Νέα

Ψάχνοντας τη φωτογραφία ενός ήρωα από το Γαύριο

Πριν περίπου τρεισήμισι  μήνες, το Τοπικό Συμβούλιο Γαυρίου έλαβε μία επιστρολή από τον Σύνδεσμο Φίλων των Οχυρών Μακεδονίας και Θράκης 1940-1941.

Η επιστολή:

Σύνδεσμος Φίλων των Οχυρών Μακεδονίας και Θράκης 1940-1941.

Πανεπιστημίου 42, 106 79  Αθήνα, τηλ. 6939771373, [email protected]

” Πρόεδρο Τ.Κ. Γαυρίου

Σας γνωρίζουμε ότι ο Σύνδεσμος μας , συγκεντρώνει τις φωτογραφίες όσων φονεύθηκαν κατά την Μάχη των Οχυρών 6-9 Απριλίου 1941, στη λεγόμενη “Γραμμή Μεταξά”, μαχόμενοι εναντίον των ναζιστικών γερμανικών δυνάμεων.

Σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι είναι η έκδοση ενός λευκώματος φωτογραφιών, ως ελάχιστο δείγμα Τιμής και Ευγνωμοσύνης προς αυτούς

Μεταξύ αυτών που φονεύθηκαν ήταν και ο τότε στρατιώτης Συρίγος Ιωάννης του Γεωργίου, που γεννήθηκε στο Γαύριο Άνδρου το 1917. Φονεύθηκε στο Οχυρό Λίσσε στις 9 Απριλίου 1941.

Επειδή δεν γνωρίζουμε τους απογόνους ή τους συγγενείς του, σας παρακαλούμε ιδιαιτέρως, δώστε από ένα αντίγραφο της παρούσας επιστολής στους απογόνους ή στους συγγενείς του, με την παράκλησηνα μας στείλουν μία φωτογραφία του με στολή ή με πολιτικά

Παρακαλούμε μην παραβλέπετε την παρούσα επιστολή, κάνετε μία μικρή έρευνα και σεις, στη μνήμη του παραπάνω ηρωικού μαχητή

Κύριε Πρόεδρε, είναι δύσκολη η προσπάθεια που κάνουμε μετά από τόσα χρόνια που πέρασαν, γι αυτό ζητάμε τη βοήθειά σας

είστε η τελευταία μας ελπίδα

Απευθυνόμενοι στα πατριωτικά  σας αισθήματα και ελπίζοντας στη συνδρομή σας στη προσπάθεια που κάνουμε,

σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και σας ευχόμαστε κάθε καλό 

Με εκτίμηση για το Δ.Σ. ο Πρόεδρος

Καραμπατσόλης Δ. Γεώργιος

Υποστράτηγος ε.α.

Αυτή η ίδια επιστολή είχε σταλεί και στους  προηγούμενους Προέδρους της Κοινότητας χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Μετά από έρευνα όμως ο Πρόεδρος του Γαυρίου, Νικόλαος Χέλμης ανακάλυψε με την βοήθεια  του καπετάν Ιωάννη Μαμάη, σύζυγος της Ελβίρας  Συρίγου, ότι ο Γαυριώτης ήρωας ήταν αδελφός του πατέρα της Ελβίρας και του αείμνηστου καπετάν Γιάννη Συρίγου, ο οποίος είχε πάρει προς τιμήν του και το όνομά του.

Ο καπετάν Γιάννης Μαμάης, μη έχοντας φωτογραφία του, ζήτησε από το Τοπικό Συμβούλιο Γαυρίου να χαραχθεί το όνομα του μαζί με τους άλλους πεσόντες της περιοχής, στο Ηρώο του Γαυρίου, η πρόταση έγινε δεκτή μετά μεγάλης χαράς και ο μαρμαρογλύπτης Στέφανος Μπουρατζής  προσφέρθηκε να χαράξει το όνομα του ήρωα  αφιλοκερδώς στο μνημείο.


“Πολλά συγχαρητήρια στον Καπετάν Γιάννη Μαμάη, που με αυτή την πρόταση του, υπενθύμισε σε όλους μας ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε, αλλά να τιμάμε με οποιονδήποτε τρόπο, όλους αυτούς που έδωσαν ότι πολυτιμότερο είχαν,την ζωή τους την ίδια, υπερασπιζόμενοι την Πατρίδα μας,για να ζούμε όλοι εμείς σήμερα ελεύθεροι.

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΣΤΟΝ ΗΡΩΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΣΥΡΙΓΟ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ”

ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΑΥΡΙΟΥ

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio