Νέα

Νυχτερινές επιδρομές στα κτήματα και στις αυλές της Άνδρου

Πολλές φορές τα βράδια,  νοικοκυραίοι, κυρίως στα χωριά της Άνδρου,  ξυπνούν  από παράξενους  θορύβους  και όταν ανοίγουν τη πόρτα του σπιτιού τους αντικρίζουν κατσίκες και πρόβατα να μασουλάνε τις γαρυφαλλιές και τ’ άλλα λουλούδια της αυλής τους. Εκτός από λουλούδια όμως αφανίζουν λαχανικά, αμπέλια, μικρά και μεγάλα δέντρα και ότι άλλο τύχει στον διάβα τους, ακόμα καταστρέφουν όχι μόνο την άγρια χλωρίδα του νησιού ακόμα και αυτή που ξαναβγαίνει στα καμένα, αλλά  και τις ξερολιθιές που τις ανεβοκατεβαίνουν   για επόπτευση της περιοχής τους.

Πάνω από τα Σασά

Τα κοπάδια αυτά είναι προϊόντα του τρόπου “τηλεβόσκησης” που εφαρμόζουν πολλοί κτηνοτρόφοι του νησιού, όπου ο κάτοχος του κοπαδιού με κιάλια επιτηρεί μακρόθεν το ελεύθερης βοσκής κοπάδι του στα διάραχα και το σούρουπο με το αγροτικό πάει και σφυρίζοντας με το στόμα και τη κόρνα  τα φωνάζει για να τα  ταΐσει ή αν είναι εποχή και για να τα ξεγεννήσει ή να τ΄αρμέξει.

Δυο, τρεις φορές να μην πάει ο άνθρωπος  να τα ταΐσει, ή κάτι τα τρομάξει πολύ, τα ζώα αρχίζουν να μην ακούν καλέσματα και σε λίγο ανηφορίζουν σε μέρη απάτητα και σχηματίζουν άγριο κοπάδι.

σπίτι τους ο βράχος

Έτσι κοπάδια με αδέσποτα ζώα υπάρχουν αυτή τη στιγμή  στις Ευρουσές που τα χαράματα κατεβαίνουν στ Άποίκια και στις Στραπουριές, πολλά, είπανε γύρω στα 2000 (!)  είναι πάνω από τη Παλιόπολη , στο Συνετί , στα Πέρα χωριά, στο Πιτροφό,  στα Λειβάδια, στη Πίσω Μεριά, στο Στενό, όπου οι άγριοι φύλακες-σκύλοι χάλασαν τρία κοπάδια και πολλά ζώα ξενερίστηκαν στη περιοχή και ο κατάλογος έχει σχεδόν όλα τα χωριά του νησιού. Συμβαίνει βέβαια και τα άγρια να έχουν και το κίτρινο σκουλαρίκι της επιδότησης που έπαιρναν ή ακόμα παίρνουν οι ιδιοκτήτες τους.

Συμβαίνει επίσης και το να έχουν τα ζώα τα αφεντικά τους που για να αποφύγουν τις ζωοτροφές και τα έξοδα τα αφήνουν πεινασμένα τα βράδια για ελεύθερη βοσκή.

Σε άλλα νησιά, η αληθινή αυτή μάστιγα  που  με τις γεννήσεις, μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο,  αντιμετωπίζεται με  “συνεργεία περισυλλογής ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων” που αν δεν φανεί ο ιδιοκτήτης τα ζώα βγαίνουν σε δημοπρασία.

Μήπως κάτι πρέπει να γίνει  και εδώ;

Πάνω από την Αγία Θέκλη

Βίντεο κτηνοτροφοεκπαιδευτικού χαρακτήρα :

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio