Νέα

Φωτογράφος: Προσοχή στα πέτρινα γεφύρια μας!

Φωτογραφίζω την Άνδρο 44 χρόνια συνεχώς, ένα νησί με φυσικές ομορφιές, υπέροχα κτίσματα, ναούς, εξωκκλήσια, πέτρινους δρόμους, αιμασιές, έργα δια χειρών παλαιοτέρων ανεκτίμητης αξίας, που δυστυχώς έχουν αφεθεί στο έλεος του χρόνου και της κάθε ανεξέλεγκτης διάνοιξης δρόμων, καταστροφής περιστεριώνων και άλλων παραδοσιακών κτισμάτων που στέκονται εμπόδια στην «πρόοδο»του νησιού.

Κτίσματα μοναδικά είναι και τα πολλά μοναδικής ομορφιάς πέτρινα γεφύρια στις ρεματιές του νησιού. Αμέτρητες οι φωτογραφίες τους στο αρχείο μου, σε κάθε εποχή του χρόνου, σε κάθε ώρα της ημέρας, λες ολόιδιο πάντα αλλά με μία πιο προσεκτική ματιά μπορείς να διακρίνεις τις φθορές, μία πεσμένη πέτρα, άλλη μία σπασμένη από τα χρόνια, μία σηκωμένη από τις ρίζες του κισσού πέτρα ή μία βγαλμένη από την άγρια νεροποντ.
Στέκουν σιωπηλά στα πιο ωραία και κρυφά μέρη του νησιού, πνιγμένα στην άγρια βλάστηση λιγοστοί και οι περιπατητές τους, λείπουν πια οι συχνοί καθημερινοί διαβάτες με τα ζώα, που σήκωναν την πεσμένη πέτρα της πεζούλας, ξέφραζαν από τα φύλλα την τρύπα των νερών, έγλειφαν οι γαϊδάροι τους και το παραμικρό χορταράκι του γεφυριού.


Αν αυτά καταρρεύσουν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες γνώσεις και οι μαστόροι για να ξαναφτιαχτούν. Ας γίνει κάτι πριν την καταστροφή τους, ένας έλεγχος από ειδικούς και τέλος ας τα προσέχουμε όλοι μας σαν τα μάτια μας.

Ευθύμιος Σπυριδωνόπουλος

φωτογράφος του νησιού

1 Comment

  • Πράγματι έχουμε τα καλύτερα γεφυράκια και γεφύρια που ορισμένα από αυτά ήταν Δωρεές από Τους παλιούς εφοπλιστές που νοιάζονται Όπως και πολλές άλλες δωρεές που Έκαναν για το νησί μας και έκαναν έργα
    Και όχι παλάτια για τον εαυτό τους
    Εμπειρίκος που έφτιαξε το Γεφύρι της Βουρκωτής που σιγά-σιγά θα πέσει δεν έχει Καμιά ανακαίνιση όλα αυτά τα χρόνια Όπως και πολλές άλλες δωρεές που έχει κάνει Και είναι και ο μοναδικός όμιλος που έχει κάνει και συντηρεί ορισμένα τα έργα του

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio