Νέα

“Αν δεν συμφωνεί η πραγματικότητα μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα” του Βασίλη Πομόνη

 

Φίλε Βαγγέλη,
Το για ακόμα μια φορά ιδιαίτερα εύστοχο οδοιπορικό σου, με σαρκαστικές μεν, απολύτως βάσιμες δε, επισημάνσεις, όσον αφορά τις ευθύνες όλων σχετικώς με τις αιτίες των καταστροφών από την τελευταία έντονη βροχόπτωση, σε συνδυασμό με τα τεκταινόμενα εδώ και αρκετό καιρό στο νησί μας, με προκάλεσαν να θέσω υπ’ όψη όσων, όπως εγώ, αισθάνονται κάπως άβολα με την πορεία που ακολουθούν τα πράγματα στον τόπο, τα εξής:
Παρακολουθώ κι’ εγώ τα σχετικά με τις αντιδράσεις για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί. Ούτε εμένα μ’ αρέσουν! Προβληματισμό είχα εκφράσει και πριν από 20 περίπου χρόνια σε ανοικτή συγκέντρωση που είχε οργανώσει ο αείμνηστος Γιάννης Γλυνός στο χώρο της Αγίας Τριάδας στην Πίσω Μεριά. Προβληματισμό όμως που δεν περιορίστηκε μόνο σε άρνηση, αλλά επικουρικά έθεσε θέματα ορισμού προδιαγραφών των εγκαταστάσεων, σε περίπτωση πραγματοποίησής τους. Το απόλυτο αγωνιστικό πνεύμα όμως και τότε επικράτησε (τουλάχιστον δημόσια, αφού ιδιωτικά έγιναν συζητήσεις με εταιρείες για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών).

Από την ενημέρωση που έχω τώρα κι’ εγώ από τα τοπικά sites, διαπιστώνω ότι η κάθετη (όπως είναι η έκφραση της μόδας να λέμε) αντίθεση στην αποδοχή της πραγματικότητας συνεχίζεται. Και εξηγώ:
Αυτή τη στιγμή διαβάζω ότι επίκειται η τελετή των εγκαινίων του συμπλέγματος 7 αιολικών πάρκων στον Καφηρέα της Εύβοιας. Η εγκατάσταση θα παράγει 483 γιγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο καλύπτοντας τις ενεργειακές απαιτήσεις 130.000 νοικοκυριών της Ελλάδας. Πάμε τώρα στο ζουμί του δημοσιεύματος. «Λόγω προσφυγών μικρής μερίδας πολιτών, το έργο έμεινε παγωμένο για τουλάχιστον 3 χρόνια. Η επένδυση και οι δυσκολίες που αντιμετώπισε, ανέδειξαν όλες τις γραφειοκρατικές εμπλοκές, που κρατούν σε πολύχρονη ομηρεία κρίσιμες υποδομές της χώρας και που τώρα η ελληνική κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ επιχειρούν να αντιμετωπίσουν απλοποιώντας το αδειοδοτικό πλαίσιο και υπερπηδώντας τα εμπόδια.
Επαναλαμβάνω για να αποτρέψω ανόητες σκέψεις και κρίσεις (όσο αυτό είναι δυνατόν). Ούτε εμένα μ’ αρέσουν οι ανεμογεννήτριες. Ερωτώ όμως: προσέγγισε κανείς τους ευαισθητοποιημένους πολίτες του Καφηρέα, που πολέμησαν την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, για να αντλήσει πληροφορίες από τον αγώνα τους? Δεν θα έπρεπε να έχει υπάρξει ενημέρωση των εδώ μετεχόντων στις συγκεντρώσεις για τις πιθανότητες ευδοκίμησης του αγώνα στον οποίον καλούμεθα, ή καλούνται? Α! και για να μην το ξεχάσω. Τα εγκαίνια θα κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. (Για όποιον διαβάζει πίσω από τις γραμμές τα συμπεράσματα δικά του).
ΥΓ. Οι δημοτικοί σύμβουλοι που ψήφισαν χτες για την αναβολή του θέματος που έχει σχέση με την απορρόφηση κονδυλίου για διάνοιξη δρόμου στην περιοχή της Πλούσκας, είναι σίγουρο ότι θα γίνουν αποδέκτες των αισθημάτων ευγνωμοσύνης όσων Κυκλαδιτών θα σπεύσουν να εισπράξουν το παγωμένο κονδύλι που απέρριψαν. Των ιδίων αισθημάτων ευγνωμοσύνης που έτυχαν πριν πολλά χρόνια όσοι οδήγησαν τους κατοίκους των περιοχών Ρεμάτων, Ατενίου και Κατακοίλου, στο να αγωνιστούν κατά της δημιουργίας φράγματος, που θα είχε λύσει όλα τα προβλήματα ύδρευσης και άρδευσης της περιοχής Μπατσίου και όχι μόνον. Αλλά για το θέμα των συμπεριφορών και της τακτικής των δημοτικών συμβούλων θα επανέλθουμε.
Μέχρι τότε να μένουμε ήρεμοι, πρώτα να σκεφτόμαστε και μετά να μιλάμε ή να γράφουμε και για να μην ξεχνιόμαστε: αντί ανωνύμων σχολίων μόνο επώνυμες δημοσιεύσεις. Έρρωσθε!!
Βασίλης Πομόνης.

2 Σχόλια

  • Βασίλη, το εξαιρετικό και καλογραμμένο άρθρο σου με πείθει για την ωφέλεια της τοποθέτησης των ανεμογεννητριών, βέβαια για τον περωρισμένο χρόνο λειτουργίας τους που δεν είναι πάνω από 25 χρόνια το οποίο δεν αναφέρεται, ούτε τί θα γίνει μετά την εγκατάλειψη τους. Για την ιστορία να πούμε , πράγμα βέβαια γνωστό, οτι όπου στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε η αιολική ενέργεια παντού εγκαταλείφτηκε αν και ήταν τελείως δωρεάν ενέργεια,, οπως οι ανεμόμυλοι άλεσης σιτηρών, η ιστιοφόρος ναυτιλία κλπ Ετσι θα εγκαταλειφθούν και οι ανεμογεννήτριες γιατί το κόστος συντήρησης τους είναι ασύμφορο για τους εμπόρους που απαιτούν μόνο κέρδη και όχι ζημίες. Κατά τα άλλα θεωρώ άριστα τα σκωπτικά σχόλια του Υστερόγραφου.
    Κωνσταντίνος Στρατής

  • Ούτε μένα μου αρέσουν οι ανεμογεννήτριες, όπως τα SUV που δεν χωράνε ουτε να κυκλοφορήσουν ουτε και και να παρκάρουν στους δρομους του νησιου. Οι ανεμογεννήτριες ήρθαν για να εγκατασταθούν. Έχει γίνει και σε άλλα νησιά. Στη Σάμο τις βλέπω εδώ και 25 χρόνια. Είναι BUSINESS. Εμείς δεν θα πάρουμε κάτι. Ισως μας φτιαξουν δρόμους για να πλησιάσουμε στα χωράφια μας τώρα που θα αρχίσει το κτηματολογιο. Ό δήμος αν μπορεί να βάλει προδιαγραφές και να ζητήσει Αντισταθμιστικά Ωφελη , ας το προσπαθήσει.

Αφήστε ένα σχόλιο