Νέα

Ψήφισμα της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών για τον Πύργο του Αγίου Πέτρου.

Με ψήφισμά της η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών δηλώνει την ολόψυχη συμπαράσταση της στις προσπάθειες του Γιώργου Δαρδανού και του Ομίλου μας στην προσπάθεια σωτηρίας του Πύργου του Αγίου Πέτρου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
Ψήφισμα για τον αρχαιολογικό πύργο του Αγίου Πέτρου
Ο εμβληματικός αρχαίος στρογγυλός πύργος, ύψους περίπου 210 μέτρων στον Άγιο Πέτρο της Άνδρου είναι από τα σπουδαιότερα μνημεία των Κυκλάδων. Το μεγάλο σωζόμενο ύψος του του, η περίπλοκη δομή του και η κατάσταση διατήρησής του τον καθιστούν μοναδικό μνημείο στο είδος του.
Η έκθεση όμως του μνημείου αυτού (απροστάτευτου και ασυντήρητου ανά τους αιώνες) στις δύσκολες καιρικές συνθήκες επέφερε σημαντικές φθορές και καταρρεύσεις τμημάτων του. Τον κίνδυνο αυτό είχε εγκαίρως επισημάνει (ήδη από το 1924) ο Δημήτριος Πασχάλης λέγοντας “…φρονούμε ότι και τα διάφορα Ανδριακά σωματεία, ιδίως τα εν Αθήναις, επιβάλλεται να παρέμβωσι και διά των ενεργειών αυτών να συντελέσωσι τελεσφόρως υπέρ της σωτηρίας του μόνου εν Άνδρω αρχαίου μνημείου, όπερ ο πανδαμάτωρ χρόνος άφησε μέχρι σήμερον όρθιον εν τη νήσω. Είναι το ευγενέστερον και τιμητικότερον στάδιον δράσεως. Θα ήτο δε αληθινόν όνειδος δια τους σύγχρονους Ανδρίους, εαν το μοναδικόν τούτο της νήσου μνημείον άφηναν επί των ημερών των να καταρρεύσει αναλγήτως…”
Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκε ενθέρμως ο εκδότης κ. Γιώργος Δαρδανός, δίνοντας ένα πολυετή αγώνα για την προστασία του Πύργου. Με ενέργειες του και την συμβολή του Φιλοπρόοδου Ομίλου “το Γαύριο” ξεπεράστηκαν όλα τα εμπόδια και διαμορφώθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες για την λήψη των άμεσων μέτρων προστασίας του μνημείου.Με την διενέργεια μιας μικρής αρχαιολογικής έρευνας ππυ θα γίνει τις προσεχείς μέρες με ευθύνη της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού, καθίσταται δυνατή αφενός η ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης για την άμεση προστασία και στερέωση του Πύργου και αφετέρου η δημιουργία των απαιτούμενων υποδομών για τις πρώτες επεμβάσεις.
Η Εταιρεία μας συμπαρίσταται ολόψυχα στην αξιέπαινη αυτή προσπάθεια και καλεί τους αρμοδίους αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις για την προστασία και ανάδειξη του μοναδικού αυτού μνημείου των Κυκλάδων.
Αθήνα, Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

1 Comment

  • ΜΑΚΑΡΙ , να υπηρχαν και αλλοι ευαισθητοι συμπολιτες μας ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΛΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ ΓΕΦΥΡΙΩΝ- ΣΤΑΒΛΩΝ -ΒΡΥΣΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ .ΚΑΘΟΣΟΝ Η ΑΞΙΟΤΙΜΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΦΟΡΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΚΟΝΔΙΛΙΩΝ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ,ΟΠΟΤΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΠΛΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΩΡΟΥΣ ΑΠΟ ΠΕΤΡΕΣ .

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio