Νέα

Η μεγάλη απόφαση του Λευτέρη Καρυστινού

 

Ο  Λευτέρης Καρυστινός αν και το σπίτι του είναι  στους Κατακαλαίους , πιο πολύ μεγάλωσε κάτω στ’ Άχλα, όπου ο παππούς 80 χρόνια πριν, νοίκιασε κτήματα του μοναστηριού του Αγίου Νικολάου και αλλωνών, τα σκάλιζε, πήρε και ζώα και τα φρόντιζε, δεύτερο σπίτι του Λευτέρη έγινε  το κονάκι του παππού στο κτήμα και αργότερα της μαμάς που το ανέλαβε εξ ολοκλήρου μαζί με τα κτήματα και τα ζώα.

Από τους Κατακαλαίους στ’΄Αχλα, παλιά, με ζώα πηγαίνανε πάνω κάτω και μετά με αγροτικά που με το χωματόδρομο που κάνανε δεν κρατούσαν πολύ. Πολλά βράδια αναγκαζότανε από τις δουλιές και μένανε στο κονάκι,  μόνοι σ’ολόκληρα τ’ Άχλα

Φέτος το καλοκαίρι ο Λευτέρης αποφάσισε να παρατήσει τη δουλειά του στη Χώρα και να ασχοληθεί εξ’ολοκλήρου με τα κτήματα και ο λόγος ήταν ότι έπρεπε ξεκουραστεί πια  η μάνα του.

Έτσι κάθε μέρα ήταν  στο κτήμα, να ποτίσματα, να τα κουβαλήματα συνέχεια  ζωοτροφών, να τρύγος, σε λίγο τα χοιροσφάγια, άντε και πότε να βρέξει να οργώσουμε και πιο ψηλά.

Και έβρεξε, τη Δευτέρα το βράδυ 7 Οκτωβρίου 2019 και έβρεξε πολύ και οι ουρανοί δεν λέγαν να κλείσουν,  το ποτάμι κάτω φούσωσε και όταν πέσαν και τα πολλά νερά από τις πλαγιές φούσκωσε πιό πολύ, ἐνας πρίνος μαζί με ξύλα που φέρναν τα νερά  έφραξε το ρέμα , τα νερά μπήκαν στο κτήμα  και κυλούσαν για ώρα , νερά πολλά μπήκαν και από τη πόρτα του κτήματος.

Το πρωί ο Λευτέρης δεν μπόρεσε νάρθει στο κτήμα με αυτοκίνητο, ο δρόμος πάνω από τη Θεοτόκο και μέχρι κάτω το κτήμα ήταν  κομμένος σε τέσσερα σημεία από τα  ορμητικά νερά, αλλά ήταν κομμένος και μέσα στο κτήμα σε δύο σημεία και τι να δει,  το κονάκι  μέσα στη λάσπη και τα τέσσερα δωμάτια, το καμπί έξω από το κονάκι κομμένο με αυλάκια , το τρυγημένο αμπέλι χωμένο, το διάραχο  με τις κότες, πίσω από τον Άγιο Γιώργη, ήταν φαγωμένο το μισό από τα νερά, κότες χήνες φραγκόκοτες , γαλοπούλες και  σκύλος  σπηλιωμένοι στο τσίγκο.

Ο δρόμος  για πιο κάτω και αυτός φαγωμένος, η αποθήκη με τις  ζωοτροφές μεσ’τη λάσπη, το πρώτο  καμπί   σπαρμένο με χοντρές πέτρες από το τοίχο του ποταμού  και το δεύτερο που τα είχε σπείρει τριφύλι θαμένο μισό μέτρο από τη λάσπη και ένας πλάτανος ξεριζωμένος μέσ στη μέση.

Και με το θεό και  την τύχη του τάβαλε  και καντήλια ανεβοκατέβασε, τίποτα δε βγήκε, είπε και να τα παρατήσει όλα και να φύγει αλλά τη σκέψη αυτή αμέσως  την έδιωξε , πείσμωσε, ανασκουμπώθηκε και φώναξε για βοήθεια φίλους και συγγενείς, μόνο στη μάνα του απαγόρεψε να κατέβει.

Και η μπουλντόζα του Δήμου ήρθε για να βάλει μπούκες στο δρόμο και το κονάκι καθάρισαν, την άλλη μέρα το έβαψε  και  τις ζημιές δήλωσε , τις  δουλιές προγραμμάτισε και ο Λευτέρης για ένα πράγμα ήταν σίγουρος , από κει δεν θα έφευγε. Ο μόνος στ’Άχλα  και Καρυστινός!

 

1 Comment

  • Πράγματι ο Λευτέρης και η Δέσποινα Είναι δύο πολύ Εργατική άνθρωποι δουλεύουν Δουλεύουν μέρα νύχτα μες στα βουνά
    Η ζημιά που έπαθαν Ήταν μεγάλη και πιστεύω σε λίγο καιρό όλα θα είναι πάλι στη θέση τους Της εύχομαι το καλύτερο
    Μπράβο στην Στην Κινηματογραφική λέσχη για τις εξαιρετικές φωτογραφίες που έβαλε ευχαριστούμε πολύ

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio