Νέα

“Οι Ισολογισμοί του Δήμου Άνδρου” του Σπύρου Τσαούση

 

Χθες ο Δήμος Άνδρου εξέδωσε Δελτίο Τύπου (sic!) στο γνωστό ύφος του κ. Λοτσάρη και με αναφορές, ανάμεσα σε άλλους και στο πρόσωπό μου, σχετικά με την ψηφοφορία για τον Ισολογισμό του 2018.

Ερώτημα πρώτο: Γιατί το 2022 ψηφίζουμε τον Ισολογισμό του 2018;

Διότι η προηγούμενη Διοίκηση Σουσούδη προσπαθούσε να κλείσει τους Ισολογισμούς της πρώτης θητείας του Ενιαίου Δήμου Άνδρου που συστήθηκε το 2010 και ήταν επί σειρά ετών στον αέρα.
Ερώτημα δεύτερο: Γιατί υπήρξε τόσο μεγάλη καθυστέρηση στη σύνταξη των Ισολογισμών του Ενιαίου Δήμου Άνδρου;

Διότι όπως επισημαίνουν στις εκθέσεις τους οι Ορκωτοί Ελεγκτές, διαπιστώθηκαν διάφορα ζητήματα κυρίως στους πρώην Δήμους Κορθίου και Υδρούσας σε ό,τι αφορά την επιβεβαίωση των λογιστικών γεγονότων, το ελεγκτικό τους πλαίσιο και τη δυσκολία ενοποίησης των Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων.
Μεγάλο ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει η αναφορά των Ορκωτών Ελεγκτών στον πρώην Δήμο Υδρούσας, όπου ΔΕΝ τηρούσε διπλογραφικό σύστημα και ΔΕΝ ελέγχονταν από Ανεξάρτητους Ορκωτούς Ελεγκτές και του οποίου Δήμαρχος επί οκτώ χρόνια ήταν ο κ. Κυριάκος Θωμάς, σημερινός έμμισθος συνεργάτης του κ. Λοτσάρη.

Η Διοίκηση Λοτσάρη λοιπόν μέχρι στιγμής είχε την πολιτική ευθύνη σύνταξης και παρουσίασης τριών Ισολογισμών 2016 – 2018.

Ισολογισμός 2016
α) Κατά τη συζήτηση του Ισολογισμού, έλαβα το λόγο θέτοντας τεχνικά λογιστικά και ελεγκτικά ζητήματα για τα οποία δεν έλαβα καμία απάντηση.
β) Η Συμπαράταξη Λοτσάρη – Γιαννίση – Μπάλλα είχε σύσσωμη ΚΑΤΑΨΉΦΗΣΕΙ τον Ισολογισμό. Ο κ. Μπάλλας δε, ως μέλος της Διοίκησης Σουσούδη το 2016 είχε ψηφίσει τον σχετικό Προϋπολογισμό, αλλά ως μέλος της Διοίκησης Λοτσάρη το 2020 καταψήφισε τον αντίστοιχο Ισολογισμό για το ίδιο έτος!
γ) Στην επαναληπτική συνεδρίαση και αφού είδαν το αδιέξοδο, οι συμπράττοντες κ. κ. Γιαννίσης και Μπάλλας, αποφάσισαν τελικά να ψηφίσουν τον Ισολογισμό του 2016, ενώ η παράταξη Λοτσάρη τον καταψήφισε και στη δεύτερη ψηφοφορία!

Ισολογισμός 2017
Ενώ ο νομοθέτης ορίζει την έγκριση Ισολογισμού ως ΕΙΔΙΚΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να μπορούν να ενημερώνονται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι από τους Λογιστές, Ορκωτούς Ελεγκτές και τη Διοίκηση, και να συζητούνται εκτενώς τα θέματα που προκύπτουν, ο κ. Λοτσάρης ευτελίζοντας για πολλοστή φορά τους θεσμούς και τις διαδικασίες, μας έστειλε πρόσκληση ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ, δηλ. να ενημερωθούμε, τοποθετηθούμε και ψηφίσουμε επί του Ισολογισμού 2017 δια sms στο κινητό τηλέφωνο και email, αποκλείοντας έτσι και τη δημοσιότητα της συνεδρίασης.

Ισολογισμός 2018
Μοναδική πρωτοτυπία του κ. Λοτσάρη να φέρει προς έγκριση έναν Ισολογισμό και να λείπει από τη συνεδρίαση ο Λογιστής που τον συνέταξε και η Προϊσταμένη της Οικονομικής Υπηρεσίας. Ακόμα και ο Ανεξάρτητος Ορκωτός Ελεγκτής όταν του έδωσαν το λόγο, ζήτησε με απορία να τοποθετηθεί πρώτα ο εκπρόσωπος του Λογιστικού Γραφείου, ο οποίος όμως απουσίαζε.
Για την ιστορία ο συγκεκριμένος Λογιστής είναι το ίδιο πρόσωπο που ο κ. Λοτσάρης τοποθέτησε ως Ελεγκτή στην υπό εκκαθάριση Αναπτυξιακή, όταν ορίστηκε μοναδικός εκπρόσωπος του Δήμου στη Γενική Συνέλευση της Αναπτυξιακής Άνδρου, καταλύοντας κάθε έννοια αντιπροσωπευτικότητας, διαφάνειας και θεσμικών αντίβαρων που οφείλουν να έχουν τα συλλογικά όργανα, αφού αντικατέστησε σε μια νύχτα την πενταμελή Γ.Σ. όλων των παρατάξεων με τον εαυτό του!
Μας εγκαλεί λοιπόν ο κ. Λοτσάρης γιατί ψηφίσαμε λευκό σε έγκριση Ισολογισμού για έτη στα οποία δεν ήμασταν Δημοτικοί Σύμβουλοι, μην αντέχοντας ο ίδιος να πάρει την ευθύνη των Ισολογισμών που συντάσσει και παρουσιάζει!

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι στο ίδιο Δελτίο Τύπου εγκαλούνται οι κ. κ. Καπάκης και Αδάμης επειδή ψήφισαν αρνητικά, ότι δήθεν δεν ενδιαφέρονται για τη λειτουργία του Δήμου, ενώ οι πρώτοι διδάξαντες όπως τόνισα παραπάνω είναι η παράταξη Λοτσάρη που το έκανε εις διπλούν μάλιστα.

Τέλος, παρακολουθώ επί τρία χρόνια τους δεκάδες συκοφαντικούς και επιθετικούς προσδιορισμούς που αποδίδονται στο πρόσωπό μου, τόσο από τον κ. Λοτσάρη όσο και από τον προπαγανδιστικό βραχίονα που υφαίνει το πολιτικό του αφήγημα, την ιστοσελίδα «Εν Άνδρω». Να ‘ναι καλά.
Μπορεί να δηλώνει επαγγελματίας της πολιτικής ο κ. Λοτσάρης πολύ συχνά, όμως πεποίθησή μου είναι ότι δεν διαθέτει το πολιτικό ανάστημα για να κουνάει το δάχτυλο σε συναδέλφους Δημοτικούς Συμβούλους, συλλογικούς φορείς, κρατικούς λειτουργούς και απλούς πολίτες, κάνοντάς μας δημόσια πολιτική κατήχηση.
Αποδέχομαι ωστόσο ευχάριστα τον, έστω και ειρωνικό, χαρακτηρισμό «άσπιλος και αμόλυντος» που μου απέδωσε, διότι πραγματικά έτσι νιώθω.
Εύχομαι ειλικρινά να μπορεί να νιώθει και εκείνος έτσι.

Χρόνια πολλά με υγεία και Καλό Δεκαπενταύγουστο σε όλο τον κόσμο.

Σπύρος Τσαούσης

1 Comment

  • Παρακαλούμε τον κύριο Θωμά ως πρώην Δήμαρχο Υδρούσας να απολογηθεί στους Ανδριώτες για όσα σχολιάζονται μεγαλόφωνα γύρω από τα οικονομικά του Δήμου του κατά τις θητείες του. Ως έμπειρος λογιστής ας μας εξηγήσει και τα του Δήμου Κορθίου, ίσως σε αυτό μπορεί να έχει και την βοήθεια του κυρίου Τηνιακού που ήταν δημοτικός σύμβουλος και στο Κόρθι και στον ενιαίο Δήμο αλλά και του κυρίου Βουραζερη, που επίσης ως λογιστής έζησε την προσπάθεια τακτοποίησης των παλιών ισολογισμών. Ελπίζουμε πως δεν θα σιωπήσουν όλοι !

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio