Νέα

Στη Βουλή τα αιολικά της Άνδρου και οι κίνδυνοι για τον Σπιζαετό

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Αιολικό στην Άνδρο: Οι επιστήμονες επισημαίνουν τους κίνδυνος για τον προστατευόμενο Σπιζαετό», κατέθεσε τη Δευτέρα (7/12) ο βουλευτής του ΜέΡΑ25Κρίτων Αρσένης.

Ο κ. Αρσένης αναφέρει ότι «πάνω από εκατό ανεμογεννήτριες ύψους εκατό ή και παραπάνω μέτρων έχουν ήδη αδειοδοτηθεί ή αναμένουν να αδειοδοτηθούν προς εγκατάσταση σε ολόκληρο το νησί της Άνδρου.

»Το Σεπτέμβρη του 2020, το Υπουργείο σας έλαβε 15-σέλιδη επιστολή καταπέλτη απ’ το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του προγράμματος LIFE BonellieastMed για την υπόθεση Αιολικού Πάρκου στις περιοχές Φραγκάκι-Ράχη Ξηροκόμπι εντός περιοχής του δικτύου Natura 2000 και σε απόσταση αναπνοής από φωλιά Σπιζαετού, είδος απειλούμενο με εξαφάνιση στη χώρα μας. Η επιστολή κατέληγε: “Συμπερασματικά, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε για την ενδεχόμενη αποτυχία επίτευξης των στόχων του προγράμματος LIFEBonelliEastMed στις Κυκλάδες, και κυρίως να τονίσουμε ότι η αποφυγή εγκατάλειψης η καταστροφής επικρατειών του είδους λόγω ανάπτυξης επενδύσεων ΑΠΕ είναι πέρα από τις δυνατότητες το υ προγράμματος”».

Ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλείται να απαντήσει εάν θα επανεξεταστεί το καθεστώς αδειοδότησης των ΑΣΠΗΕ υπό το πρίσμα των νεότερων δεδομένων της τηλεμετρίας του προγράμματος LIFE BonellieastMed που δεν έχουν αξιολογηθεί έως τώρα και αν θα ληφθούν υπόψη οι σωρευτικές επιπτώσεις των ΑΣΠΗΕ για το προστατευόμενο είδος της ΖΕΠ (Ζώνης; Ειδικής Προστασίας) καθώς και για τα διερχόμενα αρπακτικά;

Στη Βουλή τα αιολικά της Άνδρου και οι κίνδυνοι για τον Σπιζαετό

5 Σχόλια

 • Επιτέλους πότε θα σταματήσουν οι υπερβολές και οι μυθοπλασίες!!!
  Τα αδειοδοτημένα υπό κατασκευών έργα στην Άνδρο είναι το Φραγκάκι (5Α/Γ) και η Μαραθιά (3Α/Γ).
  Αδειοδοτημένο έργο ακόμη είναι της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ στο Καλυβάρι(5Α/Γ) και υπό αδειοδότηση (δεν έχουν ΑΕΠΟ) στο Φραγκάκι της EDF (6 Α/Γ) και στη Ράχη-Ξηροκομπι της PROTERGIA (5Α/Γ) με τα γνωστά προβλήματα.
  Τα έργα ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ και ΔΕΗ – Til, έχουν ορίζοντα υλοποίησης, όχι πριν το 2025, αν τελικά αδειοδοτηθούν και είναι οικονομικά βιώσιμα.
  Επομένως και για τα προσεχή 2-3 χρόνια μιλάμε για 8 Α/Γ και πιθανόν άλλες 5 της ΔΕΗ.
  Το ποιές είναι λοιπόν οι 100 αδειοδοτημένες Α/Γ, ανηκει μάλλον στη σφαίρα της φαντασίας του συντάκτη της επερώτησης, αφού για την ΔΕΗ και τον ΚΟΠΕΛΟΥΖΟ απαιτείται εξαρχής νέα αδειοδότηση που δεν θα προβλέπει υποβρύχια σύνδεση με καλώδιο με την Αττική.
  Αυτά για αποκατάσταση της πραγματικότητας.
  Ευχαριστώ για την φιλοξενία
  Γ.Γιαννίκος

 • Ευχαρίστως να απαντήσω σε επώνυμες ερωτήσεις που μου τίθενται προσωπικά!
  Γ.Γιαννικος

 • Δηλαδή τι;;;θα διαφέρει η απάντηση αν ο ερωτών είναι ανώνυμος είτε επώνυμος;;;;άλλο τούτο πάλι…..έχουν περισσέψει καθρεφτάκια;;;

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio