Νέα

Συνολικά, 41 ανεμογεννήτριες έχει καταφέρει να ακυρώσει ο συντονισμένος αγώνας της κοινωνίας της Τήνου.

Άδειες για συνολικά 41 ανεμογεννήτριες έχει καταφέρει να ακυρώσει ο συντονισμένος και μακροχρόνιος αγώνας της τοπικής κοινωνίας του νησιού.

Του

Ο συλλογικός αγώνας των Τηνιακών κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο νησί τους εξακολουθεί να φέρνει αποτελέσματα, καθώς ματαιώνεται η εγκατάσταση ενός ακόμη αιολικού σταθμού με 5 ανεμογεννήτριες της εταιρείας «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» στη θέση «Μαμάδος» βορειοδυτικά του νησιού.

Πρόκειται για μια ακόμη εξέλιξη που δικαιώνει τον επίμονο, συντονισμένο και μακροχρόνιο αγώνα της τοπικής κοινωνίας σε κινηματικό, πολιτικό και νομικό επίπεδο, αφού, μέχρι στιγμής, στην Τήνο έχουν ακυρωθεί άδειες συνολικά 41 ανεμογεννητριών (!), ενώ εν μέσω μεγάλων αντιδράσεων έχουν τοποθετηθεί μόλις τρεις μεσαίου ύψους ανεμογεννήτριες και έχει απομείνει υπό σχεδιασμό μόνο ένα αιολικό εργοστάσιο από τον Ομιλο Κοπελούζου με 10 ανεμογεννήτριες. Πρόκειται για το τμήμα ενός μεγάλου ενιαίου έργου στα νησιά Ανδρος, Τήνος, Πάρος και Νάξος, μια υπόθεση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα δικαστήρια.

Η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» είχε λάβει από το 2005 Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων για την εγκατάσταση αιολικού σταθμού ισχύος 4,5 MW στο νησί της Τήνου στη θέση «Μαμάδος». Από το 2017 η εταιρεία, έχοντας άδεια παραγωγής του αιολικού σταθμού, είχε προχωρήσει σε δύο διαγωνισμούς για την εύρεση εργολάβων που θα εγκαθιστούσαν το έργο. Ομως, και οι δύο διαγωνισμοί βγήκαν άγονοι, καθώς δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον. Τον Ιούνιο του 2019 προχώρησε σε αναγκαστική απαλλοτρίωση ιδιωτικών εκτάσεων για την εγκατάσταση της μίας εκ των πέντε ανεμογεννητριών του σταθμού.

Την απόφαση για αναγκαστική απαλλοτρίωση προσέβαλε ο Δήμος Τήνου ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, ασκώντας την προβλεπόμενη αίτηση ακύρωσης. Παράλληλα, και ενώ εκκρεμούσε στο ΣτΕ η εκδίκαση αυτής της αίτησης ακύρωσης, η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» έλαβε τον Αύγουστο του 2021 και την Αδεια Εγκατάστασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να εκκινήσει τις σχετικές εργασίες κατασκευής του σταθμού της. Ωστόσο, για την ακύρωση της Αδειας Εγκατάστασης κατατέθηκαν τον Οκτώβριο του 2021 ενώπιον του ΣτΕ αιτήσεις ακύρωσης από τον Δήμο Τήνου αλλά και από 50 κατοίκους του νησιού και ιδιοκτήτες γης της περιοχής εγκατάστασης.

Αυτές οι συντονισμένες ενέργειες της τοπικής κοινωνίας, σε συνδυασμό με την πρόδηλη βασιμότητα των προβληθέντων λόγων ακύρωσης, ανάγκασαν τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» να ζητήσει η ίδια την ανάκληση όλων των αδειών της, τον Αύγουστο του 2022, κάτι που επικύρωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με την απένταξη του έργου από το «Ειδικό διασυνδετικό έργο Πολυπόταμος – Ν. Μάκρη και δίκτυο υψηλής τάσης Ν. Εύβοιας». Κάτι που είχε ως άμεση συνέπεια την αυτοδίκαιη παύση της ισχύος όλων των αδειών και εγκρίσεων που είχαν χορηγηθεί ήδη από τη δεκαετία του 2000 στην εταιρεία για τον συγκεκριμένο σταθμό.

Εάν προχωρούσε η εγκατάστασή του, ο αιολικός σταθμός θα απείχε μόλις 500 μέτρα από το όριο του οικισμού Μαμάδος και μόλις 288 μέτρα από τη χαρτογραφημένη διαδρομή του εγκεκριμένου δικτύου μονοπατιών της Τήνου «Tinos Trails». Μάλιστα, μία ανεμογεννήτρια σχεδιαζόταν να τοποθετηθεί ακριβώς επάνω σε παλιό παραδοσιακό λιθόκτιστο μονοπάτι, δηλαδή σε δημόσια οδό! Εξάλλου το έργο θα απείχε 300 μέτρα από τον εγκαταλελειμμένο σημαντικού κάλλους και ιστορίας οικισμό Ισμαήλ που έχει προταθεί να ανακηρυχθεί Ζωντανό Μουσείο Παραδοσιακού Οικισμού.

Από την : https://www.efsyn.gr/periballon/

9 Σχόλια

  • Διαβάζουν οι άριστα συνεργαζόμενοι πρώην (ευτυχώς) Δήμαρχος – Έπαρχος; Κατανοούμε το κακό που έκαναν στην Άνδρο;

  • Προσοχή!
    Οτι ακυρώνεται στην Τήνο των αντιστάσεων, μπορεί εύκολα να έλθη στην Ανδρο της μηδενικής αντίδρασης.

  • Οποίοι δεν θέλουν ανανεώσιμες στον τόπο τους, να πληρώνουν περισσότερο.
    Απλά πράγματα

  • Μπράβο συγχαρητήρια….καμμία ανεμογεννήτρια στα νησιά μας….η Σχοινούσα στηρίζει τον αγώνα σας σήμερα στην Τήνο αύριο μπορεί να έρθουν σε εμάς…..

  • Πολύ καλά κάνετε, να βάλετε στα νησιά σας γεννήτριες πετρελαίου αφού δε θέλετε ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές

  • 11:29 μμ… Τώρα ο νέος δήμαρχος θα τις ξηλώσει όλες και θα ακυρώσει και όλες τις επόμενες! Τι; Όχι;

    Υ.Γ. Ποιος θίχτηκε πάλι και δεν δημοσιεύεται το σχόλιο μου;

  • Για όσους παραμυθιάζονται για φθηνό ρεύμα, όπου υπάρχουν ανεμογεννήτριες, μόλις προχθές απο υπεύθηνα κυβερνητικά χείλη ειπώθηκε ότι πρόκειται για υψηλού κόστους επενδύσεις κσι η ανταπόδωση των Α.Π.Ε για τον οικιακό καταναλωτή θ αρχίσει να φαίνεται απο το 2030 και μετά .
    ” Ζήσε Μάη μου , να φας τριφύλλι.”

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio