Νέα

Το Σ.τ Ε. εγκρίνει την αδειοδότηση 83 επιπλέον ανεμογεννητριών στην Εύβοια

Με τη βούλα του δικαστηρίου (ΣτΕ Ε΄ 159-165/2024) προχωράει μια πρωτοφανής οικοκτονία στην Εύβοια. Τα βουνά που βλέπουμε στην εικόνα, δηλ. η Δίρφη, το Ξεροβούνι και ο Ευβοϊκός Όλυμπος, αποφασίστηκε να γεμίσουν με 51 ανεμογεννήτριες των MOTOR OIL/ΕΛΛΑΚΤΩΡ, καθώς η αδειοδότηση του έργου από το ΥΠΕΝ κρίθηκε νόμιμη σπό το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μέρος του έργου (27 ανεμογεννήτριες) βρίσκεται εντός περιοχής Natura και το 25% σε αναδασωτέες εκτάσεις, ενώ μεγάλο τμήμα του είναι σε άθικτα δάση ελάτης, βελανιδιάς και πεύκης.

Παράλληλα, με δεύτερη απόφαση εγκρίθηκε και η κατασκευή ενός ακόμα μεγάλου συγκροτήματος 32 ανεμογεννητριών των ΕΛΛΑΚΤΩΡ/EDPR στην ήδη τρομερά επιβαρυμένη και κορεσμένη Καρυστία, στην ευρύτερη περιοχή των Στύρων. Μεγάλο μέρος και αυτού του έργου είναι σε δασικές εκτάσεις, ενώ βρίσκεται και δίπλα στα αρχαία λατομεία του Νημποριού.

Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων στην Καρυστία έχουν λάβει ακόμα ένα έργο της MOTOR OIL με 32 ανεμογεννήτριες στην περιοχή των Στύρων/Αγίων Αποστόλων και ένα έργο της EDPR με άλλες 28 ανεμογεννήτριες ανάμεσα στο Μαρμάρι και την Κάρυστο. Απρόσκοπτα προχωράει και η κατασκευή των 17 αιολικών σταθμών της ΤΕΡΝΑ με 101 ανεμογεννήτριες στην Όχη και τον Κάβο Ντόρο.

Τα παραπάνω έργα έρχονται να προστεθούν στις ήδη εκατοντάδες εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας.

Δείτε την περίληψη των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ:

ΣτΕ Ε΄ 159-165/2024
Πρόεδρος: Μ. Γκορτζολίδου, Αντιπρόεδρος ΣτΕ
Εισηγητής: Χρ. Παπανικολάου, Σύμβουλος της Επικρατείας

Νομιμότητα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης αιολικών πάρκων στην Κεντρική και Νότια Εύβοια.

Με τις αποφάσεις 159-165/2024 του Δικαστηρίου απορρίφθηκαν αιτήσεις ακυρώσεως κατοίκων περιοχών της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας, πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α. και περιβαλλοντικών σωματείων κατά της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) συγκροτήματος τεσσάρων (4) αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) σε περιοχές της Κεντρικής Εύβοιας, εντός της Δημοτικής Ενότητας (ΔΕ) Διρφύων του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, των ΔΕ Ερέτριας και Αμαρυνθίων του Δήμου Ερέτριας και των ΔΕ Κύμης και Κονίστρων του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου και κατά της ΑΕΠΟ συγκροτήματος πέντε (5) ΑΣΠΗΕ και των συνοδών τους έργων σε περιοχές της Νότιας Εύβοιας, εντός της ΔΕ Στυρέων του Δήμου Καρύστου, των ΔΕ Διστύων και Ταμυνέων του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου και των ΔΕ Αμαρυνθίων και Ερέτριας του Δήμου Ερέτριας.

Με τις αποφάσεις κρίθηκε ότι οι μελέτες των εν λόγω ΑΕΠΟ είναι πλήρεις και τεκμηριωμένες ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων, ότι, κατά την νομίμως και επαρκώς αιτιολογημένη κρίση της Διοίκησης, τα έργα δεν διαταράσσουν την ακεραιότητα προστατευόμενων περιοχών και τη συνολική συνοχή του δικτύου Natura 2000 και ότι, συνεπώς, οι ΑΕΠΟ δεν εκδόθηκαν κατά παράβαση της εθνικής και κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Κρίθηκε ακόμη ότι οι ΑΕΠΟ δεν παραβιάζουν τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και της ειδικής νομοθεσίας για την αδειοδότηση των Παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και, τέλος, ότι δεν έρχονται σε αντίθεση προς τις κατευθύνσεις του οικείου ειδικού και περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού.

Από το https://primenews.press/evvoia-to-ste-egkrinei-tin-adeiodotisi-83-epipleon-anemogennitrion/

1 Comment

  • Τραγική απόφαση. Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς για αυτήν την κάστα……….

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio