Νέα

 Σάββατο 22 & Τρίτη 25/2/20 η ταινία: “1001 Γραμμάρια”

Σάββατο 22 & Τρίτη 25 Φεβρουαρίου8:15 μμ
 1001 Γραμμάρια

Νορβηγική ταινία, Δραματική 2014 | Έγχρ. | Διάρκεια: 93′

σκηνοθεσία Μπεντ Χάμερ
με τους: Λοράν Στοκέρ, Άνε Νταλ Τορπ, Χίλντεγκουν Ρίισε.
Σε μια εντυπωσιακά γόνιμη σεζόν για το νορβηγικό σινεμά έρχεται τώρα να προστεθεί και μια ανάλαφρη δραμεντί ενός βετεράνου Σκανδιναβού δημιουργού, του γνωστού μας Μπεντ Χάμερ. Κομψός σεναριογράφος, στιλάτος χιουμορίστας και μελετητής των πικάντικων λεπτομερειών της καθημερινότητας, ο 59χρονος Νορβηγός διερωτάται στα «1001 Γραμμάρια» πάνω στο βάρος της ανθρώπινης ζωής, «το βαρύτερο φορτίο της οποίας είναι το να μην κουβαλάει τίποτα μαζί της».
Τη σοφία της παραπάνω ρήσης θα διαπιστώσει η Μαρίε, μια επιστήμονας στη διαδικασία διαζυγίου, η οποία δουλεύει στη νορβηγική Υπηρεσία Μέτρων και Σταθμών. Ιδανική εκπρόσωπος ενός ζυγισμένου μέχρι γραμμαρίου και μετρημένου μέχρι χιλιοστού κόσμου τον οποίο ο Χάμερ παρατηρεί με «γεωμετρικό» σαρκασμό και χαμηλότονη, μα ξεκαρδιστική ειρωνεία, θα ταξιδέψει μέχρι το Παρίσι για το ετήσιο «συνέδριο του κιλού», όπου το νορβηγικό πρωτότυπο του χιλιοστογράμμου (90% πλατίνα και 10% ιρίδιο) θα μετρηθεί για να επιβεβαιωθεί το απόλυτα σωστό βάρος του.
Μια σειρά γεγονότων, που ξεκινούν από την απώλεια και φτάνουν στον έρωτα, θα αναγκάσουν τη Μαρίε να ζυγίσει κι εκείνη εκ νέου τη ζωή της, αυτήν τη φορά με δια­φορετικό τρόπο. Ή μάλλον να τη δει υπό δια­φορετική οπτική, η οποία για τον Μπεντ Χάμερ συνδυάζει τη γαλλική αλά Ζακ Τατί φινέτσα με το σκανδιναβικό αλά Άκι Καουρισμάκι αποστασιοποιημένο χιούμορ. Μια κινηματογραφικά πλάγια ματιά στη ρομαντική κομεντί, το σατιρικό δράμα και την κοινωνιολογική παρατήρηση – λιτή, ταπεινή και απολαυστικά ανάλαφρη.

Αφήστε ένα σχόλιο