Νέα

2η Ημερίδα Μελισσοκομίας στην ΆνδροΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο,  17 Φεβρουαρίου 2018 στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου μια ξεχωριστή ημερίδα με θέμα: «Ο επιχειρηματίας μελισσοκόμος», η οποία διοργανώθηκε από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Άνδρου, το Κληροδότημα Πέτρου Μουστάκα, το Επαρχείο Άνδρου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Περιφερειακή Ενότητα Άνδρου και την εταιρία APIGEA.
Πρόκειται για τη δεύτερη Ημερίδα μελισσοκομίας που διοργανώνεται στο νησί της Άνδρου, σε συνέχεια της πολύ επιτυχημένης πρώτης Ημερίδας Μελισσοκομίας, στην οποία μάλιστα είχε ανακοινωθεί η πρωτοβουλία της APIVITA και APIGEA που αφορά στην ενίσχυση των νέων μελισσοκόμων της Άνδρου και την ανάπτυξη της βιολογικής μελισσοκομίας στο νησί.
 
Την Ημερίδα προλόγισε ο Έπαρχος Άνδρου, κ. Δημήτρης Λοτσάρης, τονίζοντας ότι «αυτού του είδους πρωτοβουλίες συμβάλλουν στην επιχειρηματικότητα του νησιού της Άνδρου, αλλά και στην κοινωνία της εν γένει και πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για αντίστοιχες δράσεις σε όλη τη χώρα».
Εν συνεχεία, ο κ. Γιώργος Δαρδανός, απηύθυνε χαιρετισμό προς τιμήν του μελισσοκόμου Ιωάννη Ρέρρα, ο οποίος με την αγάπη του για τη μελισσοκομία συνέβαλε ώστε η παραγωγή του ανδριώτικου μελιού να μετατραπεί σε μια πολύ κερδοφόρα επιχείρηση, και μάλιστα μοναδική για την ποιότητα του προϊόντος.

Θέμα της Ημερίδας ήταν οι προοπτικές ανάπτυξης και το μοντέλο επιχειρηματικότητας που καλείται σήμερα να εφαρμόσει ο μελισσοκόμος για να επιτύχει μια βιώσιμη και οικολογική μελισσοκομική παραγωγή. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Νίκος Κουτσιανάς, ιδρυτής των APIVITA & APIGEA τόνισε ότι «στόχος αυτής της πρωτοβουλίας της APIGEA είναι η ανατροφοδότηση ενός ενάρετου κύκλου δημιουργίας αξίας, που θα προσφέρει στον τόπο – συγκεκριμένα στην Άνδρο – και θα αποτελέσει ανοιχτό μοντέλο επιχειρηματικότητας, αποδεικνύοντας πως η πραγματική, ολιστική καινοτομία, δεν αναλώνει πόρους αλλά τους δημιουργεί, είτε αφορά ανθρώπινους, είτε περιβαλλοντικούς, είτε οικονομικούς. Απώτερος σκοπός είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, κοινώς το Ανώτερο Κοινό Καλό για την κοινωνία, την Ελλάδα και τις επόμενες γενιές».
 

Ο κ. Δημήτρης Μπουραντάς, καθηγητής Management & Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διοίκησης για Στελέχη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη σειρά του ανέλυσε το μοντέλο της επιτυχημένης και υγιούς επιχειρηματικότητας και τα χαρακτηριστικά και τις ικανότητες του καινοτόμου επιχειρηματία.
Εν συνεχεία οι κύριοι Δημήτρης Μπουραντάς και Νίκος Κουτσιανάς έκαναν συγκριτική ανάλυση της αειφόρου επιχειρηματικότητας με την οργάνωση και τη λειτουργία της κοινωνίας της μέλισσας.
Εξέχουσας σημασίας ήταν και η ομιλία του μελισσοκόμου, κ. Κώστα Βαμβακά σχετικά με το μέλλον της οικολογικής μελισσοκομίας και τις σύγχρονες πρακτικές εφαρμογής της. Ο κ. Βαμβακάς στην παρουσίασή του πρόβαλε κάποιες από τις βέλτιστες μελισσοκομικές πρακτικές για την παραγωγή, μελιού, βασιλικού πολτού, γύρης. κ.α.

1 Comment

  • Μπορείτε παρακαλώ να με βοηθήσετε να έρθω σ’επαφη με τον μελισσοκόμο σύλλογο Άνδρου με κάποιο τρόπο; Δεν βρίσκω τηλ. η διεύθυνση. Ευχαριστώ.

Αφήστε ένα σχόλιο