Νέα

Οι αρχές και οι κάτοικοι απέτισαν φόρο τιμής στον ευεργέτη Πίσω Μεριάς Κορθίου, Πέτρο Λ. Μουστάκα

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 17 Ιουνίου, το ετήσιο μνημόσυνο του μεγάλου ευεργέτη Πέτρου Λ. Μουστάκα, στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής, στην Πίσω Μεριά Κορθίου, παρουσία της δημοτικής αρχής, εκπροσώπων του «Μουστάκειου Κληροδοτήματος» και κατοίκων του χωριού.

Στις 9:30 το πρωί έγινε ο εκκλησιασμός στην Ι.Μ. Αγίας Παρασκευής, στην οποία έδωσαν το «παρών» και οι δημοσιογράφοι, μέλη της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου. Στη συνέχεια, ακολούθησε κατάθεση λουλουδιών από εκπροσώπους των τοπικών αρχών της Άνδρου στο μνημείο του ευεργέτη που δεσπόζει στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Πίσω Μεριάς Κορθίου.
Στο μνημόσυνο παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης, ο Αντιδήμαρχος Κορθίου κ. Ιάκωβος Σκόρδος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δημήτρης Λάσκαρης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Άνω Κορθίου κ. Γιώργος Τρανάκος, ο Έπαρχος Άνδρου κ. Δημήτρης Λοτσάρης, ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Πίσω Μεριάς, μαθητές του σχολείου, καθώς και πλήθος κατοίκων του χωριού.Άπαντες απέτισαν φόρο τιμής στον σπουδαίο ευεργέτη Πέτρου Λ. Μουστάκα, που σε εποχές μεγάλων στερήσεων, δώρισε σημαντικό μέρος της περιουσίας του, κατάφερε να σπουδάσει εκατοντάδες μαθητές, να φτιάξει δρόμους και κτήρια και προσέφερε τα πάντα στην ιδιαίτερη πατρίδα του.
Η περίπτωση του Πέτρου Λεονάρδου Μουστάκα, που γεννήθηκε στον οικισμό Άσπρο ή Επάνω Κάστρο της Πίσω Μεριάς Κορθίου το 1838, είναι πραγματικά ξεχωριστή. Πάμπτωχος και χωρίς να γνωρίζει γράμματα, έφυγε σε μικρή ηλικία από τη γενέτειρά του, ξεκινώντας την επαγγελματική του ζωή στην Αθήνα. Ζώντας λιτά, χωρίς μεγαλεία και σπατάλες, αλλά με σύνεση και αξιοπρέπεια, και χάρη στην εργατικότητα του, κατόρθωσε να φτιάξει μία σημαντική περιουσία. Ποτέ δεν ξέχασε τον τόπο του και φρόντισε να αφήσει τα πάντα στο χωριό του.
Το μεγάλο του όνειρο αφορούσε την παιδεία και την εκπαίδευση των νέων. Ο μεγάλος ευεργέτης ήθελε να σπουδάσουν τα παιδιά του χωριού και να μη μείνουν αγράμματα, όπως εκείνος. Γι’ αυτόν τον σκοπό, άλλωστε, έδωσε όλη την περιουσία του. Πρωτίστως, για την ανέγερση και λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Πίσω Μεριάς Κορθίου και έπειτα για τη χορήγηση υποτροφιών σε φοιτητές. Παράλληλα, προχώρησε στην υλοποίηση έργων για εκπαιδευτικούς σκοπούς, αλλά και έργα που αναβάθμισαν την ευρύτερη περιοχή.
Από το γραφείο Επικοινωνίας του Δήμου Άνδρου

Αφήστε ένα σχόλιο