Νέα

Η “Σπιρτοτεχνική” του Παπά Δημήτρη του Στεφάνου στα Βραχνού

Σου φτάνουν λίγα μόλις  λεπτά, μόλις φτάσεις στο σπίτι του Παπά Δημήτρη του Στεφάνου στα Βραχνού και έχεις πειστεί πρώτον ότι πιάνουν τα χέρια του και μόλις γυρίσεις το σπίτι μέσα, ότι δεύτερον δεν πρέπει να μένει με σταυρωμένα χέρια πολλή ώρα ούτε τώρα που είναι παπάς , ούτε και όταν ήταν παλιά  ναυτικός.

Στα βαπόρια ήταν που άρχισαν όλα, ατέλειωτες οι ώρες μετά την βάρδια, με το κουτί τα τσιγάρα και το κουτί τα σπίρτα στο χέρι, σιγά σιγά ήρθε και χτίζοντας ένα ένα τα σπίρτα γύρω στο κουτί των τσιγάρων,  έφτασε με κόλα  να ντύσει το πρώτο του κουτί με σπίρτα, ακόμα και το ανοιγόμενο καπάκι του. Αυτό ήταν!

Αμέσως άρχισε  να μαζεύει κουτιά τσιγάρων και σπίρτων και να περνάει την ώρα του, πράγμα που συνέχισε όταν πήρε σύνταξη και άνοιξε με την γυναίκα του το μαγαζί με τα κεριά και τα λιβάνια και ακόμα όταν πια έγινε αυτό που πραγματικά ήθελε μια ζωή, να γίνει παπάς.

Μετά τα εκκλησιαστικά του καθήκοντα στη ενορία του στον Ζαγανιάρη και όπου αλλού πρέπει, συνεχίζει τα εργόχειρά του, αλλά δεν έμεινε μόνο στα σπίρτα , έφτασε να χρησιμοποιεί σχοινάκια για να ντύνει μπουκάλια, αγοράζει κούτες τα ξύλινα μανταλάκια για να φτιάχνει κορνίζες και σουπλά  στο τραπέζι, ακόμα και με τα τσόφλια από τα φιστίκια και με μικρά βότσαλα φτιάχνει κορνίζες, στολίζει καθρέφτες, αλλά ο χαμός γίνεται με τα σπίρτα, τώρα ντύνει βάζα, βιβλία,  μουσικά όργανα, κουτιά μεγάλα και το καθένα με διαφορετικά σχέδιο, μέχρι και  σπίτια μονόροφα , πολυόροφα, ή με πισίνα. Χωραφάκι δεν έχει, ούτε ζώα μόνο το εργόχειρό του έχει, αλλά  πότε πότε κάνει και διαλείμματα και  βάφει τις πλαστικές γλάστρες της αυλής, ζωγραφίζει τους τοίχους μέχρι και τα λάστιχα των αυτοκινήτων πούναι γεμάτα με χώμα και λουλούδια.

Το παρακούζινο έξω σιγά σιγά γέμισε, και η κουζίνα η καλή είναι στολισμένη με τα εργόχειρα του Παπά Δημήτρη  και το χωλάκι και το σαλόνι γεμάτο, πάνω στα τραπεζάκια, στο τραπέζι το μεγάλο, στις ανθοστήλες, στις ραφιέρες,  στον παλιό μπουφέ, η κυρία Ουρανία βολικιά του δίνει χώρο παντού.

Το πρόβλημα είναι ότι ο Παπά Δημήτρης τα αγαπάει όλα και δεν θέλει να τα αποχωριστεί, λέει ότι θα γράψει μια ταμπέλα έξω  που να λέει “Σπιρτοτεχνική” και να έρχεται ο κόσμος να τα βλέπει. Τελευταία έχει πειστεί να τα εκθέσει το καλοκαίρι  στη Χώρα αλλά και δεν είναι  και πολύ σίγουρος.

Τελευταία του ελπίδα να πείσει την κυρία Ουρανία να του δώσει το μεγάλο σύνθετο στη σάλα που έχει από γιαπωνέζικα φλυτζανάκια για σάκε μέχρι κρυστάλλινες φοντανιέρες μουράνο και είναι βέβαιος ότι δεν θα του πει όχι.

έπεται και βίντεο Vanglouk…

 

Αφήστε ένα σχόλιο