Νέα

Πέμπτη22/8 στην αυλή, “Όλιβερ Τουίστ” – Κάρολος Ντίκενς – Ντέιβιντ Λιν

Όλιβερ Τουίστ (Oliver Twist)

Αγγλική δραματική ταινία, 1948 | Μ/Α | Διάρκεια: 116″

σκηνοθεσία Ντέιβιντ Λιν

με τους: Άλεκ Γκίνες, Κέι Γουόλς, Ρόμπερτ Νιούτον, Τζον Χάουαρντ Ντέιβις, Άνθονι Νούλι.

Η ταινία Όλιβερ Τουίστ (Oliver Twist) είναι δράμα παραγωγής 1948 σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Λιν.

Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κάρολου Ντίκενς, το οποίο διασκεύασαν για τη μεγάλη οθόνη ο ίδιος ο Λιν σε συνεργασία με το Στάνλεϊ Χέινς.

Διευθυντής Φωτογραφίας ήταν ο Γκάι Γκριν και η παραγωγή έγινε από το Ρόναλντ Νίμι. Η ταινία ακολούθησε την επιτυχημένη μεταφορά του μυθιστορήματος του Ντίκενς Μεγάλες Προσδοκίες, το οποίο ο Λιν σκηνοθέτησε το 1946.

Το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε την ταινία στην 46η θέση στη λίστα με τις 100 καλύτερες όλων των εποχών.

Ο Ντέιβιντ Λιν ωθούμενος από την επιτυχία της κινηματογραφικής μεταφοράς του μυθιστορήματος του Κάρολου Ντίκενς “Μεγάλες Προσδοκίες”  (Great Expectations) το 1946, αποφάσισε δυο χρόνια αργότερα, να επαναλάβει το ίδιο εγχείρημα μεταφέροντας και το μυθιστόρημα Όλιβερ Τουίστ στη μεγάλη οθόνη. Ο Λιν συνεργάστηκε για άλλη μια φορά με το διευθυντή φωτογραφίας Γκάι Γκριν και το σκηνογράφο Τζον Μπράιαν, οι οποίοι τον βοήθησαν και πάλι να αναπαραστήσει πειστικά την ατμόσφαιρα του μυθιστορήματος.

Η ταινία παρουσιάζει αρκετές διαφορές με το μυθιστόρημα του Ντίκενς με κυριότερες: την αφαίρεση από το σενάριο της ιστορίας της Ρόουζ Μέιλι, της μικρής αδελφής της μητέρας του Όλιβερ, καθώς και το γεγονός δεν δίνεται καμιά εξήγηση για το ρόλο του Μονκς (ετεροθαλούς αδερφού του Όλιβερ) στην όλη υπόθεση.

Η ταινία προβλήθηκε το 1948 στη Μεγάλη Βρετανία αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Τόσο το κοινό όσο κι οι κριτικοί αποθέωσαν τον Άλεκ Γκίνες, ο οποίος με τη βοήθεια του μακιγιάζ, της προσθετικής μύτης και του μεγάλου ταλέντου του κατάφερε να υποδυθεί τον Εβραίο Φέιγκιν με μεγαλειώδη τρόπο. Παρόλα αυτά η απεικόνιση του Φέιγκιν από τον Γκίνες κρίθηκε ως αντισημιτική από το αμερικάνικο κράτος, όπου απαγορεύτηκε η προβολή της μέχρι το 1951. Η έκδοση της ταινίας που προβλήθηκε το 1951 στις Η.Π.Α. είχε υποστεί περικοπές στο μοντάζ που αφορούσαν το ρόλο του Φέιγκιν. Η προβολή της ταινίας απαγορεύτηκε επίσης από το Ισραήλ κι από την Αίγυπτο

Η ταινία ήταν η πέμπτη δημοφιλέστερη στο Βρετανικό Box-Office το 1949

Στο βικτοριανό Λονδίνο, ο ορφανός Όλιβερ βρίσκει καταφύγιο στο άντρο του κλεπταποδόχου Φαγγίνου, ο οποίος διαπαιδαγωγεί μια ομάδα παιδιών του δρόμου στην τέχνη της κλοπής. Ο Όλιβερ πιστεύει ότι ξέφυγε από αυτή την κόλαση όταν ένας εύπορος αστός είναι διατεθειμένος να τον υιοθετήσει, όμως η συμμορία του Φαγγίνου έχει διαφορετική γνώμη για την τύχη του.

Αφήστε ένα σχόλιο