Νέα

Επιστολή/ψήφισμα Συλλόγων Άνδρου

Ο σύλλογος Ο ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΟΜΙΛΟΣ «ΤΟ ΓΑΥΡΙΟ» με ιδιαίτερη ικανοποίηση δημοσιοποιεί την επιστολή- ψήφισμα των συλλόγων της Άνδρου, με το οποίο εκφράζουν από κοινού τις ανησυχίες τους για την επερχόμενη καταστροφή στο περιβάλλον από την άναρχη εγκατάσταση των Ανεμογεννητριών στο νησί.
Για το θέμα αυτό υπήρξαν και άλλες πρωτοβουλίες μέχρι τώρα όπως, της Λέσχης Ανδρίων, η επιστολή του συλλόγου Andros Society of USA, INC, της Ένωση Ανδρίων με πρόσφατο ψήφισμα .Καθώς επίσης υπήρξε συλλογή υπογραφών από ομάδα πρωτοβουλίας σε παρόμοιο κείμενο το καλοκαίρι 2020.
Πιστεύουμε ότι στην προσπάθεια αυτή υπάρχουν ακόμα περιθώρια να συμμετέχουν και άλλοι σύλλογοι, που λόγω των δυσκολιών της παρούσας κατάστασης της πανδημίας, δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν.
Οι σύλλογοι ως θεσμικοί φορείς όταν εκφραστούν συντονισμένα απηχούν το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας της Άνδρου και αυτό δεν μπορεί να το παραγνωρίσει κανείς.

Επιστολή/ψήφισμα Συλλόγων Άνδρου

Εμείς οι σύλλογοι της Άνδρου έχουμε ως βασικό σκοπό της σύστασης μας να ενεργούμε, με όποιο τρόπο έχει επιλεγεί από τον καθένα και πάντα με γνώμονα την αγάπη μας για το νησί , επιδιώκοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη του , μέσα από τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος έτσι όπως το έχουμε γνωρίσει και βιώσει.
Τελευταία ,παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τα έργα που γίνονται για την εγκατάσταση Ανεμογεννητριών – Αιολικών Πάρκων, σε διάφορες περιοχές της Άνδρου ( Μαραθιά στη Βόρεια Άνδρο και Φραγκάκι στη Νότια Άνδρο, με τις επάλληλες αιμασιές από σχιστόλιθους και στήματα). Η επερχόμενη αλλοίωση της φυσιογνωμίας του νησιού που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας, μια παρακαταθήκη από αξιόλογα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς που έφτιαξαν με πολύ μόχθο αγάπη και μεράκι ,θα επιφέρει ανεπανόρθωτες ζημιές στο τοπίο και στο οικοσύστημα.
Το φυσικό περιβάλλον, τα μνημεία της Άνδρου όπως ,αρχαιολογικοί χώροι, μονοπάτια, μαντρότοιχοι, μοναστήρια Πύργοι , κ.α. , είναι μοναδικά, έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών τα τελευταία χρόνια και έχουν αναγνωριστεί από Ευρωπαϊκά προγράμματα, LIFE , NATURA και την European Ramblers’ Association. Η καταστροφή αρκετών απ’αυτά θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό, δηλαδή στην συρρίκνωση της οικονομίας του νησιού.
θέλουμε να συμβάλουμε και εμείς με τις υπογραφές μας στις προσπάθειες που γίνονται από, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Άνδρου και τη συμμετοχή του στο ψήφισμα των 27 Δημάρχων σε όλη την Ελλάδα, αλλά και άλλων φορέων του νησιού όπως η,Λέσχη Ανδρίων, ο συλλογος Andros Society of USA, INC,κ.α. για την αναστολή εργασιών και αδειοδοτήσεων Αιολικών Πάρκων μέχρι την κατάρτιση ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού με την συνεργασία του Δήμου, που θα καλύπτει τις πραγματικές ενεργειακές ανάγκες , τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά την πολιτισμική ταυτότητα και την οικονομία του νησιού.
Δηλώνουμε ότι δεν διαφωνούμε με την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αρκεί αυτές πληρούν τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις.

1. Αδελφότητα Ανδρίων «ΤΟ ΚΟΡΘΙΟΝ»
2. ΑΝΔΡΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ
3. Εξωραϊστικός Σύλλογος Άνδρου τα 4 χωριά ‘’Ο ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ’’
4. Κέντρο Σύγχρονης Έρευνας & Δράσης για την Άνδρο”
5. ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΝΔΡΟΥ
6. Λαϊκή Σκηνή Άνδρου
7. One Foot Forward Travel
8. Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Λειβαδίων «Ο ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ»
9. Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Παλαιοπολιανών «Ο Ερμής»
10. Πολιτιστικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος Μαινήτων
11. Πολιτιστικός Σύλλογος Βραχνού ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
12. Σύλλογος «Το Συνετί» Άνδρου
13. Σύλλογος Γυναικών Άνδρου
14. Σύλλογος Καππαριάς
15. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΝΔΡΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
16. Φιλανθρωπικός Σύλλογος Νήσου Άνδρου «Παναγία η Θεοσκέπαστη»
17. Φιλοπρόοδος Όμιλος «Το Γαύριο»

 

Συνημμένα έχει σταλεί προς ενημέρωση, η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου καθώς και τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου σχετικά με τα αιολικά πάρκα στο νησί μας.

 

2 Σχόλια

  • Υπαρχει και ο συλλογος Ζαγανιαρη που δεν ειναι στη λιστα. Δεν ερωτηθηκαν αν θελουν να μπουν στη λιστα η ρωτηθηκαν και δεν θελουν?

  • Αλλο είναι το μεγάλο πρόβλημα με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί μαζικά ο κόσμος: ο χαρακτηρισμός του μεγαλύτερου μέρους της Ανδρου και των Κυκλαδων γενικότερα ως δασική γη! Οι ανεμογεννήτριες είναι αρκετά μικρότερο πρόβλημα σε σχέση με τον χαρακτηρισμό της γης μας ως δασικής. Αν δεν αντιδράσουμε τώρα, δε θα μπορέσουμε στο μέλλον να διαχειριστούμε ο καθένας το κομμάτι γης (μικρό ή μεγάλο) που του ανήκει. Οτι χαρακτηρίζεται δασική γη, δύσκολα αποχαρακτηρίζεται και αυτός που το κατέχει, μένει να το βλέπει μην μπορώντας να το εκμεταλλευτεί με την ευρύτερη έννοια της λέξης. Η απόφαση της κυβέρνησης να περάσει τώρα τον συγκεκριμένο νόμο και να θεσπίσει δασικούς χάρτες, ίσως να μην είναι τυχαία. Πρέπει να μην αφήσουμε υπό αυτό τον χαρακτηρισμό το νησί της Ανδρου και να αντιδράσουμε άμεσα όλοι.

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio