Νέα

Έφυγε για το πιο μακρινό και χωρίς επιστροφή  ταξίδι του ο καπετάν-Γιώργης Σαμιωτάκης

Έφυγε σήμερα Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021, για το πιο μακρινό και χωρίς επιστροφή  ταξίδι του ,  ο καπετάν-Γιώργης Σαμιωτάκης, γεννήθηκε το 1938 στις Στενιές της Άνδρου. Η γυναίκα του είναι από το Αλλαδινού της Άνδρου. Απέκτησαν δύο κόρες και τώρα έχουν τρεις εγγόνες, όπως μας είπε πανευτυχής ο καπετάν-Γιώργης.

Ο πατέρας του είχε καΐκια, ήταν καϊκιέρης. Το Δημοτικό το έβγαλε στις Στενιές και το Γυμνάσιο στη Χώρα.

Για τους νέους εκείνης της εποχής η μόνη διέξοδος ήταν η θάλασσα.

Από τα 120 παιδιά που φοιτούσαν πολύ λίγοι ήταν αυτοί που σπούδαζαν, ενώ οι περισσότεροι επέλεγαν το δρόμο της θάλασσας. Με τόσους πλοιοκτήτες και με τόσους ναυτικούς δίκαια η ναυτομάνα Άνδρος αποκαλείται συχνά «Μικρά Αγγλία. Μετά το Γυμνάσιο ήθελε να πάει στου Αρχιμήδη για να γίνει μηχανικός.

Όμως, μετά το Γυμνάσιο δούλεψε και αυτός στα καΐκια. Θυμόταν ένα καΐκι που το μετασκεύασαν καθ’ ολοκληρία στα Γυάλια, κάτω από τις Στενιές. Το όνομα του ήταν «Αγία Ειρήνη» και έφερε το όνομα της μητέρας του. Στη θάλασσα το έριξαν κάπου στα 1947-1948.

Μετά έφτιαξαν και δεύτερο καΐκι και πάλι στα Γυάλια. Αυτό το έκοψαν στη μέση και το μεγάλωσαν κατά δύο μέτρα. Στον Άγιο Νικόλαο στο Νειμποριό έφτιαξαν και άλλα καΐκια.

Για μερικά χρόνια ταξίδεψε με τα καΐκια του πατέρα του. Κάποια στιγμή αποφάσισαν να αγοράσουν ένα μικρό φορτηγό. Το σχέδιο, όμως, αυτό δεν πραγματοποιήθηκε και τότε έφυγε να μπαρκάρει με τα φορτηγά.

Στα φορτηγά έκανε με τις εταιρείες «ΑΝΔΡΙΑΚΗ» του ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ, την εταιρεία του ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΑ και την εταιρεία του ΒΟΓΙΑΤΖΙΔΗ. Σε όλες τις εταιρείες έμεινε πολύ ευχαριστημένος. Τα μπάρκα που έκανε ήταν μεγάλα και κρατούσαν δύο και τρία χρόνια.

Τα μεγάλα μακρινά μπάρκα του στερούσαν την οικογένειά του και γι΄αυτό ήρθε  για υπηρεσία στα ακτοπλοϊκά, όπου έγινε ιδιαίτερα αγαπητός στο κόσμο των Κυκλάδων. Βιογραφικό από το : https://www.zougla.gr/zouglaport/port

1 Comment

  • Εγώ Πειραιώτης μηχανικός αυτός Ανδρειώτης καπετάνιος ! Τυχαία συναντηθήκαμε , τυχαία κάναμε παρέα αλλά η εκτίμηση ήταν αμοιβαία. Δεν έχω ερωτηματικά για την συνέχεια , ήταν τόσο θαρραλέος άνθρωπος !!

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio