Νέα

Περί παρανομίας και νομιμότητας ή ότι φαντασιώνεται κάθε πικραμένος, του Γιώργου Γιαννίκου

Διαβάζοντας το πόνημα έξαρσης οίστρου και ψυχής του γνωστού ανά την Άνδρο περιβαλλοντολόγου, οικολόγου- ακτιβιστή Αλεξάνδρου Μαβή, που συνέγραψε, με αφορμή την έναρξη των εργασιών εγκατάστασης πέντε (5) Α/Γ στο Φραγκάκι Κορθίου Άνδρου, μπαίνω στον πειρασμό να κάνω κάποιες σκέψεις και σχόλια ώστε κάποια πράγματα να γίνουν κατανοητά και να μπουν στη θέση τους.

Αρχίζω από το γεγονός της ευθείας ή υπαινικτικής εκτόξευσης κατηγοριών με

Ντοναλντραμπικό τρόπο, κατά πάντων των αντιτιθέμενων στις απόψεις του, ώστε να μπορεί ο οιοσδήποτε να σκεφτεί και να τους χρεώσει χρηματισμό ή αποδοχή άλλων ωφελημάτων ή «δώρων». Προφανώς αγνές προθέσεις αναγνωρίζει ο εν λόγω κύριος μόνο στον εαυτό του και στους λίγου φίλους του.

Ειδικότερα καταφέρεται κατά:
– Του Δημάρχου ως ανθρώπου που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των «ανεμογεννητριάδων»!!!
– Των συντελεστών της ομάδας μελέτης LIFE της Ζώνης Ειδικής Προστασίας ΖΕΠ Νότιας Ανδρου!!! και των συντελεστών αυτής :
– Της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας!!!
– Της εταιρείας Περιβαλλοντικών Συμβούλων NCC και του υπευθύνου της Τάσου Δημαλέξη!!!
– Του συντονιστή Μηχανικού του Δήμου Άνδρου!!!

Όλοι αυτοί χαρακτήρισαν ως Ζώνη Α προστασίας όλη την παράκτια περιοχή του Κορθίου, καθώς και την περιοχή Ράχη πάνω από τους οικισμούς. Και ως Ζώνη Β το Φραγκάκι, όπου επιτρέπεται η εγκατάσταση Α/Γ.

Ακόμα καταφέρεται κατά:

-Της εταιρείας GREEK WINDPOWER και των στελεχών της που μετά από δεκαπέντε χρόνια αδειοδοτικής προσπάθειας, τηρώντας κατά γράμμα την προβλεπόμενη από το Νόμο διαδικασία και μετά από ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου για το έργο το 2012 και μετά απορριπτική απόφαση του ΣτΕ, στην οποία προσέφυγε ο Αλ.Μαβής και η ομάδα του, ξεκινά τελικά την υλοποίηση του έργου.

Επιπλέον καταφέρεται κατά:

– Των μελετητών της Εταιρείας που λέει πως υπέβαλαν ψευδείς μελέτες και δηλώσεις
– Των δικαστών του ΣτΕ λέγοντας πως προσφυγή κατά της απόφασης των θα καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θεωρώντας πως θα δικαιωθεί!!! Και η Ελλάδα για το λόγο αυτό θα πληρώσει μεγάλα πρόστιμα !!!
– Των ξεχασμένων από όλους ξωμάχων κτηνοτρόφων της Πίσω Μεριάς που αντί πινακίου φακής «ξεπουλάνε» την περιοχή τους!!!
– Και του site Εν Άνδρω, που το διαχειρίζεται ένας έγκυρος επαγγελματίας δημοσιογράφος και που κατάφερε να έχει πολύ μεγάλη απήχηση στην τοπική κοινωνία της Άνδρου, αλλά και στις Κυκλάδες και στην Αττική.

Για λόγους εντυπώσεων ο κ. Μαβής θέτει το ερώτημα «ποιος και πότε αδειοδότησε τον δρόμο που η εταιρεία χαρακτηρίζει «υφιστάμενη οδοποιία» αναφερόμενος στον δημοτικό δρόμο προς το Στενό, που άνοιξε προ εικοσαετίας η τότε ΔΕΗ, για την ηλεκτρική σύνδεση Ανδρου-Τήνου.

