Νέα

Απάντηση Αλέξανδρου Μαβή σε ανάρτηση του εν Άνδρω για την έγκριση των 33 Α/Γ του Κοπελούζου

Θα ήθελα με την αφορμή του άρθρου στην ιστοσελίδα εν Άνδρω με τίτλο «Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα: εγκρίθηκαν οι 33 ανεμογεννήτριες του Κοπελούζου στην Κεντρική Άνδρο!» και ημερομηνία 27 Μαΐου, να διευκρινίσω τα παρακάτω:

Η απόφαση που έχει ομόφωνα υπογράψει το Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου και η Περιφέρεια μιλάει για αναστολή εργασιών όλων των αιολικών εγκαταστάσεων μέχρι να γίνει χωροταξικό.

Αυτό σημαίνει πως και τυπικά αλλά το κυριότερο ουσιαστικά η κοινωνία της Άνδρου αντιδρά με τη στήριξη των παραπάνω αποφάσεων κατά όλων των αιολικών εγκαταστάσεων , που έχουν όλες προκύψει αυθαίρετα από τις εταιρείες, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς καμία συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

Όλων και όχι μόνο κάποιων. Με τι κριτήρια είναι οι 63 ανεμογεννήτριες στον Καμπανό, ή οι 5 στο Φραγκάκι, ή οι 3 στη Μαραθιά αποδεκτές ενώ μόνο του Κοπελούζου και του Μυτηλιναίου είναι απαράδεκτες;

Πρέπει ο κόσμος της Άνδρου να γνωρίζει πως το Φραγκάκι και ο Καμπανός συνιστούν τις πλέον απαράδεκτες χωροθετήσεις (όσο έχει νόημα να συγκρίνεις μεταξύ απαράδεκτων) μια και θίγουν ανεπανόρθωτα τις προστατευόμενες περιοχές και τα είδη για τα οποία έχουν θεσμοθετηθεί.

Πρέπει να καταλάβουμε πως αν αποδεχτεί η Άνδρος αυτές τις χωροθετήσεις μετά δεν θα έχει καμία επιχειρηματολογική γραμμή για όλες τις άλλες που θα ακολουθήσουν.

Πρέπει να ξέρει πως τα συμφέροντα λίγων θίγουν βάναυσα τα συμφέροντα των πολλών που θα απαξιωθούν οι περιουσίες τους ανεπιστρεπτί και χωρίς αντίκρισμα όπως και το μέλλον της Άνδρου.

Πρέπει να καταλάβει πως έτσι διχάζεται η κοινωνία που για πρώτη φορά δείχνει να αντιδρά ενωμένη σε έξωθεν επιβεβλημένες πολιτικές.

Βρίσκω θλιβερό που το παραπάνω δημοσίευμα διχάζει, παίρνοντας το μέρος μιας εταιρείας, της ΔΕΗ ανανεώσιμες, που έχει πάρει άδεια για δεκάδες Α/Γ 100 και πλέον μέτρων στην Άνδρο, προκαλώντας βλάβη σε προστατευόμενες περιοχές, που μας είπε πως οι παλιές ανεμογεννήτριες στο Καλυβάρι θα αντικατασταθούν και φέρνει σκουριασμένα ανταλλακτικά των παλιών, μια εταιρεία που με ξένα κεφάλαια προχωρά σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις ιδιοκτησιών στην Άνδρο, μια εταιρεία που όπως όλες οι άλλες δρα εδώ και χρόνια παρασκηνιακά και συνεπώς διχαστικά στην Άνδρο στρέφοντας τους ιδιοκτήτες που νοίκιασαν εναντίον όλων των άλλων…

Υπενθυμίζουμε ότι για τα ίδια αιτήματα αγωνίζονται και οι κάτοικοι των γειτονικών νησιών, καθώς οι βιομηχανικές ανεμογεννήτριες θεωρούνται από όλους ασύμβατες με το τοπίο και τον χαρακτήρα των Κυκλάδων. Όταν η Πολιτεία αφήνει τα νησιά μας εκτεθειμένα στην κερδοσκοπία των ιδιωτικών εταιρειών εγκατάστασης και διαχείρισης αιολικών σταθμών, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να τα προστατέψουμε οι ίδιοι οι κάτοικοί τους. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να παραμένουμε διαρκώς σε επαγρύπνηση και να εκδηλώνουμε με κάθε ευκαιρία την αντίθεσή μας στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, με όσο το δυνατόν πιο μαζικό και πάντα ειρηνικό τρόπο.

