Νέα

Νέο είδος τρούφας από τη … Νάξο! Του Ηλία Πολέμη

Νέο είδος τρούφας από τη … Νάξο!

Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου “Truffles of Greece” («Οι τρούφες της Ελλάδας»), το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας στο πλαίσιο της Δράσης «2η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών» (Αριθμός Έργου:1057), με επιστημονικό υπεύθυνο τον Ηλία Πολέμη, συλλέχθηκαν εκατοντάδες δείγματα τρούφας από όλη την Ελλάδα και μελετήθηκαν από τον υποψήφιο Διδάκτορα του Εργαστηρίου Γενικής και Γεωργικής Μικροβιολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας (ΕΓΓΜ-ΓΠΑ) Βασίλη Δασκαλόπουλο και υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Γεωργίου Ι. Ζερβάκη.

Μεταξύ άλλων μας ήρθαν και αρκετά δείγματα από τη Νάξο, όπου δραστηριοποιείται στη συλλογή τρουφών ο φίλος και ο συνεργάτης της ομάδας μας Βαγγέλης Παπαδόπουλος. Ο Βαγγέλης είναι επαγγελματίας στον τουρισμό, φυσιολάτρης και βεβαίως μανιταρόφιλος. Ασχολείται εδώ και χρόνια με την αναζήτηση τρουφών στη Νάξο, έχοντας αγοράσει τρουφόσκυλο, και τα αποτελέσματα των εξερευνήσεων του στο νησί είναι εντυπωσιακά, όπως έχουν δείξει ώς τώρα τα ευρήματά μας.

Έτσι, λοιπόν, μια σειρά δειγμάτων του Βαγγέλη τα οποία μελετήσαμε ενδελεχώς στο ΕΓΓΜ-ΓΠΑ, προέκυψε πως αποτελούν ένα νέο είδος τρούφας για την επιστήμη και, με μεγάλη μου χαρά, ανακοινώνω πως ήδη περιγράφτηκε και δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε έγκριτο μυκητολογικό περιοδικό. Και το νέο είδος αυτό το «βαφτίσαμε» Tuber aereum (aereus λατ. = χάλκινος), που παραπέμπει στη χαλκόχρωμη εξωτερική επιφάνεια των τρουφών. Η μοναδική (για την ώρα) στον κόσμο «χάλκινη τρούφα της Νάξου» είναι γεγονός! Μάλιστα, η τρούφα αυτή είναι και ενδιαφέρουσα από γαστρονομική άποψη, με μυρωδιά καπνιστού, ενώ κατά τον Βαγγέλη μπορεί να θεωρηθεί μάλλον κοινή στη Νάξο, όπου έχει ώς τώρα βρεθεί σε συμβίωση με πουρνάρια.

Όπως ίσως γνωρίζετε ήδη, ή πρώτη οργανωμένη αναζήτηση τρουφών στην Άνδρο έλαβε χώρα φέτος και σύντομα θα έχουμε μια ακριβή εικόνα του τι βρέθηκε.

Τρούφες στην Άνδρο; Μια πρώτη εξερεύνηση στον κόσμο των υπόγειων μανιταριών της Άνδρου

Αν συνεχίσουμε την έρευνα (με τη βοήθεια εκπαιδευμένου σκύλου εννοείται) και στο νησί μας, ίσως ένα επόμενο νέο είδος να είναι και… ανδριώτικο!

Εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες στον Βαγγέλη Παπαδόπουλο πρωτίστως και στους συνεργάτες μου Βασίλη Δασκαλόπουλο και Γεώργιο Ι. Ζερβάκη για την άψογη συνεργασία.

Και εις άλλα με υγεία… Καλό μας καλοκαίρι με προσοχή στο νερό μας και στις φωτιές!

Θέλουμε την Άνδρο μας πράσινη και τις βελανιδιές μας ΟΛΕΣ ζωντανές για έναν επιπλέον λόγο (σσσ… μπορεί να κρύβουν τρούφες στις ρίζες τους)!

Ηλία Πολέμης

1 Ιουλίου 2024

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio