Νέα

Έφυγε η ψυχή της Άρνης, ο Μιχάλης Χαλάς του Παπανεστάση

φωτογραφία: andriaki press

 

”   Έφυγε σήμερα, Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020, από κοντά μας για το ταξίδι χωρίς επιστροφή, ο συγχωριανός μας Μιχάλης Χαλάς του Παπανεστάση. Πραγματικός ευπατρίδης ο εκλιπών, τίμησε και ανέδειξε με την ενεργό παρουσία και δράση το χωριό μας, που υπεραγαπούσε με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Ήμουν θυμάμαι μαθητής του δημοτικού σχολείου αρχές του 1960, όταν η δωρεά του προς όλους τους μαθητές με γραφικό υλικό, τετράδια και βιβλία ξάφνιασαν την κοινότητα μας. Από μικρός έκανε εμφανή την πρόθεση του να σταθεί κοντά στους ανθρώπους του τόπου μας, αναδεικνύοντας πάντα τον ιδιαίτερο πολιτισμικό του χαρακτήρα, με ιδιαίτερη μέριμνα τη φροντίδα για τη διατήρηση των πατροπαράδοτων αξιών και παραδόσεων.

Ο Μιχάλης του Παπανεστάση, όπως ήθελε να τον ονομάζουν, ήταν ο πρωτοπόρος της ιδέας και πρωτεργάτης της δημιουργίας του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού “Η Ευαγγελίστρια” το 1979. Μαζί με άλλους, μεταξύ των οποίων ο Δημήτρης ο Μπαρούς, Ο Δημήτρης ο Λεμπέσης, η Κατίνα η Μπάλλα, ο Κυρτάτας από Ρέμματα, φώναξαν το σύνθημα « Το χωριό μας δεν θα κλείσει, θα το κάνουμε να ανθήσει». Και πραγματικά άνθησε. Ο σπόρος που έσπειραν πράγματι ευδοκίμησε και δικαίωσε τους ιδεολόγους πρωταγωνιστές.

φωτογραφία: Γιάννης Χαλάς

Ορόσημο της αρχικής εμφάνισης και δράσης του συλλόγου, ήταν η πολύ επιτυχημένη κατά γενική ομολογία, πρώτη γεωργοκτηνοτροφική έκθεση της Άνδρου το 1982, που πήρε πανανδριακό χαρακτήρα χάριν των αόκνων προσπαθειών του εκλιπόντος. Όταν πλέον ο Μιχάλης συνταξιοδοτήθηκε ασχολήθηκε με την συγγραφή λαϊκών δοκιμίων με θέματα πάντοτε γύρο από τις παραδόσεις και το λαϊκό πολιτισμό του τόπου μας.

 

φωτογραφία: Δημήτρης Σπυρόπουλος

 

Ήταν άλλωστε και μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Η τελευταία του συγγραφή είναι η επιτυχημένη έκδοση «΄Αρνη, η μικρή Ελβετία της ΄Ανδρου – Το χωριό με τις σαρανταδύο εκκλησίες». Έκδοση με δαπάνη του δήμου Υδρούσας. Αιωνία η μνήμη σου φίλε Μιχάλη.”

Γιάννης Χαλάς

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio