Νέα

Γιατί ένας εισοδηματίας που βγάζει 72.000€ τον χρόνο πρέπει να φορολογείται το ίδιο με έναν εργαζόμενο που βγάζει 22.000 € τον χρόνο;

Το παράδειγμα είναι πραγματικό, τα ονόματα όχι. Ο ένας, ας τον ονομάσουμε Δημήτρη, είναι προγραμματιστής, με ετήσιο εισόδημα 22.000€. Αν αφαιρέσουμε φόρους, εισφορές και λοιπές κρατήσεις βγάζει περίπου 1500€ καθαρά τον μήνα. Όχι καλά, όχι άσχημα. Ο άλλος, ας τον ονομάσουμε Τζώρτζη, κληρονόμησε 100.000 μετοχές του ΟΤΕ. Θα μπορούσαμε να τον πούμε και Γιώργο που κληρονομεί (ή παίρνει προίκα) 180.000 μετοχές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Ή να τον πούμε Αλέξανδρο που επίσης κληρονομεί 63.000 μετοχές του ΟΠΑΠ. Όλοι οι παραπάνω μην νομίσετε ότι είναι μεγαλομέτοχοι στις αντίστοιχες εταιρείες. Είναι απλώς άνθρωποι (γόνοι), με ρευστότητα, που έχουν μετοχές. Ο Τζώρτζης έχει το 0,02% του ΟΤΕ, ο Γιώργος έχει το 0.16% της ΤΕΡΝΑ, ο Αλέξανδρος έχει το 0,017% του ΟΠΑΠ.

Ο Δημήτρης από την άλλη, έχει φάει τα καλύτερα χρόνια του με υποαμοιβόμενη και μαύρη εργασία, με άπειρες απλήρωτες υπερωρίες για να φτάσει στα 1500€. Έχει τα διπλά χρόνια του Τζώρτζη, του Γιώργου, του Αλέξανδρου, αλλά πληρώνει στο κράτος ως φορολογία, ακριβώς τα ίδια με αυτούς.

Πιο συγκεκριμένα, ένα ετήσιο εισόδημα 22.000€ φορολογείται με 3.660€. Με το ίδιο ακριβώς ποσό θα φορολογηθούν ο Τζώρτζης, ο Γιώργος και ο Αλέξανδρος που εισέπραξαν μερίσματα από τις μετοχές που κατέχουν, συνολικού ύψους 73.200€ (μερίσματα του 2022). Το 5% με το οποίο φορολογούνται τα μερίσματα, δίνει ακριβώς 3.660€, και είναι ακριβώς το ίδιο ποσό το οποίο το κράτος θα εισπράξει από τον Δημήτρη, ο οποίος, με την εργασία του, έβγαλε 50.000€ λιγότερα από όσο έβγαλε καθένας από τους τρεις γόνους μόνο από τα συγκεκριμένα μερίσματα.

Ας το επαναλάβουμε μπας και το εμπεδώσουμε.

Ο μέτοχος μιας εταιρείας, μικρής ή μεγάλης, εισηγμένης ή όχι, αν βγάλει 73.200€ το κράτος θα του πάρει τα 3.660€, ενώ ο εργαζόμενος αν βγάλει 22.000€ και το κράτος θα του πάρει πάλι 3.660€.

Αυτή είναι η φορολογική δικαιοσύνη μιας κυβέρνησης που δουλεύει για τους γόνους, τους κληρονόμους και τους μετόχους, που δουλεύει δηλαδή για το κεφάλαιο και μισεί την εργασία.

Λογική δεν υπάρχει πίσω από τα νούμερα. Ο ένας δουλεύει μια ζωή για να φτάσει σε αυτό τον μισθό που του δίνει περίπου 1500€ το μήνα, και ο άλλος “εισπράττει κουπόνια” καθήμενος στην Εκάλη και λιαζόμενος στη Μύκονο, και χωρίς να παράγει το παραμικρό, βγάζει 50.000€ περισσότερα από τον πρώτο, πληρώνοντας ακριβώς τον ίδιο φόρο.

Η πραγματικότητα βέβαια είναι ακόμα χειρότερη: Από την έμμεση φορολογία που όλοι, ανεξαρτήτως εισοδήματος, πληρώνουν το ίδιο (γιατί όλοι πάνε σούπερμάρκετ, αγοράζουν βασικά είδη ανάγκης, ή πληρώνουν βενζίνη), μέχρι τη σκανδαλώδη φοροαπαλλαγή στις γονικές παροχές μέχρι 800.000€.

Στο θέμα αυτό αξίζει να επιμείνουμε. Το σύνολο της φοροαπαλλαγής μπορεί να φτάσει 4,8 εκατομμύρια ευρώ, καθώς η απαλλαγή ισχύει για κάθε γονέα προς το παιδί, αλλά και για κάθε παππού ή γιαγιά προς τον εγγονό. Έχουμε δηλαδή 800.000 επί 6. Ο γόνος της ιστορίας μας δηλαδή, πέραν του ότι μπορεί να κάθεται, και να κερδίζει από μερίσματα 50.000€ περισσότερα από έναν προγραμματιστή, πληρώνοντας ακριβώς τον ίδιο φόρο, θα μπορούσε να κληρονομήσει και ακίνητα συνολικής αξίας κοντά 5 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να πληρώσει φόρο ούτε δεκάρα τσακιστή.

Το πλέον προκλητικό; Στην περίπτωση της διανομής μερισμάτων από ναυτιλιακή εταιρεία με έδρα την Ελλάδα, δεν υπάρχει καν ούτε αυτός ο αστείος φόρος του 5%. Τα κέρδη είναι αφορολόγητα. Στην υγειά των κορόιδων.

Γιατί να φορολογείται η εργασία τόσο πολύ και η διανομή κερδών τόσο λίγο; Γιατί πρέπει ένας εργαζόμενος με ετήσιο εισόδημα 22.000 ευρώ να πληρώνει ίδιο φόρο με έναν μέτοχο με κέρδη 73.000 ευρώ; Γιατί η φορολογία τιμωρεί τον εργαζόμενο (και ειδικά τον μισθωτό) και επιβραβεύει τον εισοδηματία; Γιατί φτάσαμε να προπηλακίζεται η οποιαδήποτε συζήτηση για μια κάποια αποκατάσταση της φορολογικής αδικίας;

Και πάνω από όλα: Γιατί ο κόσμος των γόνων, του κεφαλαίου, των εισοδηματιών και των μερισματούχων να έχει φωνή και πολιτική έκφραση, κόμμα (ή και κόμματα), γραμμή, επικοινωνία, στόχους και συγκροτημένο στρατόπεδο, και ο κόσμος της εργασίας να είναι μόνος του και ηττημένος;

Για την αναδημοσίευση

Γιάννης Μαρκόπουλος

Άνω Γαύριο

12 Σχόλια

 • Το άρθρο είναι του Χρήστου Καψάλη και αναρτήθηκε στο site antapocrisis.

  Γιάννης Μαρκόπουλος

 • Να μην τα ισοπεδώνουμε όλα και έτσι να χάνουμε το όποιο δίκιο μας. Όσοι έχουν μετοχές σε επιχειρήσεις, δεν έχουν κλέψει για να τις έχουν. Τα χρήματα για την απόκτηση τους, μπορεί να αποτελούν αποταμιεύσεις ζωής, συνταξιοδοτικά εφάπαξ, κληρονομιές, πωλήσεις ακινήτων κτλ. Οπωσδήποτε, δεν αποτελούν προϊόν κλοπής, αλλά μια μορφή επένδυσης. Αντί να τα έχει κα΄ποιος σε τραπεζικό λογαριασμό, όπου ως γνωστό η αξία τους μειώνεται λόγω πληθωρισμού. Αποτελεί επενδυτική επιλογή η αγορά και κατοχή μετοχών. Τώρα, αν κα΄ποιος κάθεται και ζει με τις προσόδους των επενδυτικών του επιλογών, που είναι το πρόβλημα; Οπωσδήποτε δεν είναι χαραμοφάης και τεμπέλης των Βόρειων Προαστείων. Ακόμη και αν δεν έχει δουλέψει ο ίδιος και τα έχει κληρονομήσει, γιατί αυτή η εμπάθεια και ζήλεια. Τώρα το θέμα της φορολόγησης τους, είναι άλλο θέμα για το οποίο δεν φταίει ο ίδιος ο μερισματούχος. Κατά την άποψη μου ( καθώς γνωρίζω λίγα οικονομικά), η φορολόγηση των μερισμάτων αποτελεί δημοσιονομικό εργαλείο της Κυβερνητικής πολιτικής της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, εφ’ όσο μόνο μέσω αυτών μεγαλώνει η προς διανομή πίτα.

 • Πολύ σωστή ανάλυση και απάντηση στην ιδεοληπτική και ” αλήθωρη ” παρουσίαση του θέματος απο τον προηγούμενο αναμεταδότη.

 • Βέβαια, είναι αλήθωρη μια παρουσίαση όταν προτείνει δίκαιη φορολόγηση για τα μεγάλα κέρδη από μετοχές σε σχέση με το πενιχρό εισόδημα του μισθωτού, που δεν του επιτρέπει μια αξιοπρεπή διαβίωση. Εδώ πρέπει να παρέμβει ο οφθαλμίατρος ώστε να αληθωρίσει κι’άλλο το κορόιδο ο μισθωτός ώστε να μην βλέπει ότι επιβαρύνεται επι πλέον και με τους έμεσους φόρους. Τα δικά μας δικά μας και τα δικά τους δικά μας.

 • Ενδιαφέρον ο δημοκρατικός διάλογος. Όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης η κοινωνική ανισότητα ταιριάζει με την ανθρώπινη φύση.

 • Οι έμμεσοι φόροι είναι για όλους.οποτε μην λέει κάποιος ότι ο μισθωτος επιβαρύνεται επι πλέον με τους εμμεσους φόρους. Θέλει να πει κάτι και λέει ανακρίβειες.ΤΟΥΣ ΕΜΜΕΣΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ. ΑΝΤΈ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ

 • Και πάλι τα δικά, δικά μας.Η ανακρίβεια είναι ότι ο μισθωτός ξοδέυει σχεδόν όλο το εισόδημα του στους έμμεσους φόρους ενώ ο μεγαλοεισοδηματίας, ξοδέυει ένα μέρος μόνο, αναλογικά με εισόδημα του και το υπόλοιπο το επενδύει. ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑ

 • Δεν ειναι σωστά να συγκρίνουμε ανομια πραγματα.εγω εχασα χρόνια απο τις αποταμιεύσεις μου επενδύοντας στις τράπεζες και οχι μερισμα δε πηραμε αλλα χασαμε και το κεφάλαιο.ασε τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που δε χασαμε τα δουλεμενα λεφτα μας αλλα δε μας δωσανε μια βεβαίωση να τα συμψηφισουμε την ζημια με πιθανα μελοντικα κερδη.για την ιστορία δυστυχώς οτι επενδυσα ηταν καθαρη δημιουργία ξεκινοντας απο το μηδεν.αρα περι δικαιοσύνης τα πράγματα ειναι λιγο σχετικα..

 • Να συμφωνήσουμε ότι οι άμεσοι φόροι επιβάλλονται στον κάθε πολίτη ανάλογα με το εισόδημα που δηλώνει ενώ οι έμμεσοι από την κατανάλωση προϊόντων και υπηρεσιών. Αυτονόητο.
  Επίσης ότι η σχέση άμεσων με έμμεσων φόρων στην Ελλάδα είναι 40 προς 60. Δεδομένο.
  Όλοι οι καταναλωτές πληρώνουν έμμεσους φόρους. Σύμφωνοι.
  Είναι όμως δίκαιο να πληρώνουν το ίδιο ποσό φόρων άνθρωποι με διαφορετικό εισόδημα ;
  π.χ. ο εφοπλιστής από τη Χώρα να πληρώνει τον ίδιο ΦΠΑ, για ένα μπουκάλι γάλα, με τον εργαζόμενο στο Μπατσί.
  Συμπέρασμα που θα συμφωνήσουμε ελπίζω.
  Να αυξηθούν οι άμεσοι φόροι στους έχοντες και να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι σε αναλογία.
  Είναι υπερβολή ;

 • Πραγματικά γνωρίζετε για τα μερίσματα σε όλο το εύρος τους;Υπάρχουν μικρές επιχειρήσεις τύπου ΙΚΕ με εισοδήματα πραγματικά π.χ 22.000 ευρώ. Ξέρεις τι φόρο δίνουν;22% φόρο επιχειρισης και εφόσον δώσουν μέρισμα στον εαυτό τους για να ζήσουν την οικογένεια τους αλλά 5% επί του μερίσματος. Δηλαδή για κέρδη 22.000 ευρώ επιχειρισης, τα καθαρά στην τσέπη του “μεγαλομετόχου” είναι μόλις 16.302 ευρώ. Οπότε μάλλον καλύτερα να κλείσει την επιχείρηση και να γίνει Τζορτζης….

 • Δεν είναι ακριβώς έτσι. Τα κέρδη από μερίσματα έχουν ήδη φορολογηθεί στην εταιρία και ξαναφορολογουνται στο φυσικό πρόσωπο. Επειδή η φορολογία είναι διπλή ξεκίνησε η λογική της πολύ χαμηλής φορολόγησης στα μερίσματα γιατί κανονικά θα έπρεπε να είναι μηδενική. Απλώς το συνηθίσαμε και συνεχίζουν τη ληστρική φορολογία προτείνοντας τώρα να αυξηθεί

 • Όντως η μείωση του φορολογικού συντελεστή μερισμάτων ενισχύει κυρίως τους εισοδηματίες και όχι τις παραγωγικές επενδύσεις των επιχειρήσεων, για τις οποίες όμως μειώθηκε η φορολόγηση στο 22% ,καθώς μεγαλώνει το ποσό της πίτας των κερδών.
  Ο ΟΟΣΑ έκανε συστάσεις στην Ελλάδα για την χαμηλή φορολογία των μερισμάτων 5% !!!! το 2020 και την κατατάσει στην προτελευταία σειρά, με τον ευρωπαικό μέσο όρο σε 25% !!!! , ενώ η Βρετανία Καναδάς με 39%, Δανία με 42%,Ιρλανδία με 51%.
  Καθώς επίσης συστήνει τη φορολογική εναρμόνιση των αυτοαπασχολολούμενων, ώστε να οδηγηθούμε στη μείωση των επιβαρύνσεων της μεσαίας τάξης της μισθωτής εργασίας, η οποία συνεχίζει να σηκώνει μεγάλο βάρος από τα χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής.
  τα στοιχεία στο site του ΟΟΣΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio