Νέα

Ένας νερόμυλος στη Λέσβο, ζωντανεύει…

Ένας νερόμυλος στο Μεσότοπο Λέσβου, ζωντανεύει...
Ολοκληρώνεται μετά από 17 χρόνια προσπαθειών η ανάδειξη του νερόμυλου Καταχανά 
στην κοιλάδα της Μαλλιόντας στη Δυτική Λέσβο.
 Ψυχή της προσπάθειας η αρχιτεκτόνισσα Ιωάννα Βαλλίνα
 Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/11/2022

Ένας νερόμυλος στο Μεσότοπο, ζωντανεύει...

Μετά από 17 χρόνια σκληρής δουλειάς και επίμονων προσπαθειών από τους φορείς και τους κατοίκους του Μεσοτόπου ολοκληρώνεται το έργο της συντήρησης και ανάδειξης του  νερόμυλου Καταχανά που βρίσκεται στην κοιλάδα της Μαλλιόντας.

Όπως αναφέρει η συμμελετήτρια και επιβλέπουσα Αρχιτεκτόνισσα του έργου Ιωάννα Βαλλίνα Μηχανικός ΕΜΠ με MSc Ιστορικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Παν. Αιγαίου που δούλεψε όλα αυτά τα χρόνια πάνω σε αυτό το έργο, είναι πολύ σημαντικό που φτάνουν στο τέλος οι εργασίες μετά από πολύ κόπο και αγώνα.

«Κατά μήκος της κοίτης διατάσσονταν νερόμυλοι στους οποίους βασιζόταν η παραγωγή αλευριού μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, αναφέρει η Ιωάννα Βαλλίνα.

Από το 2005, με πρωτοβουλία κάποιων  Μεσοτοπιτών και ειδικά «Μαλλιοντίσιων», ανάμεσα τους ο Γεώργιος Ευστρ. Βασίλας, ο συγχωρεμένος Μιχάλης Γουλής και άλλοι, αποφάσισαν να ξαναζήσει ο προ τελευταίος μύλος, που βρισκόταν σε κάπως καλή κατάσταση διατήρησης και βρισκόταν κοντά στο δρόμο και το γεφυράκι. Ξεκίνησε ένας μακρύς δρόμος από τη διευθέτηση των ιδιοκτησιακών, την κήρυξη του ως διατηρητέου μνημείου της προβιομηχανικής αγροτικής κληρονομιάς ως την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου από την ΕΤΑΛ με την το πρόγραμμα LEADER.

Το έργο ξεκίνησε εν καιρώ COVID και φτάνει σιγά σιγά στην ολοκλήρωσή του, ώστε να λειτουργήσει ως επισκέψιμο μνημείο, στο οποίο θα διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα, πολιτιστικές εκδηλώσεις, θα διαδώσει την τοπική και  θα τονώσει την επισκεψιμότητα στην περιοχή».

Όπως σημειώνει η ίδια υπάρχει και συνέχεια με πολυμεσικές εφαρμογές, γλυπτά και μόνιμη έκθεση στο εσωτερικό του χώρου που θα γίνει με συνεργάτες από το Πανεπιστήμιο Αίγαίου.

https://www.stonisi.gr/post/48505/enas-neromylos-sto-mesotopo-zwntaneyei?fbclid

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio