Νέα

Ποιος καταλύει τη δημοκρατία και την αξιοκρατία; Του Βασίλη Πομόνη

Ποιος καταλύει τη δημοκρατία και την αξιοκρατία;

           Ευάγγελε, αυτή την εβδομάδα  οι εξελίξεις με αιφνιδίασαν. Άλλα ήθελα να γράψω, με άλλα θα ασχοληθώ τελικά.

Θα μπορούσα να γράψω μετά λόγου γνώσεως, μια και είμαι από τους τελευταίους που σαν μέλη του τότε Δημοτικού Συμβουλίου ανέλαβαν και οργάνωσαν το πρώτο Καρναβάλι Άνδρου, για τη σύμπνοια που διέκρινε τότε αυτό το κορυφαίο όργανο έκφρασης του Δήμου, δηλαδή όλων μας.

Θα μπορούσα να μιλήσω για την αυτονόητη ελευθερία των συμβούλων να επιλέξουν ποιανού τη γνώμη θα ψηφίσουν, χωρίς να μπαίνουν σε γραμμές που άλλοι σε παρακάμαρες έχουν χαράξει για λογαριασμό τους.

Τα αφήνω προς το παρόν, με τη δέσμευση να επανέλθω προς διασκέδαση όλων.

Π.χ. θα επανέλθω για τον καυγά μεταξύ του Διευθυντή του Δήμου με Γραμματέα του Δημάρχου.

Σήμερα θα ασχοληθούμε με το θέμα της διαγραφής (μετά απ’ αυτήν του κ. Μπακέλα) κι’ άλλου συμβούλου από το συνδυασμό του Δημάρχου. Διάβασα με προσοχή το σπαραξικάρδιο μανιφέστο περί των δεσμεύσεων μεταξύ των μελών του συνδυασμού, για παραδόσεις δημοτικών εδρών, κ.λ.π. Δεν θα είχα ίσως πρόβλημα να δεχτώ κάποια απ’ αυτά, αν δεν είχα μείνει με την απορία: Αυτός που έχει καταπατήσει τις υποσχέσεις, δεσμεύσεις και υποχρεώσεις του, τις οποίες πολλές φορές έχει ανακοινώσει ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου περί επικείμενης αποχώρησης, είναι καλός, επειδή αυτά τα έκανε για να μείνει με το Δήμαρχο, προκειμένου να του φυλάει τα νώτα;

Και δεν είναι καλός ο σύμβουλος που θέλει να δίνει λόγο μόνο στον κόσμο που τον ψήφισε και τον εμπιστεύεται, κρίνοντας ότι η μόνη υποχρέωση που έχει είναι το να φυλάξει τα νώτα των δημοτών;  Για την ελευθερία σκέψης και δράσης των Δημοτικών Συμβούλων, για το έναντι ποίων ΜΟΝΟ δεσμεύονται, ανατρέξτε σε άρθρο μας για την αποπομπή Μπακέλα!

Όμως θα χρειαστεί να επανέλθουμε επ’  αυτού. Πρέπει να ασχοληθούμε σαν κοινωνία, ΠΡΕΠΕΙ!! Ιδίως οι νεότεροι. Για να αποφύγουν να βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να διοικούνται από παρατάξεις με νοοτροπία απολυταρχική.

Να επανέλθουμε στο θέμα Μουστάκα.

Από την αρχή της σημερινής διοίκησης του Δήμου, γίναμε κοινωνοί διθυράμβων, όσον αφορά τη δραστηριότητα και τα επιτεύγματα του κ. Μουστάκα στον τομέα του τουρισμού. Υπήρξαν πράγματι θετικές εξελίξεις. Συνεργασία που από χρόνια έπρεπε να είχε γίνει με το ANDROS ROUTES. Aυτά τα οφέλη δεν τα καρπώθηκε η διοίκηση Λοτσάρη;

Τώρα διαβάζουμε ότι δεν είχε λέει πρόοδο με τις γαλάζιες σημαίες. Τώρα το ανακάλυψαν; Διαβάζουμε ότι δεν μετείχε στις παραταξιακές εκδηλώσεις.

Απορούμε:Oi δημοτικοί σύμβουλοι είναι φαντάροι σε διατεταγμένη υπηρεσία? Και μέχρι πότε θα κυριαρχεί η γελοία άποψη που επιβάλει να τρέχουν όλοι δήμαρχοι, σύμβουλοι, βουλευτές, σε πίτες, πανηγύρια, κ.λ.π. σαν περιφερόμενες γλάστρες; Τι προσφέρουν με τη συνεχή περιφορά;

Αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες. Σαν δημότες υπεύθυνοι έχουμε ρητή υποχρέωση να ελέγχουμε τους συμβούλους που ψηφίζουμε. Έχουμε όμως και ηθική υποχρέωση να υπερασπίζουμε το δικαίωμά τους για ελεύθερη έκφραση και να τους επισημαίνουμε συνέχεια ότι τη θέση του δημοτικού συμβούλου δεν τους την έδωσε κανένας δήμαρχος, αλλά εμείς, που την πρώτη Κυριακή επιλέγουμε κυρίως συμβούλους. Για τα κριτήρια ας μη μιλήσουμε σήμερα. Αλλά το γεγονός είναι ότι τη θέση τη χρωστάνε στους δημότες και κανένας άλλος δεν έχει δικαίωμα να τους ζητήσει να την παραδώσουν. Αλλιώς καταλύεται και η δημοκρατία και η αξιοκρατία.

Και επιβραβεύονται οι γλύφτες και οι σφουγκοκολλάριοι!!!.

Αυτό θέλουμε σαν Ανδριώτικη κοινωνία;

           Αυτά προς το παρόν και προσέξτε τους μασκαράδες!

Οι κουστουμάτοι δεν είναι οι επικίνδυνοι. Αυτοί με τις καθημερινές φάτσες είναι!!

           Καλή Σαρακοστή.

Προσοχή: Το μυαλό δεν χρειάζεται νηστεία!!

            Βασίλης Πομόνης

 

6 Σχόλια

 • Ευτυχώς που δημοσιοποίησαν το πρακτικό αποπομπής του κυρίου Μουστάκα για να αποκαλυφθεί με τον πλέον εμφατικό τρόπο η άποψη περί δημοκρατίας της διοίκησης του Δήμου και οι δημότες ψηφοφόροι να αποφασίσουν αν θέλουν να επαναληφθεί τέτοια ντροπιαστική κατάσταση για την Άνδρο. Ας περάσουν γρήγορα οι τελευταίοι μήνες να τελειώνουμε με αυτούς τους ανεκδιήγητους.

 • Ενώ ο κ. Πομόνης έχει δίκιο σε γενικές γραμμές όσον αφορά την ουσία του θέματος, δυστυχώς καταφεύγει σε βαρύγδουπους λαϊκισμούς του τύπου “κατάλυση της δημοκρατίας”, “απολυταρχική νοοτροπία” κλπ προς τέρψη απαίδευτων ώτων, όπως του πρώτου σχολιαστή. Η μόνη περίπτωση που θα μπορούσε να εξηγήσει (αλλά όχι και να δικαιολογήσει) αυτή την ανάγκη για επίκληση στο θυμικό, στην οποία μας έχουν συνηθίσει λογής πολιτικάντες, θα ήταν μια πιθανή ανακοίνωση υποψηφιότητας του γράφοντος για τις προσεχείς εκλογές (νέα παράταξη ή με τον κ. Σουσούδη ίσως;)…
  Υ.Γ. Γλείφτες και όχι “γλύφτες”.

 • Μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σας έχετε τα πεπαιδευμενα ώτα έναντι ημών των απαίδευτων. Τι κρίμα….σας χαλάμε το αφήγημα, αλλά δεν πειράζει, ακούγονται και συζητούνται όσα σας ενοχλούν. Αυτή είναι η αθλιότητα που ζει η Άνδρος και δεν θα αποσιωπηθεί για να μην ενοχληθείτε.

 • Σ’ ευχαριστώ σχολιαστή που με επιβεβαιώνεις για το περί “απαίδευτων ώτων” που σου απέδωσα. Προσπέρασες ότι συμφωνώ με τη θέση του α΄ρθρου (δηλ ότι δεν πρέπει να παραδώσει τη θέση που χρωστάει στους δημότες ο κ. Μουστάκας και ότι είναι άδικα όσα του καταλογίζονται εκ των υστέρων για τη δράση του…σου τα κάνω λιανά για να τα καταλάβεις αυτή τη φορά) και κόλλησες στις παρατηρήσεις μου σχετικά με το ύφος του κειμένου και με κάποιες εκφράσεις που κατά τη γνώμη μου μειώνουν την αξία του. Εκφράσεις που επαναλαμβάνονται και στο, ξεχειλισμένο οπαδισμό, πωλωτικό σου σχόλιο. Δεν παρέλειψες φυσικά να με συμπεριλάβεις στον περίγυρο του δημάρχου, καθώς μου απευθύνεσαι σε β’ πληθυντικό -που κι αυτό δικαίωμά μου θα ήταν-, κρίνοντας προφανώς εξ ιδίων και ξεχνώντας ότι δεν είμαστε όλοι εγκάθετοι και ότι διαθέτουμε μια στοιχειώδη κρίση και ικανότητα αξιολόγησης πέρα από συμπάθειες και κολεγιές. Τέτοια πώρωση; Τόση μιζέρια; Παντού βλέπετε πια (εδώ ταιριάζει ο β’ πληθυντικός) εχθρούς;
  Επομένως κανένα αφήγημα δεν χάλασε και τίποτα δεν ζητήθηκε να αποσιωπηθεί. Μάλλον σου διαφεύγει πως οτιδήποτε εκτίθεται δημόσια, αποτελεί αυτόματα και εν δυνάμει αντικείμενο κριτικής. Συνοψίζοντας λοιπόν, η κριτική μου εδώ είναι ότι όπου ευσταθούν -πολιτικά- επιχειρήματα, περιττεύουν τα συνθήματα, οι ιαχές και λοιπά φτηνά τεχνάσματα που ευτελίζουν σε παιδαριώδη έναν αξιοπρεπή -πολιτικό- λόγο.

 • Θα συμφωνουσα μαζί σας κύριε Πομόνη, όπως και με κάποιους άλλους “συγγραφείς” αν σχολιάζετε τα διάφορα δελτία τύπου/ενέργειες/έργα του δήμου από όλες τις πλευρές. Εσείς και κάποιοι άλλοι δυστυχώς πιανεστε μόνο από κάτι που σας βολεύει, για να βγάλετε χολή. Άρα δεν μιλάμε για αντικειμενικά σχόλια/τοποθετήσεις. Ο κύριος Μουστάκας όντως έχει κάνει πολλά πράγματα για τον τομέα του τουρισμού, στον οποίο δραστηριοποιείται και ο ΊΔΙΟΣ (με ότι αυτό συνεπάγεται). Ήταν όμως και υπεύθυνος για την ανακύκλωση, που όλοι η αντιπολίτευση φωνάζει ότι δεν λειτουργεί σωστά. Αυτό δεν το ξέρετε προφανώς έτσι? Τό ότι δεν το σχολιάσετε ούτε εσείς ούτε κανένας άλλος απο αυτούς που “ζούν” από τις καθημερινές αναρτήσεις τους από το πρωί μέχρι το βράδυ, είναι ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ ΎΠΟΠΤΟ. Λογικά αυτό δεν σας νοιάζει και γι’αυτό το προσπεράσετε. Επίσης δεν ξέρω κατά πόσο γίνεται επίτηδες από τον κύριο Μουστάκα όλο αυτό. Κακό στον δήμο με λίγα λόγια. Άλλωστε η ιστορία μας έχει διδάξει ότι τα κάστρα πέφτουν από μέσα!!! Όταν λοιπόν αρχίσετε να σχολιάζετε ΟΛΑ τα γεγονότα θα αρχίσουμε να λαμβάνουμε σοβαρά τα γραπτά σας!!!
  ΥΓ: Περιμένουμε αυτές τις μέρες, λογικά, το επόμενο άρθρο/ αφήγημα και του άλλου “αντικειμενικού” της παρέας. Από Συνετι μεριά….

 • ΟΛΟΣ Ο ΚΑΒΓΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΠΛΩΜΑ
  Επειδή ο Μουστάκας έχει αφήσει υπονοούμενα προσχώρησης στο Σουσούδη, πριν προλάβει να το ανακοινώσει δημόσια, τον προλαβαίνει ο Λότσαρης και τον αποπέμπει.
  Με αυτό τον τρόπο θα έχει εκ των υστέρων (έτσι ελπίζει) το πάνω χέρι: Στον δε Μουστάκα θα του λέει: δεν έφυγες, ΕΓΩ σε έδιωξα! Και στο Σουσούδη θα λέει: Ότι πετάω εγώ το μαζεύεις εσύ!
  Αυτό είναι το πολιτικό επίπεδο της Άνδρου μας, της Άνδρου που αγαπάμε, της Άνδρου της ζωής μας και πάει λέγοντας

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio