Νέα

Εμείς με τις μπούκες μας φταίμε για τις καταστροφές στις Στενιές

Ότι έπεσε πολύ νερό το βράδυ της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου 2019,  στην Άνδρο έπεσε και πάρα πολύ και οι δρόμοι γέμισαν μπάζα από τα διάραχα και αυλάκια ανοίχτηκαν στους δρόμους, αλλά για τις μεγάλες καταστροφές που μαζεμένες έγιναν στις Στενιές   φταίνε   τα ορμητικά νερά που έφυγαν από τα ρέματα πέσανε στους δρόμους και μετά όποιον πάρει παρα λίγο ο χάρος

Και γιατί βγήκαν τα νερά στους δρόμους;

Γιατί και στις τρεις  περιπτώσεις έφραξαν οι μπούκες που έχουν μπει με μπετόν στα ρέματα εν είδει γεφυριού.

Οι παλιοί έχτιζαν τοξωτά γεφύρια εμείς βάζουμε τσιμεντένιες σωλήνες σαν πιο έξυπνοι και οικονόμοι.

Στο ρέμα δίπλα στου γιατρού του Θοδωράκη έχει φτιαχτεί το γεφύρι του δρόμου με μόνο μία   μικρή μπούκα που φυσικά με τόσο νερό και ξύλα έφραξε και  το νερό με πέτρες και χώματα, σκάβοντας την άσφαλτο ταξίδεψε και έπεσε στη ταβέρνα “Μπαρμπαρόλα”,

στο τέλος γκρέμισε και το τοιχίο και γύρισε λίγο στο ρέμα.

Αμέσως μετά την διασταύρωση για κάτω και πάνω σταθμό έφυγε το νερό από το ρέμα και έφαγε το δρόμο πιο κάτω

Στον επάνω σταθμό τώρα,  όλο το πάρκινγκ έχει χτιστεί πάνω στο ρέμα, ολόκληρη πλατεία

και από κάτω του έχει για τα νερά μόνο δύο τσιμεντοσωλήνες

και φυσικά και οι δύο έφραξαν, το νερό πέρασε μέσα στο πάρκινγκ πήρε δύο αυτοκίνητα και τα πετάξε από τη  κάτω μεριά του ρέματος

σπάζοντας τους τσιμεντόλιθους και εδώ είναι το περίεργο, το ένα αυτοκίνητο, το άλλο δεν βρέθηκε ακόμα, κύλησε  σε όλο το  ρέμα

πέρασε  κάτω από το παλιό τοξωτό  γεφύρι, που και  βεβαίως δεν έφραξε και σταμάτησε στα μπετά της  Πεντάβρυσης

Μπούκες έχουν μπεί σε πάρα πολλά ρέματα στην Άνδρο, σαν η εύκολη και φτηνή λύση και ένας έλεγχος και καλός καθαρισμός του ρέματος ,τώρα  πριν τον χειμώνα, επιβάλλεται,  δόξα τω Θεώ οι  νέοι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου φαίνεται ότι έχουν πολύ όρεξη για δουλειά!

Και η ανακοίνωση του Δήμου Άνδρου :

Κακοκαιρία της Δευτέρας: Πολύ μεγαλύτερες από το αναμενόμενο οι ζημιές στην Άνδρο.

Εγκλωβισμένα οχήματα κάτω από γέφυρες, φερτά υλικά και τόνους λάσπης σε κατοικίες, καταστήματα και οδικά δίκτυα, είναι ορισμένα από τα κατάλοιπα που άφησε πίσω της η κακοκαιρία στην Άνδρο, που ενέσκηψε την Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2019 και κορυφώθηκε τις βραδυνές ώρες.
Στο επίκεντρο της καταιγίδας βρέθηκε η περιοχή από το Νειμποριό μέχρι την Βουρκωτή και τ’ Άχλα. Χείμαρροι παρέσυραν αυτοκίνητα, φερτά υλικά και λάσπη προκαλώντας μεγάλες ζημιές στις Στενιές, στ’ Αποίκια, σε τμήμα του επαρχιακού οδικού δικτύου από την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου μέχρι την Βουρκωτή, καθώς και στην οδική πρόσβαση στην Ιερά Μονή. Η καταιγίδα έπληξε και μεγάλο τμήμα αγροτικής οδοποιίας στ’ Άχλα, ενώ προκάλεσε προβλήματα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης σε κοινότητες του νησιού.
Προληπτικά, κλειστό για την κυκλοφορία, χθες βράδυ, αποφασίστηκε να μείνει το επαρχιακό οδικό δίκτυο από Αποίκια έως Βουρκωτή και από Σταυροπέδα έως Παλαιόπολη. Το πρωί της Τρίτης το τμήμα παραδόθηκε στην κυκλοφορία.
Από χθες συνεργεία του Δήμου Άνδρου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στελέχη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου και εθελοντές του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου (Σ.Ε.Δ.Α.) συνεχίζουν και επιχειρούν για την απομάκρυνση των φερτών υλικών, την διάνοιξη και διασύνδεση τμημάτων δρόμων με τα κεντρικά οδικά δίκτυα του νησιού. Τις πληγείσες περιοχές επισκέπτεται από το πρωί ο Δήμαρχος Άνδρου, Δημήτριος Λοτσάρης μαζί με τον Υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννη Μπακέλα και στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, γι’ αυτοψία και επιτόπιους ελέγχους. Από χθες μέχρι σήμερα σε οικήματα και άλλους χώρους έχουν επιχειρήσει και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Άνδρου, καθώς και ο Σ.Ε.Δ.Α, ανταποκρινόμενοι σε
αιτήματα και κλήσεις απάντλησης υδάτων.
Την συμπαράστασή του προς τις Αρχές και τους κατοίκους της Άνδρου εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, σε προσωπική τηλεφωνική συνομιλία με τον Δήμαρχο Άνδρου. Την στήριξή του εξέφρασε στον κ. Λοτσάρη και ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Ο Δήμος Άνδρου, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Υπουργείου Εσωτερικών θα επιδιώξει να εξασφαλίσει μέσα και χρηματοδοτήσεις, που θα επιτρέψουν την άμεση και έγκαιρη αποκατάσταση των ζημιών.
Στο μεταξύ, ήδη εκδόθηκε ανακοίνωση για τα τηλέφωνα επικοινωνίας, στα οποία μπορούν να καλούν οι δημότες, προκειμένου ν’ αναφέρουν -εντός 48 ωρών- τυχόν ζημιές.

Ανάλογα με την περίπτωση, θα καλούν στα 2282360243, 2282360244 (Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Άνδρου), 2282360200 και 228230235 και στο 2282042199 (Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Άνδρου).

2 Σχόλια

  • Δεν μπορώ παρά να δώσω δημόσια τα συγχαρητήρια μου στον συντάκτη αυτού του άρθρου.. Δυστυχώς αυτή είναι η τραγική πραγματικότητα. Δεν υπάρχουν Βιβλικές καταστροφές σήμερα. Στο μέλλον σύμφωνα με την Αποκάλυψη του Ιωάννη σίγουρα θα υπάρξουν., Ομως όποιες καταστροφές συμβαίνουν σήμερα ειδικά από τις πλημμύρες είναι γιατί ο άνθρωπος έχει βάλει το χέρι του, και κλείνει τις αιώνιες φυσικές διεξόδους του νερού. Διότι δεν φταίει το νερό. Αυτό θέλει να πάει στη θάλασσα από το δρόμο που εκείνο έχει χαράξει για δικούς του δρόμους πριν από εκατομμύρια χρόνια, και ερχόμαστε εμείς να το βουλώσουμε και να το εκτρέψουμε από τη δική του πορεία, την οποία οπωσδήποτε θα ακολουθήσει με τα αποτελέσματα που βλέπουμε στις φωτογραφίες. Μια αναμενόμενη καταστροφή που θα την ονομάσουν πάλι “Βιβλική” είναι κάποτε ο Λωρίων Ποταμός στις εκβολές του στο Νειμποργιό να διεκδικήσει τα δικά του εδάφη στο δέλτα του που έχουν γίνει σπίτια, μαγαζιά, δρόμοι και πλατείες.Και από 100 μέτρα που θα ΄ςπρεπε να είναι το εύρος της εκβολής του έχει μειωθεί σε 10-20 μέτρα.

  • ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΠΟΙΟΣ ΠΗΡΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΜΕ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΤΙΣ ΜΠΟΥΚΕΣ;
    ΠΟΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ή ΠΟΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ?

Αφήστε ένα σχόλιο