Στις όποιες κατηγορίες ότι οι συγκεκριμένες κινητοποιήσεις είχαν λανθασμένη στόχευση απαντάμε ότι μια κοινωνία που κρατήθηκε για δεκαετίες στο περιθώριο παρασκηνιακών διεργασιών που θα καθορίσουν τόσο αποφασιστικά το μέλλον της, που οι φωνές και οι απόψεις της αγνοήθηκαν ή και λοιδορήθηκαν συστηματικά, δεν έχει πια κανέναν άλλο τρόπο να εκφράσει την αγωνία της και να απαιτήσει να την λάβουν υπόψη τους στους σχεδιασμούς τους.

Ας καταλάβουμε επιτέλους ότι το “δεν μπορούμε να λέμε όχι σε όλα” θα γίνει εκ των πραγμάτων ναι σε όλα, και σε άλλα τόσα.

Αλέξανδρος Μαβής

5 Σχόλια

 • Aυτά που γράφει και υποστηρίζει αυτή η φυλλάδα είναι ενάντια στο κοινό αίσθημα και θέληση της πλειονότητος του Ανδριακού λαού σχετικώς με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών σε όλο το νησί.
  Προσοχή και επαγρύπνηση για το κουτόχορτο που σερβίρουν τα πρασινοπούλια.

 • Μου κάνει εντύπωση η αναίδεια με την οποία χειρίζονται τις αυθαιρεσίες τους και αγνοούν παντελώς τον κόσμο και τις αρχές του νησιού !!

 • Σήμερα ο “έγκριτος” φιλοξενεί άρθρο άλλου “έγκριτου” παπαγάλου, σε μια προφανή προσπάθεια να ευτελισουν τον αγώνα της ανδριωτικης κοινωνίας εναντιον των αιολικών.
  Σε ένα άρθρο γραμμένο σε κατάσταση αμόκ, δεν ξέρουν τι τους πρωτοφταιει…ο ΣΥΡΙΖΑ; (Από πού κι ως πού), ο Καπακης; (Εύκολος στόχος που τον “αξιοποιούν στο έπακρο), οι παλιονησιωτες (που…άκουσον άκουσον έχουμε συμφέροντα από τα πετρέλαια του εργοστασίου της ΔΕΗ), οι παλαιοκομμουνιστικες θέσεις μας εναντίον του κεφαλαίου (το μάθαμε κι αυτό….).
  Πρέπει να πω όμως ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε την αισθητική μας….και να λάβουμε σοβαρά υπόψιν το μοναδικής ομορφιάς δάσος ανεμογεννητριών έξω από την Βιέννη, που εμείς οι παλιοβλαχοι δεν είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε…Φαντάζομαι ότι πούλμαν γεμάτα τουρίστες θα επισκεπτονται καθημερινά αυτή την ομορφιά….μας το υποσχέθηκαν κι εδώ, αλλά δεν το εκτιμήσαμε, τα γαϊδούρια…..ΑΑΧ τι σκαρφίζεται η πληρωμένη πένα ……κι όχι τίποτα άλλο, την Κυριακή θα μετρηθουμε και θα είμαστε από όλα τα νησιά, ψηφοφόροι όλοι των κομμάτων, οπαδοί όλων των ομάδων, straight, gay και bi, μικροί και μεγάλοι, γιατί η αγάπη για τον τόπο μας υπερβαίνει τις χαζοδιαφορες μας…..
  Υ.Γ. κάτι τέτοιοι “έγκριτοι” με κάνουν να χαίρομαι αφάνταστα που δεν έγινα δημοσιογράφος.

 • Φυλλάδες ,που σε πιο παλιές εποχές είχαν και κάποια αξία, να τυλίγουν τις σαρδέλες και τα ψάρια, μπακάληδες και ψαράδες.

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio