Νέα

Η προστασία του αρχαίου πύργου του Αγ. Πέτρου κορυφαίος και πραγματικός σκοπός του Φιλοπρόοδου Ομίλου “Το Γαύριο”

Μετά την ενημέρωση μας απο το Δελτίο Τύπου του Δήμου Άνδρου που αναφέρεται στη σύσκεψη που έγινε στη Σύρο στις 24/9 μεταξύ της υπουργού κας Λίνας Μενδώνη, του περιφερειάρχη κ.Γιώργου Χατζημάρκου και των κ.κ. Δημάρχου  Δημήτρη Λοτσάρη και Αντιδήμαρχου  Δημήτρη Γιαννίση ,σχετικά με το θέμα της διάσωσης του Πύργου του Αγ. Πέτρου, σημειώνουμε τα εξής:

Κατ’αρχάς καλοσωρίζουμε το όψιμο ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής για το θέμα, όμως οφείλουμε για την αποκατάσταση της πραγματικότητας όσον αφορά τις ουσιαστικές προσπάθειες για την διάσωση και προστασία του μνημείου, να σας αναφέρουμε τα παρακάτω.
Είναι γνωστό στην τοπική κοινωνία ότι ο σύλλογος μας ασχολείται με το θέμα και έχει προχωρήσει σε ενέργειες τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία και επίσης έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ενημέρωσης στην Αθήνα και στην Άνδρο  τον Αύγουστο 2017.
Οι ενέργειες μας αυτές έγιναν με την παραίνεση και την οικονομική στήριξη του συμπατριώτη μας κ. Γ. Δαρδανού που γι’αυτόν, το θέμα αυτό είναι έργο Ζωής, γνωστό σε όλη την Άνδρο.
Την δέσμευση της υπουργού για την ένταξη  του έργου στο ΕΣΠΑ  2021-2027 τη θεωρούμε σημαντική, αλλά όπως και εκείνη έκρινε μετά τις εισηγήσεις του προισταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Δημήτρη Αθανασούλη και των μελετητών, προηγείται η ΑΜΕΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗ και γι’αυτό τον σκοπό με  έγγραφο του υπουργείου που μας κοινοποιήθηκε, δεσμεύτηκε κονδύλι 500 χιλ. €  απο τον προυπολογισμό του υπουργείου.
Η προστασία του αρχαίου πύργου του Αγ. Πέτρου ήταν κορυφαίο θέμα για τον Σύλλογο μας και μετά απο επαφές και συνεννοήσεις με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και τους μελετητές, τον ομότιμο καθηγητή κ.Βασίλη    Λαμπρινουδάκη και τον πολιτικό μηχανικό κ. Ευάγγελο Καζολιά, αναλάβαμε την δωρεά της μελέτης στήριξης, με την απόφαση του Δ.Σ. στις 18/ 12 /2012, επί προεδρίας Γιάννη Μαμάη , μέσω της χορηγείας του κ. Γ.Δαρδανού,η οποία έγινε αποδεκτή από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το ΥΠΠΟΑ και συνέβαλλε  στην προώθηση των διαδικασιών  για να  προχωρήσει το έργο.
Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, κατατέθηκε η μελέτη και κατά την εξέταση της εφαρμογής της αποφασίστηκαν απο την Εφορεία κάποιες τροποποιήσεις. Όμως καθοριστικό ρόλο στην καθυστέρηση των όποιων ενεργειών έπαιξε η πανδημία και τα συνεχή lock down.
Με την συνεχή παρακολούθηση του θέματος και με την βελτίωση  των υγειονομικών μέτρων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων  μας ζήτησε τον Αύγουστο 2021  να επαναβεβαιώσουμε την δωρεά της Μελέτης από τον σύλλογο μας προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την έναρξη των  εργασιών.
Έτσι στις 25/8/2021 στείλαμε το σχετικό έγγραφο (επισυνάπτεται) και είμαστε σε συνεχή επαφή μέχρι να πετύχουμε την προστασία αυτού του σημαντικού  μνημείου του νησιού μας.
Η επικοινωνιακή εργαλειοποίηση του θέματος απο πλευράς της Δημοτικής Αρχής δεν μας βρίσκει σύμφωνους.
Η άρνηση για συνεργασία με τοπικούς πολιτιστικούς φορείς για θέματα όπως το συγκεκριμένο αλλα και άλλα όπως το Πολιτιστικό Κέντρο  Γαυρίου λειτουργεί εις βάρος της τοπικής κοινωνίας.
Μπέττυ Κωνσταντινίδου
–‐———————————————————
ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΟΜΙΛΟΣ «ΤΟ ΓΑΥΡΙΟ»
ΧΑΛΚΟΚΟΝΔΥΛΗ 9 ΑΘΗΝΑ ΑΘΗΝΑ 106 – 6973207972,210 6929187
                                    Άνδρος 25/08/2021
 Προς
1. Την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων
2. Το ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων
3. Το ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Αξιότιμοι κύριοι,
Παρακαλούμε για την αποδοχή της δωρεάς εκ μέρους του Φιλοπρόοδου Ομίλου «Το Γαύριο» της μελέτης 
με τίτλο «Μελέτη άμεσων μέτρων προστασίας και αποκατάστασης του 
αρχαίου πύργου του Αγίου Πέτρου Άνδρου». 
Τη μελέτη εκπόνησε ομάδα μελέτης με επικεφαλής τον ομότιμο καθ. αρχαιολογίας ΕΚΠΑ κ. Βασίλειο 
Λαμπρινουδάκη και τον πολιτικό μηχανικό κ.Ευάγγελο Καζολιά κατόπιν ανάθεσης 
που τους έγινε με την από 18/01/2012 Απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, επί προεδρίας Γιάννη Μαμάη. 
Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες και παραμένουμε στη διάθεσή σας.
Με εκτίμηση
Η Πρόεδρος του Ομίλου
Κωνσταντινίδου Γεωργία Ρομπέρτα (Μπέττυ)

1 Comment

  • Χαιρόμαστε ιδιαιτέρως για την θετική εξέλιξη στο θέμα της προστασίας του Πύργου του Αγίου Πέτρου.
    Συγχαίρουμε τον Φιλοπρόοδο για την συστηματική δουλειά του και ευχαριστούμε κάθε χορηγό για την προσφορά του.
    Λυπούμαστε και ντρεπόμαστε για πολλοστή φορά για την Δημοτική Αρχή Λοτσάρη και λοιπών παρατρεχάμενων για την συστηματική οικειοποίηση του κόπου και των ενεργειών άλλων ατόμων ή φορέων με σκοπό να επωφεληθούν πολιτικά. Ευτυχώς για τους Ανδριώτες με δυο-τρία κλικ έχουν αναρτηθεί τα έγγραφα που αποδεικνύουν την προσπάθεια εξαπάτησης. Για μια ακόμα φορά ντροπή και αίσχος στην διοικούσα μειοψηφία του Δήμου!

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio