Νέα

Έγκλειστοι μαθητές από το 4ο Γυμνάσιο Γλυφάδας παρακολουθούν το βίντεο “Βόλτα στους μπαξέδες”και ελπίζουν…

Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος, που πραγματοποιούν οι καθηγητές, Κατερίνα Χαζάπη, κλάδου Π.Ε.80 (Οικονομίας) και Δημήτρης Μπιτσόλας, κλάδου Π.Ε 03 (Μαθηματικός) με τους μαθητές  στο 4ο Γυμνάσιο Γλυφάδας και μη μπορώντας,  λόγω Covid-19, ν’απολαύσουν έναν περίπατο στη φύση, παρακολούθησαν διαδικτυακά  το video “Βόλτα τους μπαξέδες”.

Οι μαθητές  ενθουσιάστηκαν και έχουν καταγράψει τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους γεννήθηκαν.

 

Ακολουθούν τα σχόλια και οι σκέψεις της Άννας και του Ηλία:

 

“Είναι τέλη Μαρτίου. Σχεδόν όλος ο πλανήτης είναι σε καραντίνα αλλά η φύση δεν πτοείται. Βγαίνω μια βόλτα με το ποδήλατο. Ο ουρανός μετά τη βροχή είναι ακόμη συννεφιασμένος και βαρύς. Όλη η φύση εκπέμπει αναζωογόνηση και ηρεμία. Τα πουλιά κελαηδούν ευχαριστημένα, αναζητούν τροφή. Βρίσκομαι μέσα στην καταπράσινη φύση. Ελάχιστη ανθρώπινη παρουσία. Λιγοστά σπίτια και ανύπαρκτα αυτοκίνητα. Πετρόκτιστοι φράχτες και ένα μισογκρεμισμένο γεφύρι. Το ποτάμι έχει φουσκώσει πολύ μετά την καταιγίδα και κινείται με ορμή.
Γαλήνη και ηρεμία.
Σχεδόν μυρίζω το μουσκεμένο και καλοποτισμένο χώμα. Το έντονο άρωμα της φύσης μετά την βροχή. Την αισθάνομαι να αναπνέει.
Σιωπή.
Ο ήχος της πάπιας που προσπαθεί να πετάξει αλλά δεν τα καταφέρνει σπάει την σιωπή αυτή. Η θάλασσα ενώνεται με το ποτάμι. Η φύση παίρνει ανάσα και δείχνει την δύναμή της. Στην βόλτα μου συναντώ νοικοκυρές. Καθαρίζουν τις εισόδους των σπιτιών τους. Περνάω ξανά από το μισογκρεμισμένο γεφυράκι. Μάλλον μου αρέσει. Γυρίζω πίσω τώρα.
Δεν την χωράει ο ανθρώπινος νους, τόση ομορφιά! Σαν να είμαι σε δάσος μαγικό και μυστηριώδες. Αν πεταγόταν από κάπου κάποιο υπερφυσικό πλάσμα δεν θα με τρόμαζε. Δεν θα χάλαγε την εικόνα.
Η βροχή γαληνεύει τις ψυχές των ανθρώπων, τις καθαρίζει από άγχος και έγνοιες.
Γαλήνη. Το καλύτερο αντίδοτο στο άγχος.
Γυρίζω πίσω. Μένουμε σπίτι!”

Ηλίας Π., μαθητής της Γ’ Τάξης του 4ου Γυμνασίου Γλυφάδας


———————————————————————————————————————————–

 

“Η φύση επιδρά σε όλους τους ανθρώπους. Ίσως μας φαίνεται περίεργο, άλλα είναι αλήθεια. Έχουν γίνει χιλιάδες έρευνες και έχουν αποδείξει ότι η ανθρώπινη διάθεση επηρεάζεται άμεσα από το περιβάλλον, στο οποίο ζει. Αυτό είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι η φύση είναι αυτή που μας προσφέρει όλα τα αγαθά από την τροφή μας μέχρι και την υγεία μας. Πρέπει λοιπόν, να καταλάβουμε την σημαντική αξία που έχει στη ζωή μας και μέσα από το βίντεο αυτό, το οποίο μας ταξιδεύει στους μπαξέδες της Άνδρου μετά τη βροχή, μπορούμε να το αντιληφτούμε ακόμα περισσότερο, και ειδικά αυτές τις δύσκολες ημέρες που βιώνουμε. Αρχικά, σε όλη τη διάρκεια του εικονικού μου ταξιδίου, αισθάνομαι ψυχικά ήρεμη και γαλήνια, αφού έχω τη δυνατότητα να απομακρυνθώ για λίγο από την πόλη, στην οποία κυριαρχούν τα χρώματα του μαύρου και του γκρι καθώς η βλάστηση δεν είναι αυξημένη, με αποτέλεσμα τις περισσότερες ημέρες να αισθάνομαι έντονο άγχος και στρες χωρίς πολλές φορές να υπάρχει λόγος.

Αντίθετα μέσα στη φύση κυριαρχούν τα χρώματα του πράσινου από τα δέντρα και γενικότερα τη βλάστηση και του μπλε από τον ουρανό και τη θάλασσα, με αποτέλεσμα να αισθάνομαι ελεύθερη και γαλήνια, χωρίς να σκάφτομαι οποιαδήποτε δυσκολία (όπως το πρόβλημα του κορονοϊού αυτές τις ημέρες).
Επίσης, το πανέμορφο τοπίο, το οποίο αντικρίζω σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής μου προσφέρει απόλαυση, χαρά και ευτυχία και αναπτύσσει την αρμονία μεταξύ της πνευματικής, της ψυχικής αλλά και της σωματικής μου κατάστασης, ακόμη κι αν δεν έρχομαι σε άμεση επαφή με αυτό. Τέλος, άρχισα να κάνω σκέψεις για το πως μπορούμε να αποκτήσουμε και πάλι τη χαμένη μας σύνδεση με τη φύση.

Αρχικά, είναι σημαντικό να περνάμε μεγάλα χρονικά διαστήματα μακριά από υπολογιστές, κινητά και μεταφορικά μέσα, ώστε να αποκτήσουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να ασχοληθούμε με δραστηριότητες που προστατεύουν το περιβάλλον όπως ανακύκλωση και εθελοντισμός. Ακόμη μπορούμε να εκμεταλλευτούμε παραγωγικά τον ελεύθερο χρόνο μας και να πάμε μια βόλτα στη θάλασσα, σε ένα πάρκο ή να πάμε μια εκδρομή σε κάποιο κοντινό βουνό και να συλλέγουμε αντικείμενα από τη φύση, όπως πέτρες, φύλλα για να θυμόμαστε εκείνες τις στιγμές και να μας δίνουν δύναμη για να συνεχίσουμε.

Τέλος, όταν προχωράμε πρέπει να μάθουμε να παρατηρούμε τη φύση, όταν έχουμε μεγάλες διαδρομές να σταματάμε και να κοιτάμε τον ουρανό, αλλά και τον ήλιο που φωτίζει και ακόμα και όταν βρέχει να παρατηρούμε με προσοχή τη βροχή, γιατί μπορεί να μας χαρίσει κάποιες ώρες χαλάρωσης, τις οποίες δεν μπορεί να μας προσφέρει μια άψυχη οθόνη.

Άννα Τ.-Αλ., μαθήτρια της Γ’ Τάξης του 4ου Γυμνασίου Γλυφάδας

 

Το βίντεο:

 

2 Σχόλια

  • Αυτά τα παιδιά είναι στην τρίτη δημοτικού! Γράφουν καταπληκτικά. Κι ύστερα λένε τα παιδιά δεν ξέρουν να γράφουν. Πόσοι ενήλικες στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να εκφράζονται έτσι;
    Συγχαρητήρια στους δασκάλους, στους γονείς και κυρίως στα ίδια τα παιδιά που στα εννιά τους χρόνια μας βάζουν τα γυαλιά και μας γεμίζουν ελπίδες για το μέλλον αυτής της χώρας.

Αφήστε ένα σχόλιο