Αγνοεί πλήρως ότι ο δρόμος αυτός χρησιμοποιείται καθημερινά εδώ και 20 χρόνια για να βιοπορίζονται οι λίγοι εναπομείναντες κτηνοτρόφοι – μελισσοκόμοι της περιοχής και τους έχει βοηθήσει να μην φύγουν από τον τόπο τους όπως οι περισσότεροι συγχωριανοί τους.
Φαίνεται ότι ο Αλ. Μαβής και η παρέα του ονειρεύονται μια Άνδρο χωρίς χωρικούς Ανδριώτες (μόνον Αθηναίους εποίκους, μικροαστούς και ψευτοκουλτουριάρηδες). Μια Άνδρο με χωριά φαντάσματα, με γκρεμισμένα σπίτια και χωρίς κατοίκους…

Θυμίζουμε πως ο κ. Α. Μαβής προσπάθησε τα περασμένα χρόνια με συνεχείς καταγγελίες να σταματήσει την κατασκευή της ορεινής οδοποιίας προς τους Αγίους Σαράντα στην Κουβάρα. Διατεινόταν ψευδώς πως η διοίκηση Γλυνού-Θεολόγου τον έκανε για τις Α/Γ!!!  Μόνο που είχαν απορριφθεί όλες οι προτάσεις για Α/Γ σε όλο το Πέταλο και στην Κουβάρα!!! Φυσικά δεν τον ενδιαφέρει, πως αυτός ο δρόμος έδωσε τη δυνατότητα επισκευής και ανάδειξης του παλαιοχριστιανικού ξωκλησιού, όπως και τη δυνατότητα επίσκεψης της μαγευτικής αυτής περιοχής στους κατοίκους της Άνδρου.
Ο κ. Μαβής κατ’ επάγγελμα οικολόγος, διαμαρτύρεται για τις μηνύσεις που υπέβαλε η εταιρεία για τις ψευδείς καταγγελίες αυτού και του Ν.Αυγουστή, με τις οποίες παρέσυραν και άλλους να συνυπογράψουν, για δήθεν κατασκευή έργων οδοποιίας μήκους χιλιομέτρων, που έκανε παράνομα η εταιρεία, χωρίς άδεια. Αποκρύπτοντας πως επρόκειτο για οδοποιΐα που έγινε προ εικοσαετίας!!!

Επιπλέον λέει και φαιδρότητες, όπως ότι οι Α/Γ θα εμποδίσουν την οικιστική ανάπτυξη στο Φραγκάκι!!! Και στο Στενό!!! Μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν τέτοιοι ισχυρισμοί, όταν σε όλη την περιοχή δεν υπάρχει ούτε ένα κατοικημένο σπίτι!!!Μόνο θυμηδία προκαλεί η πλήρης άγνοια της ιστορίας της Άνδρου στην οποία ατυχώς για τον κ. Μαβή, αρχαιολόγοι και ιστορικοί ουδέποτε διαπίστωσαν, στην ιστορία του νησιού, οικισμούς σε όλη την περιοχή του Στενού λόγω του κακοτράχαλου άγονου εδάφους και των πολύ σκληρών καιρικών συνθηκών.

Αν όμως ποτέ βρεθεί ένας αιθεροβάμων επενδυτής, που θα σκεφτόταν κάποια τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή, σίγουρα θα βρει απέναντι του τον Μαβή και τις κινητοποιήσεις της ομάδας του!!!

Αφήνω για το τέλος το «αφήγημα» περί ΒΑΠΕ, που αποτελεί καθρεφτάκια για ιθαγενείς! Όμως κάπως θα πρέπει ο κατ’ επάγγελμα «οικολόγος» να εμφανίζεται και ως πολέμιος των Α/Γ, αλλά υπέρμαχος κάποιων ΑΠΕ, λέγοντας και απιθανότητες όπως «υδροηλεκτρικά έργα αντλησιοταμίευσης» ή έργα «γεωθερμίας και βιομάζας) που δεν μπορούν να έχουν εφαρμογή στο νησί.

Δυστυχώς κύριε Μαβή η Άνδρος δεν ανήκει μόνον στους κατ’ επάγγελμα οικολόγους ακτιβιστές που θεωρούν ότι αυτοί και μόνο έχουν την αποκλειστικότητα και το δικαίωμα να μιλάνε γι’ αυτήν. Μπορεί να μην σας ενδιαφέρει, αλλά είναι κρίμα να εξακολουθούν να φεύγουν τα νέα παιδιά του Κορθιου στην Αθήνα ή στους συγγενείς τους στην Αμερική για να επιβιώσουν, επειδή κάποιοι βολεμένοι στοχοποιούν κάθε αναπτυξιακή επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα στο νησί (εκτός από μπαρ και μεζεδοπωλεία)…

(Αλήθεια με την ευκαιρία δεν μας πληροφορήσατε τί έγινε με την «δημοσκόπηση» του μεζεδοπωλείου των Αποικίων που κάλεσε τους 100 περίπου συλλόγους του νησιού να εκφράσουν άποψη για τις Α/Γ; Μήπως οι περισσότεροι απαξίωσαν να απαντήσουν;)

Όσο για το ένα από τα τρία ζευγάρι σπιζαετών της Ανδρου που ζει στην ευρύτερη περιοχή, να είστε σίγουρος ότι όπως έζησε εκεί κάποιες εκατοντάδες χρόνια, θα συνεχίσει να ζει και αύριο. Και όπως κάθε χρόνο το αητόπουλο που γεννιέται θα φεύγει για αλλά μέρη, γιατί έτσι είναι η ζωή των σπιζαετών και έτσι θα συνεχίζεται χωρίς αυτόκλητους προστάτες…

Γιώργος Γιαννίκος

Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος ΕΜΠ

Στενιές Ανδρου

6 Σχόλια

 • ΠΟΣΟΙ ΝΕΟΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ Υ.Γ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΞΟΟΤΗΤΑ – ΗΖΩΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΒΟΛΕΜΑ- ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΘΕΙΤΕ .-

 • Κύριε Γιαννίκο

  Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει.

  Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία εις βάρος των κοινωνιών κάποια στιγμή θα έπρεπε να είναι κακουργηματική πράξη. Θα αναφερθώ σε λίγα σημεία της ιστοριούλα σας:

  Για ποια αδειοδοτική διαδικασία μιλάτε όταν εκκρεμούν αποφάσεις καταγγελιών στο ΣΤΕ; Όταν Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου και Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου έχουν ψηφίσει αναστολή έργων μέχρι την εκπόνηση νέου χωροταξικού; Όταν ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και μπαίνουν ανεμογεννήτριες σε περιοχή NATURA όπως είναι το Στενό, που φυσικά δεν το λέτε; τι μαγικό θα συμβεί να μην μπουν και σε άλλα σημεία της Άνδρου; Το ότι φεύγουν νέα παιδιά με τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα γυρίσουν πίσω; με τις ανεμογεννήτριες ή με σωστές εν γένει πολιτικές; Όσο για τον έγκυρο επαγγελματία δημοσιογράφο, αφήστε το! Γελάει και φαντασιώνεται ο κάθε πικραμένος όπως αναφέρετε.
  Κλείνοντας αγαπητέ κύριε Γιαννίκο, Άνδρος δεν είναι μόνο οι Στενιές ούτε η Χώρα. Είναι και όλα αυτά τα μέρη που εσείς αποκαλείτε κατσάβραχα. Έχουν ιστορία και σημαντικότητα που εσείς ούτε καν αντιλαμβάνεστε. Ο κος Μαβής δεν είναι μόνος σε όλη αυτή την ιστορία αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Έχει ανοίξει πολλών τα μάτια. Εσείς και μόνο εσείς, ζείτε σε την μοναξιά σας παρέα λιγοστούς ‘’φίλους’’ και τα χρήματα που θέλετε να αποκομίσετε από όλη αυτή την ιστορία, καταστρέφοντας ένα ολόκληρο νησί. Γιατί όπως το πάτε θα το γεμίσετε όλο ανεμογεννήτριες. Μόνο μην το πάρει ο κόσμος χαμπάρι…

  Τα σέβη μου

  Υ.Γ. : Κρατάω την ανωνυμία μου γιατί κάποιοι έχουν ψωμοτύρι την μήνυση. Και πού να τρέχεις σε περιόδους lockdown.

 • Και μόνο η απαξίωση προς τα.. κατσαβραχα, τα άγονα εδάφη κλπ αποδεικνύουν πόσο σοβαρά πρέπει να παίρνουμε υπόψη τις προσεγγίσεις του κυρίου. Ουτε σε πρωτοετείς φοιτητές δεν επιτρέπεται να εκφράζονται με τέτοιο τρόπο για το φυσικό περιβάλλον οποιασδήποτε μορφολογίας. Ντροπή και μόνο ντροπή. Δεν αξίζει οποιουδήποτε άλλου σχολιασμού.

 • Δυστυχώς πολλοί έχουν την νοοτροπία Τι με νοιάζει εμένα που έχω σπίτι στην Χώρα, τα Λάμυρα και τις Στενιές ?
  Δεν θα τις βλέπω ούτε θα τις ακούω. Η άλλη μεριά και τα βράχια είναι προσεγγίσεις όλων αυτών των κυρίων με προσωπικά συμφέροντα η των τοπικιστών, οι οποίοι δεν βλέπουν τίποτα, πέρα απο το κατώφλι τους.

 • Απορία προξενεί το πως κάποιος που έχει 100% ιδιοτελή συμφέροντα γράφει και δημοσιεύει ενάντια σε κάποιον/ιους που ανιδιοτελώς εκφράζουν την αγωνία τους και παλεύουν με τον τρόπο τους να προστατέψουν κοινά αγαθά. Σαν σύρραξη μοιάζει … πληρωμένες πένες, μηνύσεις, εδώδικα, GGηδες! Κατά τα άλλα χέρι χέρι με και για την κοινωνία!

  Μας λένε ΨΕΜΑΤΑ! Τι δεν καταλαβαίνουμε?
  https://www.enallaktikos.gr/Article/55124/mas-lene-ps-e-m-a-t-a-ti-den-katalabainoyme?fbclid=IwAR2LX5laSkeWlIquI3vOUMj5Rj1Ub3FL5-Bkajr4Pwl0Mq4U02_vMLktzzw

 • Μάλιστα,
  Μάθαμε λοιπόν πως οι νέοι θα μείνουν στο νησί χάρη στα βιομηχανικής κλίμακας αιολικά που θα ισοπεδώσουν τα βουνά στα παρθένα και απείρου κάλλους άκρα του νησιού μας.
  Μάθαμε πως οι πρόσφατες διανοίξεις που καταγράφηκαν φωτογραφικά και με επιτόπια αυτοψία είναι “υφιστάμενη οδοποιία”, όπως ακριβώς διατείνεται και η εταιρία.
  Μάθαμε πως ο “κατ’ επάγγελμα οικολόγος” κ. Μαβής και η “ομάδα του” είναι ολομόναχοι στον αγώνα κατά της άναρχης χωροθέτησης των Α/Γ.
  Μάθαμε ακόμη ότι όλα γίνονται νομίμως, χωρίς καμιά παρατυπία ή λάθος από πλευράς μελετητών, ως προς τη χωροθέτηση στο Φραγγάκι δίπλα στη φωλιά σπιζαετού.
  Μάθαμε πως το Εν Άνδρω το διαχειρίζεται “έγκυρος επαγγελματίας δημοσιογράφος” (σσ. προφανώς έχει θετικό πρόσημο εδώ το “επαγγελματίας”).
  Μάθαμε τέλος πως τα αητόπουλα θα φύγουν να πάνε στο καλό και οι ευτυχείς γονείς τους θα … χαριεντίζονται με τα γιγάντια πτερύγια των μηχανών που θα γυρνάνε δίπλα στη φωλιά τους χωρίς να κινδυνεύουν.
  Ευχαριστούμε κ. Γιαννίκο για αυτή την εποικοδομητική ενημέρωση, την οποία επιεικώς θα χαρακτήριζα ως μνημείο “Ντοναλντραμπικής” αντιστροφής της πραγματικότητας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio