Νέα

Ο Δημήτρης Κοκκίνης στη παρουσίαση της συνεργασίας της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σποράδων του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. με την SEA SHEPHERD GLOBAL

Το Σάββατο 26.11.2022 παρουσιάστηκε στο αμφιθέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Αλοννήσου η συνεργασία της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σποράδων του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. με την SEA SHEPHERD GLOBAL σε ένα ανοιχτό ακροατήριο κατοίκων της Αλοννήσου με παρουσία του Δημάρχου κ. Πέτρου Βαφίνη, της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μαρίας Αγάλλου και των Αντιδημάρχων κ. Δημήτρη Σκιάνη, κ. Χρήστου Φλώρους, κ. Θεόδωρου Μαλαματένια, ο κ. Γεώργιος Ντάλης εκ μέρους του Λιμεναρχείου, σημαντικού αριθμού παράκτιων επαγγελματιών αλιέων και πολιτών της Αλοννήσου.

 

Η εκδήλωση προλογίστηκε από τον κ. Σπυρίδωνα Ιωσηφίδη, προϊστάμενου της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σποράδων του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο της Μονάδας Διαχείρισης του Πάρκου, την εξέλιξη της στη διάρκεια των ετών, το περιβαλλοντικό νομοθετικό πλαίσιο και την μεγάλη πτώση των ιχθυοαποθεμάτων που έχει παρατηρηθεί συνολικά στην Ελλάδα και στο θαλάσσιο πάρκο με βάση τις τελευταίες μελέτες, που δείχνει την ανάγκη περισσότερων μέτρων και καλύτερης προστασίας και φύλαξης.

Έδωσε διευκρινήσεις σχετικά με το εισιτήριο εισόδου που έχει οριστεί για το Θαλάσσιο Πάρκο που δεν αφορά παράκτια αλιευτικά σκάφη της Αλοννήσου και έκανε μια εισαγωγή για την συνεργασία του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. με την SEA SHEPHERD GLOBAL με βάση το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφτηκε στις 27/5/2022 για την αρωγή στην φύλαξη και προστασία του Θαλάσσιου Πάρκου.

Ως εισαγωγή στη SEA SHEPHERD GLOBAL προβλήθηκε το βίντεο “Part Time Heros” https://youtu.be/MvgFwAJDJ8g

 

Η κ. Βάλια Στεφανουδάκη, διευθύντρια της SEA SHEPHERD GREECE, παρουσίασε την ιστορία της SEA SHEPHERD GLOBAL, την διεθνή της παρουσία με αποστολές σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 40 χρόνια, τους κινδύνους της υπεραλίευσης για την κατάρρευση των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων και την παρουσία της SEA SHEPHERD GLOBAL στην Ελλάδα.
Με την θανάτωση της φώκιας Monachus Monachus «Κωστής» στην Αλόννησο, υπήρξε μεγάλη διεθνής ευαισθητοποίηση από την οποία η SEA SHEPHERD GLOBAL δεν θα μπορούσε να είναι απούσα.

Στις 27/5/2022 υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας με τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. για την συνεισφορά της SEA SHEPHERD GLOBAL στη προστασία και φύλαξη του Θαλάσσιου Πάρκου και σύντομα ήρθε στην Ελλάδα το σκάφος MV EMANUEL BRONNER που εντάχθηκε στη δύναμη προστασίας και φύλαξης της Μονάδας Διαχείρισης του Θαλάσσιου Πάρκου και του Λιμεναρχείου, με όνομα εκστρατείας MONACHUS DEFENSE CAMPAIGN.

Από την έναρξη της εκστρατείας έχουν διανθεί πάνω από 6,000Νμ σε περιπολίες, έχουν συμμετάσχει πολλοί εθελοντές της SEA SHEPHERD GLOBAL από την Ελλάδα και το διεθνές της δίκτυο, και συμμετέχει ως μέρος της κοινωνικής του προσφορά στο τοπικό σχεδιασμό για διακομιδές ασθενών, θαλάσσια έρευνα και διάσωση και ρυμουλκήσεις σκαφών σε κίνδυνο υπό τις οδηγίες του Λιμεναρχείου.

Ο κ. Δημήτριος Κοκκίνης (Πλοίαρχος Ε.Ν.), κυβερνήτης του MV EMANUEL BRONNER, ανέπτυξε τον στρατηγικό σχεδιασμό της εκστρατείας MONACHUS DEFENSE CAMPAIGN, τους όρους του Μνημονίου Συνεργασίας με τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και του νομοθετικό πλαίσιο του Θαλάσσιου Πάρκου από το οποίο καθοδηγούνται οι δράσεις του σκάφους και του εθελοντικού του πληρώματος.
Έγινε παρουσίαση του επιχειρησιακού του εξοπλισμού του MV EMANUEL BRONNER, τις δράσεις που εκτελεί και του τρόπου λειτουργίας (Modus Operandi) επικουρικά του λιμεναρχείου και σε συνεργασία με τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη (Stakeholders).

Ολοκληρώνοντας παρουσίασε τον απολογισμός της μέχρι τώρα δράσης, τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν για την προστασία και φύλαξη του Θαλάσσιου Πάρκου και την προετοιμασία για την συνέχιση της εκστρατείας το 2023.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την ανάγκη αρωγής των τοπικών αλιέων στην φύλαξη του Θαλάσσιου Πάρκου και στην παρατήρηση έντονης παραβατικής συμπεριφοράς τοπικών σκαφών Μέσης Επαγγελματικής Αλιείας (ανεμότρατες) εντός του Θαλάσσιου Πάρκου σε διεθνή αλλά και εθνικά χωρικά ύδατα η οποία από παραβατική θα πρέπει να μεταλλαχτεί σε συμπεριφορά φύλαξης και προστασίας των ορίων του Θαλάσσιου Πάρκου.

Η εκδήλωση έδωσε την ευκαιρία να απαντηθούν ερωτήσεις, να γίνουν διευκρινήσεις και να εκφραστούν παράπονα από το ακροατήριο για παρελθοντικές δράσεις, γεγονότα και ανεπάρκειες που έχουν δημιουργήσει καχυποψία και προβληματισμό για κάθε νέα προσπάθεια φύλαξης και προστασίας του Θαλάσσιου Πάρκου.

Τα παραπάνω ενισχύουν την ανάγκη ενός ορθολογικού στρατηγικού σχεδιασμού και σταθερής ποιότητας φύλαξης, διαφάνειας και λογοδοσίας δράσης για την αλλαγή της κατεστημένης τάξης (Status Quo) και ενίσχυσης της εμπιστοσύνης μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την προβολή του βίντεο “Monitoring the Most Overfished Sea in the World” https://www.youtube.com/watch?v=qqE48-JnlUo.

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio