχλα και προξένησε μεγάλες καταστροφές. Στις Στενιές τα ρέματα κατέβασαν πολλά μπάζα σε πολλά σημεία, στον κάτω  Σταθμό, στη Πεντάβρυση, ο Μιχάλης ο Μπάλλας πήγε να βάλει αποβραδίς φασόλια στο νερό για τους 140 περιπατητές που θα πάνε μεθαύριο στη Γυάρο και δεν μπόρεσε να μπει στη “Μπαρμπαρόλα” του πάνω από τα Πίσω Γιάλια, βρήκε μεγάλη ποσότητα μπάζων να έχουν πέσει με τα ορμητικά νερά της βροχής από το επάνω οικόπεδο, στον υπαίθριο χώρο του μαγαζιού του, τόσα που  το ύψος τους  πλησίασε τα παράθυρα και το νερό μπήκε στο μαγαζί του,

τα λασπόνερα συνέχισαν την κάθοδό τους στη πλαγιά και έφτασαν μέχρι το ισόγειο της κας Μαντοπούλου αφού ξερίζωσαν και ένα δέντρο κάτω από το εστιατόριο. Για βοήθεια ήρθε αμέσως το ένα  από τα δύο οχήματα του που  έβγαλε για βοήθεια ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου μαζί με τρεις  εθελοντές,

Πιο κάτω από την διασταύρωση για τον Σταθμό του χωριού, τα νερά παρέσυραν τον τοίχο του δρόμου, απέναντι από την έπαυλη Στεφάνου και τα μπάζα έφτασαν μέχρι τη στροφή της Αγίας Φωτεινής.

 

απέναντι από τη βίλα Στεφάνου

Μεγάλες ζημιές και στον επάνω Σταθμό τα μπάζα έφραξαν τις μπούκες των νερών κάτω από το πάρκινγκ, τα νερά ανέβηκαν μέσα στο πάρκινγκ, έσπασαν το τοιχίο από τσιμεντόλιθους πάνω από το ρέμα και έπεσαν πάλι στο ρέμα συμπαρασύροντας και δύο ι.χ. πολλά μέτρα μέσα στο ρέμα. Γύρω στα μεσάνυχτα παρουσία του Επάρχου ‘Ανδρου, κ. Λάσκαρη , του Δημοτικού συμβούλου  Γιάννη Μπακέλα και του προέδρου της κοινότητας Στενιών μπουλντόζα ξέφραξε τις μπούκες και άνδρες της πυροσβεστικής ελευθέρωσαν τα αυτοκίνητα με τη βοήθεια των ιδιοκτητών τους.

Μπαζώματα  δρόμων έγιναν και στα Αποίκια και στις Στραπουριές στα  γνωστά από άλλες φορές σημεία.

Αποίκια

Με ακαθάριστο ακόμα το ποτάμι ψηλά στους Μπαξέδες, τάξαμε πίτα στον Άγιο και δεν ανέβηκε πολύ το ποτάμι, οδηγούμε και με 25 πόντους νερό πάνω στον τσιμεντόδρομο!

Στ’Άχλα ανέβηκε το ποτάμι και πήγε  μέχρι τον πολυτελή ξενώνα “Ὁναρ” και οι 13 ένοικοι ελευθερώθηκαν από το επάνω πάτωμα μετά από επέμβαση μηχανήματος.

Ας ελπίσουμε ότι τα αυριανά καιρικά  φαινόμενα δεν θα είναι τόσο έντονα,  να κάνουμε έναν πρώτο απολογισμό και να καθαριστούν οι δρόμοι.

1 Comment

  • Άρθρο 224 του Ν.4555/2018: η αρμοδιότητα καθαρισμού ρεμάτων ανήκει στην οικεία Περιφέρεια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio