Νέα

Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος στο Βιτάλι

Μετά από δύο ώρες οδήγηση από τη Χώρα μέχρι τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο στο Βιτάλι, το πρώτο πράγμα που μας ρώτησαν ήταν:

–  τι θέλετε εσείς εδώ;

Ένα δίκιο το είχαν και  τι να απαντήσεις;

Ότι είχαμε δει κάτι φωτογραφίες και  χρόνια θέλαμε νάρθουμε , αλλά ότι κάτι τύχαινε αλλά  να που ήρθαμε!

Ναι αλλά πως ήρθαμε; τι δρόμος ήταν αυτός; Από το Βιτάλι μέχρι την παραλία ένα χάλι χωματόδρομος, ούτε μία πινακίδα για το εκκλησάκι, το βάλαμε στο γκουγκλ  και βρέθηκε, αλλά έδειξε άλλο δρόμο από την παραλία ίσα πάνω το λόφο, αλλά μέχρι ν’ ανεβούμε από κει φωνάξαμε όλους τους άλλους άγιους πάντες, μέχρι  και πίτα τάξαμε και  φτάσαμε!

Μπορεί ο προφήτης Ηλίας νάχει τα εκκλησάκια του στις πιο ψηλές κορφές, αλλά ο Άη Γιάννης τάχει στα πιο ωραία σημεία, ήξερα τον Άη Γιάννη στις  Κρεμμύδες αλλά να εδώ ένα εκκλησάκι του  σ’ ένα  φανταστικό σημείο πάνω από τη παραλία του Βιταλίου.

Παλιά το λέγανε ο Άη Γιάννη ο ξανεμίτης, τώρα πρέπει να τον λένε ο ξεχασμένος, μόνο οι χωριανοί προσπαθούν να τον φτιάχνουν κάθε χρόνο για να τη χάρη του.

 

Γύρω από το εκκλησάκι υπάρχουν πολλά κτίσματα που αρχίζουν να πέφτουν, φαινομενικά στάβλοι γεμάτοι κοπριά, αλλά  όταν σκύψεις και μπεις βρίσκεσε σε άλλο κόσμο,

οι ντόπιοι λένε πολλές και πολύ παλιές ιστορίες και μάλλον θάχουν δίκιο.

Θα μπορούσε όλο το συγκρότημα  κτιρίων να ανακαινισθεί και να γίνει αξιοθέατο μεγάλο του νησιού, αλλά… ούτε δρόμος υπάρχει αλλά ούτε και  διάθεση…

Το εκκλησάκι τη Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023 λειτουργήθηκε από τον Παπανίκο Ζαχαρώδη, εφημέριο του Μπατσίου και ο κόσμος, με τέτοιο δρόμο, αρκετός από το Βιτάλι και γύρω, τα κεράσματα πολλά.

Η επιστροφή κουραστική στη Χώρα φτάσαμε περασμένες μία, μέχρι το βράδυ, παρά τα χιλιάρια αναβράζοντα ντεπόν και τα φλεγόμενα  μοσχοκάρφια, δεν είχαμε συνέλθει, κουρούμπελα…

ο vanglouk πιο κοντός και στραβοκάνης λόγω φώτοσοπ!

Δύο σημαντικά μνημεία έχει η περιοχή του Βιταλίου , τον Ναό του Παντοκράτορα και τον Άη Γιάννη τον Θεολόγο, και τα δύο καταρρέουν και μεις μασάμε μόνο  τη τσίχλα η ξεχασμένη Άνδρος…

 

Από πάνω …

και από κάτω

 

έπεται ωραίο  βίντεο VangLouk

επί τω έργω ο VangLouk…

ο Παντοκράτορας που γκρεμίζει…

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio