Νέα

Επιμελητήριο: Εμβολιασμός τώρα μόνιμων κατοίκων και εργαζομένων

“… Οι ιδιαιτερότητες και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιοχές όπως οι Κυκλάδες έχουν γνωρίσει μια οξεία επιδείνωση στο τρέχον διάστημα, αφού η εποχική τους δραστηριότητα σε συνδυασμό με την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων δεν έχουν επιτρέψει στο σύνολο των νησιών των Κυκλάδων, να λειτουργήσουν «σε κανονικές συνθήκες» από τον Σεπτέμβριο του 2019, εξαντλώντας κυριολεκτικά επιχειρήσεις, εργαζόμενους και νοικοκυριά. Συνεπώς, η «επανεκκίνηση» του Τουριστικού κλάδου σε ασφαλείς συνθήκες, είναι καθοριστικής σημασίας για τα νησιά μας…”.

Αυτό αναφέρει – ανάμεσα στα άλλα – ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος σε επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και με βασικό αίτημα “Να εμβολιαστούν οι μόνιμοι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων”…

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

” Θα θέλαμε καταρχήν να ευχηθούμε τόσο εσάς όσο και στις δομές του Υπουργείου Υγείας, καλή δύναμη σε αυτό το δύσκολο έργο που έχετε επωμισθεί και να ευχαριστήσουμε θερμά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλων των μονάδων υγείας της χώρας, και ιδιαίτερα των νησιών μας, για την ακούραστη προσφορά τους σε όλη την περίοδο της πανδημίας.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η πανδημία έχει επηρεάσει σημαντικά τον τουρισμό και την εθνική οικονομία, συνεπώς, αυτό που πρέπει να επιδιώξουμε άμεσα και αποτελεσματικά, είναι να δημιουργήσουμε ασφαλείς προορισμούς, αφού αυτό θα αποτελεί εφεξής βασικό κριτήριο στην επιλογή των ταξιδιωτών.

Λαμβάνοντας υπόψη τη δήλωση του κ. Πρωθυπουργού – η οποία μας ικανοποίησε ιδιαίτερα – και τα σχετικά δημοσιεύματα σχετικά με τον προγραμματισμό εμβολιασμού των κατοίκων των νησιών, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας τα ακόλουθα.

Οι ιδιαιτερότητες και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιοχές όπως οι Κυκλάδες έχουν γνωρίσει μια οξεία επιδείνωση στο τρέχον διάστημα, αφού η εποχική τους δραστηριότητα σε συνδυασμό με την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων δεν έχουν επιτρέψει στο σύνολο των νησιών των Κυκλάδων, να λειτουργήσουν «σε κανονικές συνθήκες» από τον Σεπτέμβριο του 2019, εξαντλώντας κυριολεκτικά επιχειρήσεις, εργαζόμενους και νοικοκυριά. Συνεπώς, η «επανεκκίνηση» του Τουριστικού κλάδου σε ασφαλείς συνθήκες, είναι καθοριστικής σημασίας για τα νησιά μας.

Η εκ της εξαγγελίας θέση σε προτεραιότητα των νησιών με πληθυσμό κάτω των 15.000 κατοίκων, οπωσδήποτε είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία ασφαλών συνθηκών, όμως ειδικά για τις Κυκλάδες, φαίνεται πως δεν μπορεί να καλύψει τις πραγματικές τους ανάγκες και να συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία συνθηκών που θα παρέχουν την απαιτούμενη αίσθηση ασφάλειας στους επισκέπτες, το μόνιμο πληθυσμό και τους εργαζόμενους στα νησιά μας. Η επικοινωνία και οι μετακινήσεις των επισκεπτών αλλά και των επαγγελματιών μεταξύ νησιών είναι κάτι που συμβαίνει καθημερινά και σε μεγάλη κλίμακα κατά τη θερινή περίοδο, συνεπώς – αναφερόμενοι ειδικά στις Κυκλάδες – το πλάνο των εμβολιασμών για να είναι αποτελεσματικό και κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό πλήρες, θα πρέπει να περιλαμβάνει:

Ι – Το μόνιμο πληθυσμό που επιθυμεί να εμβολιασθεί και

ΙΙ – Τους εργαζόμενους μόνιμα ή εποχικά όχι μόνο των νησιών που ο πληθυσμός δεν ξεπερνά τους 15.000 κατοίκους, αλλά κατά παρέκκλιση, και των νησιών Σύρου, Νάξου και Πάρου (που ο πληθυσμός του ξεπερνά τους 15.000 κατοίκους) καθώς όπως αναφέραμε παραπάνω, υπάρχουν πολλές οδοί αλληλεπίδρασης κατά τη θερινή περίοδο

ΙΙΙ – Τους εργαζόμενους στα επιβατηγά και εμπορευματικά μεταφορικά μέσα

Τέλος, θα θέλαμε να επαναφέρουμε προς εξέταση, το αίτημά μας για στελέχωση των μονάδων υγείας των νησιών μας και την εξασφάλιση του κατάλληλου εξοπλισμού, καθώς το θέμα δεν αφορά πια μόνο τη στοιχειώδη υποχρέωση προς τους μόνιμους κατοίκους των Κυκλάδων αλλά και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε όταν μέσα από εκθέσεις και καμπάνιες, απευθυνόμαστε σε εκατομμύρια δυνητικών επισκεπτών προσκαλώντας τους στα νησιά μας.”

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio