Νέα

Ο Σύλλογος Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Συνετίου φρόντισε το ιστορικό κτήριο του μουσείου

 Τελείωσε αυτές τις μέρες το βάψιμο των εξωτερικών επιφανειών του κτηρίου του Λαογραφικού Μουσείου Συνετίου και ο άξιος Σύλλογος Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Συνετίου που το φροντίζει ,  θα συνεχίσει με τον καθαρισμό, τη συντήρηση και το  βάψιμο των κουφωμάτων και πάλι με χρήματα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Ο χώρος που στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο Συνετίου, κτίστηκε με δωρεά του μεγάλου Έλληνα ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού το 1870, με σκοπό να στεγαστεί το Δημοτικό Σχολείο του χωριού. Πράγματι για 125 και πλεον χρόνια στις αιθουσές του φιλοξένησε τους μαθητές και τις μαθήτριες του χωριού, όπου τελικά το 1998 έπαυσε να λειτουργει ως Δημοτικό Σχολείο λόγω μικρού αριθμού μαθητών. Επισκευάστηκε το 1960-62 με έξοδα του κράτους και δωρεές όλων των απόδημων Συνετιανών, ενώ με δωρεά του Ιωάννη Γουλανδρή διαμορφώθηκε σπίτι για τον δάσκαλο στην εσωτερική αυλή του.

Από το έτος 2000 κι αφού πρώτα ανακατασκευάστηκαν οι εσωτερικοι και εξωτερικοί του χώροι, λειτουργεί ως Λαογραφικό Μουσείο που ίδρυσε ο αείμνηστος πλοίαρχος Ε.Ν. Γιαννούλης Φακής συνεπικουρούμενος από συγχωριανούς του. Τα αξιόλογα εκθέματά του αποτελούν περιουσία του Δ.Δ. Συνετίου και η συγκέντρωση, η συντήρηση και η ανάδειξή τους υποστηρίζεται από το Σύλλογο Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Συνετίου, ένα κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό Σωματείο. Άλλωστε αυτός ήταν κι ο λόγος ίδρυσης αυτού του Συλλόγου.

φωτογραφίες : Αλέξανδρος  Γαρδέλης

Αφήστε ένα σχόλιο