Νέα

«Παραδοσιακή τυροκομία των Κυκλάδων» στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

Εγκρίθηκε η εγγραφή του στοιχείου «Παραδοσιακή τυροκομία των Κυκλάδων» στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Το Επιμελητήριο Κυκλάδων με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει ότι εγκρίθηκε η εγγραφή της «Παραδοσιακής τυροκομίας των Κυκλάδων» στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.
Η τυροκομία στις Κυκλάδες αντιπροσωπεύει μια μακραίωνη παράδοση, άμεσα συνυφασμένη με τις διατροφικές ανάγκες και συνήθειες των κατοίκων των νησιών. Αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι του πολιτισμού και της κληρονομιάς μας, «ένα στοιχείο γευστικής μνήμης» που κουβαλά κανείς μαζί του φεύγοντας από τις Κυκλάδες.

Η εγγραφή στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς μπορεί να επιφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο στον κλάδο της τυροκομίας όσο και στις τοπικές κοινωνίες των Κυκλάδων, με την ανάδειξη, προστασία, ενδυνάμωση και προώθηση αυτού του τόσο σημαντικού στοιχείου της πολιτισμικής μας ταυτότητας.
Το Επιμελητήριο Κυκλάδων έχει αναγνωρίσει εδώ και πολλά χρόνια τη σπουδαιότητα της ανάδειξης των στοιχείων της αιγαιοπελαγίτικης γαστρονομικής παράδοσης μέσα από το δίκτυο Aegean Cuisine, στο μητρώο του οποίου έχουν εγγραφεί έως αυτή τη στιγμή 108 τυριά από δεκαοκτώ παραγωγούς σε εννέα νησιά των Κυκλάδων, ως προτεινόμενα από το δίκτυο προϊόντα.
Στο πλαίσιο αυτό στάθηκε εξαρχής αρωγός και στήριξε την πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ. για την εγγραφή της τυροκομίας των Κυκλάδων στο Εθνικό
Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία συγκρότησης του φακέλου για την εγγραφή της παραδοσιακής τυροκομίας των Κυκλάδων και στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO 2003), το Επιμελητήριο Κυκλάδων αναγνωρίζει τη συμβολή των τυροκόμων των Κυκλάδων στη διατήρηση αυτής της παράδοσης, καθώς και όλης της κοινότητας που ασχολείται, αντλεί έμπνευση και δημιουργεί με αφορμή το τυρί.
Επίσης εκφράζει τις ευχαριστίες του στον κ. Δημήτρη Ρουσουνέλο για την πρωτότυπη έρευνα και
σύνταξη του φακέλου της εγγραφής.

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio