Νέα

Ισχύει πράγματι το: «Κακό χωριό τα λίγα σπίτια»;  Του Βασίλη Πομόνη

Ισχύει πράγματι το: «Κακό χωριό τα λίγα σπίτια»; 

Λοιπόν που λες Ευάγγελε,

πολλές είναι οι εκφράσεις στις οποίες συμπυκνώνεται η ανθρώπινη σοφία (δηλαδή συσσωρευμένη εμπειρία), από τις οποίες μόνο να ωφεληθεί μπορεί κανείς. Μία απ’ αυτές είναι το: «ο παθός και μαθός». Όταν λοιπόν «ο παθός» είναι πράγματι «μαθός», έχει την υποχρέωση (αφού πολύ σωστά ο σχολιαστής του κειμένου μου της προηγούμενης Κυριακής μου καταλόγισε ευθύνη για την εκλογή του προέδρου), να ενημερώσει πάνω απ’ όλα τον κοινωνικό του περίγυρο μήπως και προλάβει την επανάληψη του κακού, για την οποία επανάληψη βέβαια θα φταίνε όποιοι γελαστούν και για δεύτερη φορά..

Και ερχόμαστε τώρα στον τίτλο του σημερινού σημειώματος. Πολλοί χωρίς κανένα προβληματισμό χρησιμοποιούν την έκφραση του τίτλου με κατάφαση. Ότι δηλαδή είναι πράγματι κακό χωριό αυτό που έχει λίγα σπίτια, και εννοούν βέβαια τις μικρές κοινωνίες. Τίποτα πιο ανακριβές!  Απλώς αυτοί που το λένε και το υποστηρίζουν, είναι όσοι θέλουν να σκεπάσουν «τις πομπές τους», όπως είναι η εξαιρετικά περιεκτική λαϊκή έκφραση. Είναι αυτοί που αγνοώντας την ιδιαίτερα προκλητική συμπεριφορά  και τις μη εκπληρωθείσες υποσχέσεις, που αφειδώς έδιναν (όλοι μηδενός εξαιρουμένου), έχουν την απαίτηση να τα λησμονήσει και η κοινωνία, στην οποία απευθύνονται. Και επειδή όταν απευθύνεσαι σε μεγάλο κοινό, το ακροατήριο δεν είναι ίδιο κάθε φορά και συνεπώς έχεις μεγαλύτερη ευχέρεια ελιγμών και κωλοτουμπών, τους κακοφαίνεται όταν πρέπει να αντιμετωπίσουν τους ίδιους στους οποίους είχαν απευθυνθεί και παλαιότερα. Μπορεί να τους κακοφαίνεται ακόμη και το ότι παρά το ότι ο πληθυσμός γερνάει οι πάσχοντες από αλτσχάiμερ δεν είναι τόσοι πολλοί. Και αντί να φροντίσουν με ειλικρίνεια (όποιοι και αν την έχει κανείς) να παραδεχτούν τα λάθη και τις παραλείψεις τους, ρίχνουν τις ευθύνες στους άλλους και αλλού.

Όμως κύριοι υποψήφιοι, δεν είναι σωστό να χαρακτηρίζετε το χωριό κακό, επειδή τα σπίτια είναι λίγα και δυστυχώς τα ανοικτά γίνονται λιγότερα, όπως έδειξε η τελευταία απογραφή. Σωστό είναι μια και οι τρεις εξ υμών διατελέσατε και διατελείτε δήμαρχοι του τόπου, να εξηγήσετε τα εξής: Αρχίζω από τα εύκολα

1)   Γιατί η ανακύκλωση διαχρονικά μία λειτουργούσε και δέκα όχι!

2) Γιατί οι δρόμοι ήταν και είναι ασυντήρητοι και γεμάτοι λακκούβες! (Παρεμπιπτόντως αναφερόμαστε και στην πλήρη αδράνεια του Επαρχείου, όσον αφορά τον καθαρισμό των επαρχιακών δρόμων, το πλάτος των οποίων έχει σημαντικά μειωθεί και το οδόστρωμα στις άκρες έχει καταστραφεί εξαιτίας του ότι κανένας δεν καθαρίζει τις ασπαρθιές που κυρίως φυτρώνουν εκεί).

3) Γιατί δεν έχει ακόμα συσταθεί εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης, ώστε χρησιμοποιώντας τα ανταποδοτικά τέλη να λειτουργεί υπεύθυνα και να εισπράττει τις οφειλές των μπαταξήδων, οι οποίες θα παραγραφούν σύμφωνα με το νέο νόμο, εις υγείαν των κορόϊδων που πλήρωναν.

4) Τι έχει γίνει με τη μελέτη του Βαγγέλη Πισσία, όσον αφορά τη δημιουργία λιμνοδεξαμενών στις Ευρουσιές, που μετά βεβαιότητος είναι η μόνη λύση για την ύδρευση τουλάχιστον της πλευράς Λαμύρων, Μεσαριάς και Χώρας και η οποία θα εμπλούτιζε και τον υδροφόρο ορίζοντα των πηγών της περιοχής!!

Αυτά προς το παρόν, γιατί Κυριακάτικα πρέπει να καταφύγουμε σε πιο θετικές σκέψεις και να μην εκφράσουμε την υποψία, ότι η τελευταία λύση δεν έχει προκριθεί, επειδή οι προμήθειες από την εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης, όπως κάποιοι σκέφτονται να ανακοινώσουν, είναι ασύγκριτα μεγαλύτερες.

Καλή εβδομάδα και καλή καρδιά, χωρίς να λείπει το μυαλό βέβαια!!

Βασίλης Πομόνης

 

1 Comment

  • Ο κύριος Πισσίας και οι μελέτες του εργαλιοποιηθηκαν προεκλογικά από τον Λοτσάρη και στην συνεχείς πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων. Όπως όλοι και όλα μόλις τον εξυπηρέτησαν να στρογγυλοκαθίσει στην καρέκλα του Δημάρχου. Τώρα να δούμε ποιους θα σκαρφιστεί να “αξιοποιήσει” αναλόγως.

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio