Νέα

Οι πιο καλοί μαθητές στο πρώτο στην Άνδρο σχολείο ξερολιθιάς πηγαίνουν!

Ξεκίνησε το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021 το πρώτο στην Άνδρο Σχολείο Ξερολιθιάς, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο  του έργου LIFE  TERRACESCAPE στο ΚΠΕ Κορθίου στον Μουσιώνα. Για την πρακτική εξάσκηση που προβλέπει το πρόγραμμα του Σχολείου, που ουσιαστικά είναι πως να κτίζεις ξερολιθιές, έκαναν αίτηση 125 άτομα και τελικά με τις παρούσες συνθήκες επελέγησαν 23 άτομα όχι μόνο από την Άνδρο αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Το Σάββατο το πρωί οι 23 αυτοί μαθητές προσήλθαν γεμάτοι όρεξη και ενθουσιασμό στο Κέντρο  Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου και μετά  το καλωσόρισμα από την υπεύθυνη του προγράμματος   κ. Θεοδώρα Πετανίδου,  Kαθηγήτρια Οικολογίας και Οικογεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, τις εκατέρωθεν συστάσεις και μία πρώτη ενημέρωση  από την  Ηπειρώτισσα αρχιτέκτονα – γεωγράφο Ελένη Αλεξάκη‐Παγκρατίου, πέρασαν στο διπλανό κτήμα με τις γκρεμισμένες αιμασιές για το πρώτο τους  μάθημα με δασκάλους όχι μόνο τον Ηρακλή Γαύρα από τ’ Αμονακλιού και τον   Γιάννη Παπαδόπουλο από τη Μεσαριά αλλά και τον  προσκεκλημένο για τη περίσταση κτίστη από το Ζαγόρι  Δημήτρη Λαγό.

Το μάθημα περιελάμβανε το σκάψιμο των θεμελίων μιας ξερολιθιάς για αιμασιά, γνωριμία με την πέτρα της Άνδρου, τον σχιστόλιθο, το σχίσιμο της με σφήνες και σύμφωνα με τα νερά της, τις μεγάλες πέτρες στη βάση της ξερολιθιάς, το σφήνωμα τους με μικρότερες και το κτίσιμό τους πάντα σταυρωτά. Παρ όλο τη κούραση, το μεγάλο βάρος της κάθε πέτρας, την σκόνη στο άνυδρο χωράφι, και τον καφέ ιδρώτα στα πρόσωπα   ήταν εύκολο να διακρίνεις ακόμα την όρεξη και τον ενθουσιασμό  για να μάθουν μία πανάρχαια τεχνική που στις μέρες μας είναι ακόμα σωτήρια, χρήσιμη και προσοδοφόρα. Τα μαθήματα κτισίματος  θα συνεχιστούν πάντα πρωί και για μία εβδομάδα, ενώ κάθε απόγευμα μέσα στην αίθουσα του παλιού σχολείου θα γίνεται  θεωρητική κατάρτιση με πολύ ενδιαφέρουσες  εισηγήσεις από προσκεκλημένους   επιστήμονες και συζητήσεις το πρόγραμμα των οποίων είναι εδώ .

Πολύ ωραίο βίντεο  Vanglouk θα βγει σε λίγο καιρό

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio