Νέα

Ετοιμασίες τις παραμονές του Αγίου Δημητρίου

Το μικρό  ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου  ίσα μέσα στο ποταμό τον Λειβαδιανό, λίγοι το ξέρουν και μία από αυτούς η κυρά  Μαρία Δανιόλου.

Από τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου ήθελε να την πάει κάποιος να το καθαρίσει και ένα πρωί, με το κλειδί που της έδωσαν, στο χέρι μαζί με μία μεζούρα και ένα μολύβι   και μια τσάντα καθαριστικά και πανιά,  την πήγε η κόρη της η Χαρίκλεια και την άφησε από κάτω.

Αφού το έλαμψε το  εκκλησάκι ,  έβγαλε τη μεζούρα και άρχισε το μέτρημα και το γράψιμο των μέτρων της αγίας τράπεζας , της πύλης του ιερού και της πρόθεσης γιατί  είχε τάξει να ράψει τα καλύματα  της εκκλησίας. Το ύφασμα ήταν ένα περίσσιο  από αυτά που της έφερνε ο άντρας της ο Αντώνης όταν ξεμπαρκάριζε για να ραφτεί.

Όλα ήταν βαλμένα στη θέση τους το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021  που ο παπάς της Μεσαριάς έκανε λίγες μέρες πριν τη γιορτή του, τη λειτουργία στον Άγιο Δημήτριο. Όσο ώρα μέσα έψελναν, δυο τρεις  σκορπισμένοι έξω είχαν μπερδευτεί με τις  τοποθεσίες, απέναντι τα Λειβάδια πιο δεξιά  τα Σκαλαριά, λίγο πιο πάνω τα Νταμάρια , ακόμα  πιο μέσα η Καυκάρα, από την άλλη μεριά η Καψοράχη, ακριβώς από πάνω η Μεσαριά και εδώ που πατούσαμε τα Καλογερικά.

Όταν τέλειωσε η λειτουργία και μπήκε ο καφές στο μπρίκι και βγήκαν τα κεράσματα  η κυρά Μαρία  δεχόταν τα συγχαρητήρια και τον θαυμασμό όλων για τα καλύματα που έραψε. Όλοι επίσης θαύμασαν τη μικρή μαρμάρινη καλλιγραφική επιγραφή πάνω από την είσοδο της εκκλησίας, αλλά κανείς δεν μπόρεσε να βγάλει  νόημα.

Με το κινητό η φωτογραφία της επιγραφής στάλθηκε  στον ειδικό Νίκο Βασιλόπουλο και την ώρα που ο κόσμος άρχισε να κατηφορίζει για τα αυτοκίνητα ήρθε η απάντηση:

Μόνο στην δεύτερη σειρά διάβασα “χίλια επτακόσα σαράντα έξη” και κάτω-κάτω “βασιλείας”. Το έχει γράψει καλόγερος και μάλιστα αρκετά μορφωμένος που χρησιμοποιεί το απελπιστικό “βυζαντινό” αλφάβητο της εικονογραφίας της εποχής. Η Πανάχραντος είχε  ακίνητα στην περιοχή. Μερικά απ΄αυτά απαλλοτριώθηκαν το 1929 αν θυμάμαι καλά…  Θα το προσπαθήσω. 

Την άλλη μέρα που ρώτησα κάποιον που ανακαινίζει ένα χτίσμα κοντά στο εκκλησάκι  για Airbnb, μου είπε ότι το κτήμα της εκκλησίας λεγόταν παλιά  “Μουρσαλάς” και τώρα η άδεια οικοδομής  γράφει  την τοποθεσία “΄Αγιος Δημήτριος”! 

Μετά από μία ιδέα της κ. Λουκίας Κονάρη θα βγει και βίντεο με την κυρά Μαρία να ράβει…

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio