Νέα

Το πανηγύρι  της Αγίας Φωτεινής στον Δοραφώνα

Αριστερά πάνω η Αλαμανιά δεξιά ψηλά η Αγία Μαρίνα και κάτω στη μέση ο οικισμός του Δοραφώνα ή Ντουραφώνα (Δ.Πασχάλης)

Στο πανηγύρι  της Αγίας Φωτεινής στον Δοραφώνα,  που είχα πρόσκληση να πάω το Σάββατο 25 Μαΐου 2024, πήρα μαζί μου και δύο Γαλλίδες που δουλεύουν στο σινεμά, για να γνωρίσουν και την άλλη Άνδρο πέρα από το Παραπόρτι και την Χώρα.
Τον οικισμό Δοραφώνα κάτω από την Αγία Μαρίνα και την Αλαμανιά, ούτε που τον ήξερα, μόνο τελευταία διάβασα ότι για πρώτη φορά φέτος από κει θα περάσουν αθλητές μιας διαδρομής του ορεινού τρεξίματος  που θα γίνει τον Ιούνιο.

δεξιά το εκκλησάκι της Αγίας Φωτεινής και αριστερά το κονάκι του Καλογρίδη

Το εκκλησάκι που βρίσκεται μέσα στο κτήμα του Αμερικάνου, του Παπαμάρκου, πριν από 20 χρόνια ήταν ένα ερείπιο και ο συχωρεμένος Νίκος Καλογρίδης από τον Όρμο, που πιο πάνω είχε κτήματα και ένα κονάκι, αποφάσισε μαζί με την γυναίκα του τη Μίνα και την συνδρομή του γύρω κόσμου να το φτιάξει και μιας και ήταν της δουλειάς, το έκανε πολύ ωραίο.

Όταν το λειτουργούσανε είχαν και κεράσματα, λίγα στην αρχή αλλά με τα χρόνια φτιάξανε και το κονάκι τους και τα κεράσματα γίνανε πιο πολλά.
Στο παιχνίδι έχει μπει  σιγά σιγά και ο γιος τους Παναγιώτης μαζί με την γυναίκα του την Άρτεμη τη Λιοπύρου.
Φέτος το εκκλησάκι που ανήκει στην ενορία τις Αγίας Μαρίνας, το λειτούργησε ο παπά Γιακουμής Στεφάνου και με την απόλυση μαζί με το πανηγύρι  βγήκανε τα πρώτα γλυκά κεράσματα, το πλούσιο κέρασμα όμως βγήκε στο κονάκι του Καλογρίδη λίγο  πιο πάνω και η πρόσκληση ήταν πολύ επίμονη.
Εκεί ο χωρισμός έγινε αυτόματα, λόγω ήλιου όλες οι γυναίκες κάθισαν  μέσα  και οι άντρες έξω, πίσω στον ίσκιο του κτιρίου μαζί με μια ομπρέλα.
Αμέσως μετά το καφέ μας έφτιαξαν τα πιάτα μας, ένα με γλυκά, ένα με αλμυρά και άλλα τόσα για το σπίτι.
Εμείς φύγαμε νωρίς για ένα απαραίτητο τουρ χώνεψης στα Τρομάρχια και στη Ράχη, πολλοί έμειναν συνέχισαν, ο ήλιος έγειρε και η νεολαία έπαιξε και χόρεψε  στη καλή αυλή.
Βιολί Λεωνίδας Λάβδας
Λαούτο Γιώργος Μπακέλας
Σαντούρι Κωνσταντίνα Καλογρίδη
Τραγούδι Κωνσταντίνα Καλογρίδη και Άννα Παντερλή.
Στο αυτοκίνητο για τη Ράχη οι Γαλλίδες που αυτές τις μέρες διορθώνουν ένα σενάριο για ταινία, είπανε ότι θα προτείνουν στον σεναριογράφο, η φτωχή Γαλλίδα ηρωίδα του, να μην πηγαίνει στην Κέρκυρα να βρει τον εαυτό της, αλλά να έρχεται στην Άνδρο και κάθε μέρα να πηγαίνει στα πανηγύρια για να τρώει πλουσιοπάροχα και συγχρόνως να ψάχνει για το νόημα της ζωής. Την ιδέα μου όμως που πέταξα, η ηρωίδα να βρίσκει και ένα όμορφο Κορθιανό και να πηγαίνουν στο  Πήδημα της γριάς, δυστυχώς την βρήκανε τρε μπανάλ.
Ευχαριστούμε πολύ και του χρόνου!
Βίντεο….

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio