Νέα

Για αντριώτικες λεμονόκουπες

Η χθεσινή βραδιά με την εκδήλωση για ΤΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ήταν σε όλα της υπέροχη, αλλά όπως πάντα βρίσκεται αυτό το ανθρωπόμορφο τέρας, που πάντα βρίσκει την ευκαιρία να ρίχνει το δηλητήριό του.

Αυτός που ποτέ δεν αγάπησε τον τόπο μας, ήρθε αποτυχημένος από παντού,  βρίσκει ότι δεν έχει φράγκα  άσχημο και μας  παριστάνει τον παράγοντα.

Το ότι με αποκάλεσε νοικοκυρά , δεν με πείραξε γιατί όλοι με θαυμάζουν γι΄αυτό που είμαι.

Με αποκάλεσε όμως και αφελή γιατί ζορίστηκε ο άνθρωπος μιας και  έχει μάθει να τρώει, να πίνει τσάμπα και να γεμίζει την τσέπη του.

Μέσα από την ζήλια σου μόνο κακό βγάζεις, λυπάμαι μόνο αυτούς που χρόνια τώρα σ΄ έχουν κοντά τους

Ο τόπος μας για άλλη μία φορά, στο λέω εγώ η αφελής νοικοκυρά, δεν σε γουστάρει, σε μισεί και σ’ απεχθάνεται.

 

Χαρίκλεια Δανιόλου

Η αφελής νοικοκυρά

4 Σχόλια

  • Γιατί Χαρίκλεια μου να του χαραμίσεις τις μοσχομυριστές λεμονόκουπές μας;; Κάτι λιγδερό και δύσοσμο είναι το ταιριαστό!
    Στην ουσία του θέματος, αν κάποιος ξέρει την Άνδρο, τις δυνατότητες, τις αδυναμίες της, τα πάθη και τα λάθη της είναι οι ανδριώτισσες που κράτησαν το νησί και όσες δραστηριότητες μπορούσαν όσο έλειπαν οι άνδρες στα βαπόρια. Και είτε αρέσει στον οποιοδήποτε είτε όχι, η μονομανία που κατέλαβε κάποια περίοδο τους Ανδριώτες με την ναυτιλία αποδεικνύεται καταστροφική για το παρόν και το μέλλον του νησιού, αφού εγκαταλείφθηκαν όλες οι άλλες πηγές πλούτου του νησιού. Αυτή είναι η αλήθεια και η πανάξια ανδριώτισσα νοικοκυρά το ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο.

  • Κοίτα τι μας έκανες τώρα βρε Χαρίκλεια: να διαβάσουμε κείμενο τού “δόκτορος επικοινωνιολογίας”! Ένας “δόκτωρ επικοινωνιολογίας”, ένας “δημοσιογράφος” που καταφέρνει και κάνει τόσα πολλά γραμματικά λάθη, τόσα πολλά συντακτικά λάθη, τόσα πολλά λάθη διατύπωσης σε ένα μόνο κείμενο! Και από ουσία…μπαρούφες! (για να μην πω τίποτα χειρότερο και μού κόψει το σχόλιο ο Βαγγέλης). Όπως δείχνει και η πορεία του, μόνος του αποδομείται ο “κύριος” (που λέει ο λόγος). Αφήστε τον να γράφει ό,τι θέλει. Η χολή που βγάζει, πρώτον αυτόν θα πνίξει. Και μην ξεχνάς καλή μου Χαρίκλεια: εσύ προσφέρεις στο κοινωνικό σύνολο, αυτός βλάπτει το κοινωνικό σύνολο. Μάντεψε ποιος θα επιβιώσει στο τέλος…

  • ΝΟΙΚΟΚΥΡΑ ειναι τίτλος τιμής όσο και αν δεν το καταλαβαίνει η σημερινή νέα γυναίκα.
    Σημαίνει ότι είναι κυρά δηλαδή ΚΥΡΙΑ- εξουσιαστής του οίκου της. Ελέγχει απόλυτα τα του οίκου της φροντίζοντας για την όμορφη εικόνα του προς τα μέλη του αλλά και προς τα έξω.Φροντίζει για την σωστή διαχείρισή της οιασδήποτε ”περιουσίας” του, την συντήρηση της αλλά και το ”αυγάτεμα” αυτής με διάφορους τρόπους οικιακής οικονομίας(πχ από τις στυμμένες λεμονόκουπες φτιάχνει γλυκό κουταλιού και είναι αυτάρκης στον οίκο της) . Κατόπιν διδάσκει κανόνες συμπεριφοράς στα μέλη του για την ομαλή συμβίωση τους αλλά και επιβάλλει όρους προς αυτά όταν δεν είναι η πρέπουσα και χαλαρώνει τους οικογενειακούς δεσμούς-τα ήθη ή πλήττει το ηθικό ανάστημα του οίκου της προς την κοινωνία. Με άλλα λόγια πρέπει είναι ΑΦΕΝΤΗΣ-Καπετάνιος στο τιμόνι του ΟΙΚΟΥ της. Αν για κάποιο λόγο έχουμε συνδέσει την νοικοκυρά μόνο με την πάστρα και την καλή μαγειρική, τότε χαριστικά λαμβάνει αυτόν τίτλο.Τέτοια προσόντα είχε η πάλαι ποτέ περιζήτητη υπηρέτρια και νυν ξενόφερτη οικιακή βοηθός. Αλλο όμως οικιακή βοηθός και άλλο ΝΟΙΚΟΚΥΡΑ.
    Υπάρχει βέβαια και ο νοικοκύρης…Με αντίστοιχες αρμοδιότητες στον οίκο του αλλά και με ιδιαίτερη αίγλη και προβολή όταν πρόκειται για δημόσιο πρόσωπο(δημ.υπάλληλοι,πολιτικοί) και υπηρέτη του λαού που καταφέρνει να νοικοκυρεύει τα του οίκου του ώστε να παράξει έργο προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Μειονότητα θα έλεγα οι τελευταίοι.Ανατρέξτε στην σύγχρονη ιστορία μας να δώ πόσους νοικοκύρηδες πρωθυπουργούς θα θυμηθείτε, πόσους υπουργούς, πόσους βουλευτές και λοιπούς ασχολούμενους με τα κοινά που πρόσθεσαν έστω ένα λιθαράκι να κάνουν πιο ζηλευτή την πατρίδα μας…Και ρίξτε μετά ένα βλέμμα στο περίγυρό σας πόσες Νοικοκυρές (με κεφαλαίο Ν) γνωρίζετε. ΧΑΟΣ η μεταξύ τους διαφορά.
    Αφορμή για το σχόλιο μου δυστυχώς , ΚΑΙ το πολιτικό σκάνδαλο των ημερών.Εφθασε η ”τέχνη” μας μέχρι το Ευρωκοινοβούλιο σε αγαστή συνεργασία με τους φρατέλους μας Ιταλούς. Το λιθαράκι που έγραφα πιο πάνω, που δεν το χτίζουμε αλλά πετροβολάμε την Ελλάδα δηλαδή τον ΟΙΚΟ μας.. Τέτοια ”νοικοκυρωσύνη” …………

  • Τα φορτωμενα με καρπους δεντρα πετροβολανε οι ανικανοι,το ξερεις καλα αυτο! οταν καποιος θελοντας να επιβαλλει την γνωμη του ,ειρωνευεται και μιλαει επι προσωπικου ,υποτιμωντας τον αλλον ,δεν αξιζει ουτε να τον κοιταξεις!!δειξε οικτο για την κατασταση του και αστον …δεν αξιζει!

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio